fbpx
Skip to main content

Βγαίνει και ο Μάης με bonus από τα φοροέσοδα

Οι ασκήσεις... οικονομίας για να αποφευχθεί το ατύχημα και να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και ΔΝΤ. Ευχάριστη έκπληξη τα έσοδα του προϋπολογισμού με υπέρβαση 500 εκατ. Στα 600 εκατ. τα διαθέσιμα μέσω ΠΝΠ. Απότομο φρένο στις επιστροφές φόρου.


Λιθαράκι 500 εκατ. ευρώ για να βγει ο λογαριασμός του Μαΐου και να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και οι υποχρεώσεις στο ΔΝΤ έβαλαν τα φοροέσοδα του Απριλίου, τα οποία πήγαν εξαιρετικά καλά ιδίως αν γίνει σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο ταμείο του τακτικού προϋπολογισμού μπήκαν 3,7 δισ. ευρώ όταν ο στόχος ήταν κοντά στα 3,2 δισ. ευρώ ή 15% παραπάνω σε σχέση με όσα είχαν προϋπολογιστεί. Πως προέκυψε η «ανάσταση» των εσόδων; Από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το ξεχασμένο χαράτσι ακινήτων του 2013 (εισπράχθηκαν κοντά στα 100 εκατ. ευρώ), από τις πληρωμές μερισμάτων στο Δημόσιο αλλά και από την ανάκαμψη των εσόδων από ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Την ίδια ώρα όμως, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πάτησε απότομα φρένο στις επιστροφές φόρων, οι οποίες παρά την κρίση ρευστότητας τους προηγούμενους μήνες αυξάνονταν σε ποσοστά ανώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Τον Απρίλιο, τα λουριά έσφιξαν και το υπουργείο Οικονομικών επέστρεψε λιγότερα από 150 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους φορολογούμενους με μείωση της τάξεως του 20% σε σχέση με το στόχο.

Κάπως έτσι η τρύπα στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού από 587 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο περιορίστηκε δραστικά σε λιγότερα από 300 εκατ. στο τετράμηνο, αλλά οι επιδόσεις αυτές ήταν δυστυχώς ανεπαρκείς για να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός εντός τροχιάς και να πληρώνονται κανονικά όλες οι δαπάνες.

Ήδη από το τρίμηνο, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι «οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 12,522 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,516 δισ. έναντι του στόχου (14,038 δισ. ευρώ)».

Αναγνώριζε μάλιστα ότι «οι χαμηλότερες δαπάνες οφείλονται κυρίως στην αναδιάρθρωση του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις επικρατούσες ταμειακές συνθήκες και... εκτιμάται ότι μετά την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τετράμηνο οι δαπάνες συμπιέστηκαν κι άλλο και διαμορφώνονται πλέον σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πληρώνει μόνο τα απολύτως απαραίτητα: το ΔΝΤ (με τη συνδρομή των ταμειακών διαθεσίμων του ειδικού λογαριασμού στην ΤτΕ), μισθούς και συντάξεις με τα αυξημένα φοροέσοδα και το ξύσιμο του πάτου του βαρελιού των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, από την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (20/4/2015) έως την περασμένη Δευτέρα τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, είναι 600,3 εκατ. ευρώ. Αυτά αναλύονται σε 64,5 εκατ. ευρώ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε 535,8 εκατ. ευρώ από άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα. Η αποφυγή ατυχήματος στην πληρωμή των απολύτως απαραίτητων δαπανών του Δημοσίου είναι ένας καθημερινός αγώνας για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τον αναπληρωτή υπουργό Δ. Μάρδα να προσπαθεί να βγάλει και από τη... μύγα ξίγκι και παραμένει άγνωστο πότε πραγματικά θα τελειώσουν τα λεφτά

Αν συμβεί, δεν θα είναι ατύχημα, αλλά δυστύχημα. Η κυβέρνηση, βέβαια, βλέπει συμφωνία.

Πηγή:euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.