fbpx
Skip to main content

Το μεγάλο παζάρι για τον ΦΠΑ

Σε βόμβα για την κυβέρνηση τείνει να εξελιχθεί το θέμα της «μεταρρύθμισης» του ΦΠΑ. Αντί για μεταρρύθμιση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «ευθυγράμμιση» των συντελεστών, θα είναι το βασικό εισπρακτικό μέτρο (μαζί με την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης) που θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων της συμφωνίας με τους εταίρους.

Και πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα πλήξει κατά κύριο λόγο τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα αφού ο ΦΠΑ είναι ο κυριότερος έμμεσος φόρος. Και όπως συνηθίζεται να λέγεται ως κλισέ πλέον, αλλά με μεγάλη δόση αλήθειας, οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι καθώς πέφτουν τυφλά πάνω στα εισοδήματα των πολιτών, χωρίς να εξετάζουν αν και πόσα έχουν στην τσέπη.

Η μάχη που δίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης είναι πλέον μάχη οπισθοφυλακής καθώς έχει ήδη δεχτεί την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή. Ο αρχικός κυβερνητικός στόχος να διαμορφωθεί ο ενιαίος συντελεστής στο επίπεδο του 15%  έως 16% βρήκε πολύ μεγάλη αντίσταση από τους θεσμούς καθώς θα άνοιγε μια τρύπα στα φορολογικά έσοδα της τάξης των 2 έως 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια η κυβέρνηση, φέρεται να υποχώρησε και να δέχτηκε να συζητήσει έναν ενιαίο συντελεστή στο επίπεδο του 18% έως 19%. Πρόκειται για έναν συντελεστή ο οποίος δεν προκαλεί μείωση εσόδων, αλλά ούτε και αύξηση φορολογικών εσόδων.

Ο ΦΠΑ για τον οποίο πιέζουν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι θεσμοί με μπροστάρη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κινείται στο επίπεδο του 20% ή 21% με στόχο τελικά να προκύψει καθαρή αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ και να καλυφθεί έτσι σε μόνιμη βάση και σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κενού για φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Το πρόβλημα με έναν τόσο υψηλό ενιαίο συντελεστή θα είναι μεγάλο για την κυβέρνηση καθώς επί της ουσίας θα υπάρξει μόνο μια μικρή μείωση τιμών κυρίως για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (π.χ. αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, έπιπλα) λόγω της μείωσης του κανονικού συντελεστή από το 23% στο 20% ή 21% αλλά από την άλλη, μια σειρά από βασικά προϊόντα, όπως είναι τα τρόφιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα θα μεταταχθούν σε κατά 7 έως 8 μονάδες υψηλότερο συντελεστή (από το 13% στο 20% ή 21%), με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εισοδήματα των φορολογούμενων, κυρίως των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Το μεγάλο παζάρι γίνεται και για τον ειδικό συντελεστή που θα κυμαίνεται από το 6,5% έως 8% και στον οποίο θα υπάγονται τα φάρμακα και πιθανόν ορισμένα βασικά είδη διατροφής όπως είναι το γάλα και το ψωμί. Οι πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις κάνουν λόγο για προτάσεις από την ελληνική πλευρά να είναι μεγάλος ο αριθμός των προϊόντων που θα υπαχθούν σε αυτόν τον συντελεστή. Οι προτάσεις αυτές, όμως, αποκρούονται από τους εκπροσώπους των θεσμών με αντιπροτάσεις για αύξηση του νέου ενιαίου συντελεστή προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια φορολογικών εσόδων από την υπαγωγή περισσότερων προϊόντων στο χαμηλό συντελεστή.

Στο τραπέζι έχει πέσει από την ελληνική πλευρά και εναλλακτική πρόταση για έναν μηδενικό συντελεστή, στον οποίο θα μπορούσαν να υπαχθούν τα φάρμακα (που ούτως ή άλλως επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο τα ασφαλιστικά ταμεία) και άλλα βασικά προϊόντα. Ερωτηματικό αποτελεί η τύχη του ειδικού καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου που έχουν σήμερα κατά 30% χαμηλότερους συντελεστές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Πάντως, άνθρωποι που έχουν στο παρελθόν αντιμετωπίσει εκ του σύνεγγυς τους εκπροσώπους των θεσμών και αξιολογούν την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων διακινδυνεύουν μια πρόβλεψη: «Δύσκολα θα σωθεί το ειδικό καθεστώς των νησιών, το οποίο αποτελούσε πάγιο στόχο των τροϊκανών τα τελευταία πέντε χρόνια…».


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.