fbpx
Skip to main content

Άρθρο – Έντυπο Ε3. Διευκρινίσεις για την συμπλήρωση των Πινάκων ΣΤ’ και Ζ’ (βάσει ΠΟΛ.1097/28.4.2015)

Το έντυπο Ε3 για το οικονομικό έτος 2015 (φορολογικό 2014), θα συμπληρωθεί από τους υπόχρεους, με βάση τις διατάξεις του Ν.4172/2013, οι οποίες ισχύουν από 1.1.2014.

Οι βασικές αλλαγές στην συμπλήρωση των Πινάκων ΣΤ’ και Ζ’ είναι οι ακόλουθες:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤ'

Α) Κατάργηση Εξωλογιστικού προσδιορισμού κερδών

Στον πίνακα αυτό καταργήθηκε/διαγράφηκε ο υποπίνακας «Εξωλογιστικός προσδιορισμός κερδών επιχειρήσεων καθώς και ακαθάριστα έσοδα ανά Μ.Σ.Κ.Κ. για βιβλία απλογραφικά» καθόσον δεν υφίστανται πλέον διατάξεις περί εξωλογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματος.

Β) Ελεύθεροι επαγγελματίες

Με τις διατάξεις του Ν.4172/2013, δεν χρησιμοποιείται πλέον ο όρος «ελεύθεροι επαγγελματίες». Το εισόδημα αυτής της κατηγορίας, αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εντασσόμενο πλέον στην κατηγορία της παροχής υπηρεσιών.

Κατά συνέπεια, τα έσοδα, οι δαπάνες και τα κέρδη των «ελεύθερων επαγγελματιών» όπως ορίζονταν στον προϊσχύοντα Κ.Φ.Ε. Ν.2238/1994, συμπληρώνονται πλέον στα αντίστοιχα πεδία της κατηγορίας της παροχής υπηρεσιών.

Γ) Αγροτική δραστηριότητα

Προστέθηκαν στο έντυπο Ε3 στήλες για τα έσοδα, τις δαπάνες και τα κέρδη των ασκούντων αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Το εισόδημα της συγκεκριμένης κατηγορίας φορολογείται με το φορολογικό συντελεστή 13% (παρ.3 άρθρου 29 του Ν.4172/2013) όταν το υποκείμενο φόρου είναι αγροτική επιχείρηση.

Γ1) Τι αποτελεί αγροτικό εισόδημα και εμπίπτει στον συντελεστή 13%

Πώληση ιδίων προϊόντων

Ο φορολογικός συντελεστής 13% εφαρμόζεται επί των κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξάρτητα από τον τόπο και τον τρόπο (λιανικώς ή χονδρικώς) πώλησης των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.

Επομένως, τα έσοδα των παραγωγών γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων, που προέρχονται είτε από την πώληση των προϊόντων που παράγουν είτε από την εξαγωγή τους, φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 13%.

Ειδικότερα, οι ως άνω παραγωγοί φορολογούνται με συντελεστή 13% μόνο στην περίπτωση πώλησης (χονδρικώς ή λιανικώς) των δικών τους προϊόντων, δηλαδή των προϊόντων που έχουν παράγει οι ίδιοι (και μόνο αυτά) είτε από δικό τους κατάστημα είτε σε λαϊκές αγορές.

Επομένως, προϋπόθεση για την εφαρμογή του συντελεστή 13% σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι τα πωλούμενα προϊόντα να παράγονται αποκλειστικά από τον παραγωγό και να μην έχουν υποστεί μεταποίηση. Στην έννοια της μεταποίησης δε συμπεριλαμβάνεται η απλή συσκευασία.

Γ2) Τι δεν αποτελεί αγροτικό εισόδημα και δεν εμπίπτει στον συντελεστή 13%

 Πώληση προϊόντων τρίτων

Στην περίπτωση που ο παραγωγός των παραπάνω προϊόντων πωλεί (λιανικώς ή χονδρικώς), παράλληλα με τα δικά του, και προϊόντα που έχει προμηθευτεί από άλλους παραγωγούς, τότε θεωρείται ότι ασκείται παράλληλα επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα και για τα έσοδα αυτά (δηλαδή για τα έσοδα που προέρχονται από την πώληση προϊόντων τρίτων, και μόνο για αυτά) εφαρμόζεται ο φορολογικός συντελεστής της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν.4172/2013 (26% ή 33%).

Μίσθωση αγροτικού εξοπλισμού

Επίσης, ο φορολογικός συντελεστής 13% δεν εφαρμόζεται για δραστηριότητες εκμετάλλευσης του εξοπλισμού των παραπάνω παραγωγών (π.χ. μίσθωση αγροτικών μηχανημάτων κ.λπ.), καθώς η δραστηριότητα αυτή συνιστά παροχή υπηρεσιών σε τρίτους και όχι αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Παροχή υπηρεσιών σε άλλους αγρότες

Παρομοίως, η αμοιβή που τυχόν λαμβάνει παραγωγός των παραπάνω προϊόντων για υπηρεσίες που παρέχει ο ίδιος σε άλλους αγρότες δεν αποτελεί αγροτικό εισόδημα.

Δ) Συμπλήρωση Πίνακα ΣΤ’ από απαλλασσόμενους και μη υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων

Ο Πίνακας ΣΤ' χρησιμοποιείται, για τον προσδιορισμό του λογιστικού αποτελέσματος από τους επιτηδευματίες και τους αποκτώντες γεωργικό εισόδημα, που δεν είναι υπόχρεοι ή απαλλάσσονται από τον Κ.Φ.Α.Σ. σε τήρηση βιβλίων, καθόσον αυτοί θεωρείται ότι αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στις περιπτώσεις αυτές ο προσδιορισμός του λογιστικού αποτελέσματος γίνεται με βάση τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που προβλέπονται από τον Κ.Φ.Α.Σ. και θα αποτυπωθούν στους ανάλογους κωδικούς του πίνακα αυτού.

Ε) Μη υποβολή Ε3

 Διευκρινίζεται, ότι οι μη επιτηδευματίες (εισηγητές σεμιναρίων, συγγραφείς δημόσιοι υπάλληλοι κλπ.) δεν υποβάλλουν Ε3, καθόσον ολόκληρο το εισόδημά τους από επιχειρηματική δραστηριότητα εμφανίζεται επί του εντύπου Ε1.

Πίνακας Ζ’

Α) Αποτέλεσμα από εμπορική ή αγροτική δραστηριότητα

Για την ορθή απεικόνιση του καθαρού αποτελέσματος (κέρδος – ζημιά ), από την άσκηση εμπορικής ή αγροτικής δραστηριότητας (συμπλήρωση κωδικών 346/347 αντίστοιχα), διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Α1) Για τον προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος, ισχύουν όσα αναφέρθηκαν παραπάνω στον Πίνακα ΣΤ’ (βλ. σημεία Γ1, Γ2)

Α2) Η ζημία που προκύπτει από τους διαφορετικούς κλάδους της εμπορικής ή αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, μεταφέρεται για συμψηφισμό με βάση τις οικίες διατάξεις.

Α3) Η ζημία του ενός κλάδου δεν συμψηφίζεται με κέρδη του άλλου, καθόσον το αποτέλεσμα του καθενός φορολογείται με διαφορετικό τρόπο.

Β) Μεταφορά φορολογητέων κερδών στο Ε1

Τα φυσικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία, μετά τον προσδιορισμό του λογιστικού αποτελέσματος στον υποπίνακα ζ' του πίνακα ΣΤ' του εντύπου Ε3, αναμορφώνουν τα κέρδη τους κατά περίπτωση επί του πίνακα Ζ’ (κωδ.319,318,312,382,324,592,313).

Το τελικό φορολογητέο αποτέλεσμα των κωδ. 346, 347 και 348 κατά περίπτωση, μεταφέρεται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1).

Γ) Υπόχρεοι συμπλήρωσης Πίνακα Ζ’

Ο Πίνακας Ζ’ για τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών, συμπληρώνεται μόνο από τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (ατομικές επιχειρήσεις), με απλογραφικά βιβλία.

Τα νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία  δεν συμπληρώνουν τον Πίνακα Ζ’, καθώς προσδιορίζουν το φορολογικό τους αποτέλεσμα στο έντυπο (Ν).

Πηγή: Taxpress.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.