fbpx
Skip to main content

Πότε θα ανοίξει το taxisnet για τις δηλώσεις

Εντός της εβδομάδας, το αργότερο έως το βράδυ της Παρασκευής ελπίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα ανοίξουν την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Αν και η ηλεκτρονική υποδομή είναι σχεδόν έτοιμη (χρειάστηκαν αλλαγές στο λογισμικό λόγω των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού του φόρου που ισχύουν από τα εισοδήματα του 2014) παραμένουν ακόμη μερικές νομοθετικές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν.

Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται η έκδοση εγκυκλίου για την αναμόρφωση των αποτελεσμάτων των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων και η ψήφιση ορισμένων διατάξεων που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα και αφορούν στην θέσπιση έκπτωσης 2% (από 1,5% που ίσχυε) για όσους εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος εφάπαξ, την επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων, της απαλλαγής από το φόρο των αγροτικών επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ καθώς και της μείωσης κατά 50% της προκαταβολής φόρου για το αγροτικό εισόδημα.

Με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα έπρεπε να έχει ανοίξει από τον Φεβρουάριο με τελική προθεσμία υποβολής της δήλωσης στις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, το να υποβληθούν περίπου έξι εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις μέσα σε 45 ημέρες φαντάζει σαν θαύμα, τόσο από τεχνικής όσο και από ουσιαστικής πλευράς.

Οι εκπρόσωποι των φοροτεχνικών ήδη αντιδρούν στο ενδεχόμενο να κληθούν να υποβάλλουν μαζικά τις δηλώσεις έως τις 30 Ιουνίου, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι ουσιαστικά αδύνατο, ειδικά φέτος που άλλαξε το περιεχόμενο της δήλωσης και η ορθή συμπλήρωσή της απαιτεί μελέτη και χρόνο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει να παρατείνουν την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης έως το τέλος Ιουλίου, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και σενάρια για μεγάλη παράταση έως και το τέλος Αυγούστου. Μια άλλη πρόταση προβλέπει ότι θα κληθούν να υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση έως το τέλος Ιουλίου όλοι οι φορολογούμενοι πλην των μισθωτών και οι δηλώσεις των μισθωτών θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος Αυγούστου.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.