fbpx
Skip to main content

Πόσο ΦΠΑ θα πληρώνουμε από τον Οκτώβριο

Απέναντι σε ένα νέο τοπίο τιμών στην αγορά πρόκειται να βρεθούν από τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι λόγω των «κοσμογονικών» αλλαγών που έρχονται με τον ΦΠΑ και οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Οι αλλαγές στους συντελεστές δεν θα έχουν μόνο στόχο την απλοποίηση, αλλά και την βελτίωση της εισπραξιμότητας του φόρου (που είναι η χαμηλότερη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης καθώς το 30% των εσόδων χάνεται) και την αύξηση των φορολογικών εσόδων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα δυο χρόνια.


Αυτό που απέσπασε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ήταν να μην προκαλέσει αναστάτωση κατά τη φετινή τουριστική σαιζόν και το νέο σύστημα του ΦΠΑ να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου, δηλαδή από το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το νέο καθεστώς του ΦΠΑ θα περιλαμβάνει τρείς συντελεστές ΦΠΑ έναντι τεσσάρων που υπάρχουν σήμερα. Ειδικότερα:


-ο κανονικός συντελεστής στον οποίο θα υπάγονται και τα περισσότερα προϊόντα και συντελεστές. Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει συντελεστή 21% έναντι 23% που είναι σήμερα, ενώ η κυβέρνηση θα επιθυμούσε έναν συντελεστή κατ’ ανώτατο όριο στο 19%, αλλά είναι λίγο απίθανο αυτό να περάσει από τους θεσμούς. Από την αλλαγή αυτή αναμένονται (στο βαθμό που δεν θα τις καρπωθούν οι επιχειρήσεις) μειώσεις στις τιμές των περισσότερων διαρκών καταναλωτικών αγαθών (αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές κλπ), των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και των καυσίμων.


- ο μειωμένος συντελεστής που το πιθανότερο σενάριο τον τοποθετεί στο 10%. Σε αυτόν θα υπαχθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ύδρευση, ηλεκτρικό ρεύμα), τα βασικά τρόφιμα (γάλα, ψωμί, κρέας, ψάρια κλπ), τα φάρμακα, τα βιβλία κα. Από την αλλαγή αυτή αναμένεται να μειωθούν οι τιμές για τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ που σήμερα υπάγονται στο 13% αλλά να αυξηθούν για τα φάρμακα και τα βιβλία που σήμερα υπάγονται στο 6,5%. Αύξηση θα υπάρξει και στις τιμές των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία καθώς από τον συντελεστή 6,5% πρόκειται να υπαχθούν στον «μειωμένο» συντελεστή 10%


-ο κανονικός συντελεστής  θα μειώνεται κατά τρείς μονάδες στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι πληρώνουν με πλαστικό χρήμα, δηλαδή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Έτσι, ο φορολογούμενος που θα εξοφλήσει με πιστωτική κάρτα την αγορά ηλεκτρικών συσκευών θα πληρώνει ΦΠΑ 18% (αν ο κανονικός συντελεστής οριστεί στο 21%) ή 15% αν ο κανονικός συντελεστής οριστεί στο 18%. Με την πληρωμή με κάρτα το δημόσιο θα εισπράττει άμεσα το μέρος της συναλλαγής που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ και θα τον επιστρέφει στον έμπορο στο τέλος κάθε μήνα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ανά τρίμηνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η απώλεια των φορολογικών εσόδων από τους μειωμένους συντελεστής θα προκύψει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΟΙΚ, από τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του φόρου.


-από τον Οκτώβριο προς κατάργηση οδεύει και το ειδικό καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου. Η μείωση αυτή πρόκειται να αυξήσει τις τελικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών στα νησιά. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο επιστροφής της επιβάρυνσης που θα έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών. Η επιστροφή θα γίνεται με την υποβολή ηλεκτρονικά των αποδείξεων που θα συγκεντρώνουν οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών.


Από το νέο τοπίο στον ΦΠΑ κυβέρνηση και θεσμοί προσδοκούν με μόνιμη αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πηγή: www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.