fbpx
Skip to main content

Άρθρο – Πρόσθετες διευκρινίσεις σε σχέση με τις φορολογικές δηλώσεις του 2015 – Έντυπο Ε1

Πρόσθετες διευκρινίσεις σε σχέση με τις φορολογικές δηλώσεις του 2015

  •     Οι κωδικοί 001-002 και 009-010 δεν θα συμπληρώνονται ταυτόχρονα.
  •     Οι ενδείξεις και τα ποσά που αναγράφονται στη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων που χορηγεί ο εργοδότης ή ο ασφαλιστικός φορέας δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να μεταβάλλονται. Εάν συντρέχει περίπτωση, μεταβάλλονται μόνο από τον κατά νόμο αρμόδιο εκδότη αυτών, στον οποίο πρέπει να απευθύνονται οι φορολογούμενοι.
  •     Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2014 και δεν τους χορηγήθηκε βεβαίωση αποδοχών λόγω επίσχεσης εργασίας ή λόγω πτώχευσής του εργοδότη ή από λόγους ανώτερης βίας (π.χ. κατάληψη) θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να περιλάβουν σε αυτή τις αποδοχές τους αυτές, αλλά θα πρέπει να συνυποβάλουν και υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 στην οποία θα δηλώνεται ο λόγος, για τον οποίο δεν χορηγήθηκε από τον εργοδότη η σχετική βεβαίωση αποδοχών (σημειώνεται, ότι μόνο στις περιπτώσεις αυτές δικαιολογείται για τους εργοδότες η μη χορήγηση βεβαιώσεων αποδοχών).
  •     Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2014 είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, είτε επειδή έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές συμπληρώνονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές καθόσον αυτές θα δηλωθούν μεταγενέστερα στο χρόνο είσπραξής τους.
  •     Οι καθαρές αποδοχές συντακτών ή δημοσιογράφων που αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, αναγράφονται στους κωδ. 301-302 του πίνακα 4Α.
  •     Στους κωδ. 325-326 αναγράφονται οι αμοιβές μελών και διαχειριστών ΕΠΕ, καθώς και οι αμοιβές εκπροσώπων και εταίρων ΟΕ και ΕΕ για τις υπηρεσίες που παρέχουν με βάση την ιδιότητά τους αυτή προς τις υπόψη εταιρίες (π.χ. διαχείριση εταιρικών υποθέσεων, εκπροσώπηση της εταιρίας απέναντι σε τρίτους κλπ.), διότι εξομοιώνονται με τις αμοιβές διευθυντών ή μελών Δ.Σ. εταιρίας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας και κατά συνέπεια, αυτές χαρακτηρίζονται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν.4172/2013. (1064780 ΕΞ 2015/11.5.2015)
  •     Εφόσον υπηρετείτε σε πλοίο με ξένη σημαία και αποκτάτε συγχρόνως μέσα στην ίδια χρήση αμοιβές κατώτερου πληρώματος και αμοιβές αξιωματικού και ο φόρος εισοδήματος για τις αποδοχές από τις υπηρεσίες σας αυτές έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή, τότε στους κωδ. 267-268 συμπληρώνονται μόνο οι καθαρές αποδοχές που καταβλήθηκαν μέσα στο 2014 και αφορούν τις αμοιβές σας ως κατώτερο πλήρωμα. Οι κωδικοί αυτοί αφορούν καθαρές αποδοχές κατώτερου πληρώματος για τις οποίες ο φόρος καταβλήθηκε στην αλλοδαπή και συμπληρώνονται ΜΟΝΟ στην περίπτωση που αποκτάτε συγχρόνως μέσα στην ίδια χρήση αμοιβές κατώτερου πληρώματος και αμοιβές αξιωματικού. Επίσης, επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, συμπληρώνονται συγχρόνως και οι κωδ. 263-264 με το σύνολο των καθαρών αποδοχών σας για τις οποίες ο φόρος καταβλήθηκε στην αλλοδαπή, τόσο αυτές που προέρχονται από την απασχόλησή σας ως κατώτερο πλήρωμα, όσο και αυτές που προέρχονται από την απασχόλησή σας ως αξιωματικός.
  •     Τα ποσά των κωδ. 425-426 δεν επηρεάζουν την εκκαθάριση.
  •     Στους κωδ. 403-404 & 409-410 αναγράφονται τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούνται από φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, δηλαδή μη υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων βάσει του Κ.Φ.ΑΣ. όπως π.χ. εισοδήματα εισηγητών σεμιναρίων, εισοδήματα αποκτηθέντα με τίτλο κτήσης του Κ.Φ.Α.Σ. κ.λπ. εφόσον οι δικαιούχοι των εισοδημάτων αυτών δεν ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται εξολοκλήρου, χωρίς την αφαίρεση επιχειρηματικών δαπανών και κράτησης τελών χαρτοσήμου.
  •     Το ποσό των τόκων των κοινών λογαριασμών (κωδ. 667-668) εμφανίζεται σε όλους τους συνδικαιούχους αυτούσιο. Ο επιμερισμός τους σε κάθε υπόχρεο πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις πραγματικές περιστάσεις.
  •     Κατά την είσοδο στην εφαρμογή, το ποσό των τόκων καταθέσεων της συζύγου δεν εμφανίζεται την πρώτη φορά που θα πατήσουμε την υπερσύνδεση με την ενημέρωση για τους τόκους καταθέσεων. Για να εμφανιστούν οι τόκοι καταθέσεων των οποίων δικαιούχος είναι η σύζυγος, θα πρέπει πρώτα να συμπληρωθεί ο κωδ. 668 με κάποιο τυχαίο ποσό και να γίνει προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ξαναμπείτε στην εφαρμογή και να ξαναπατήσετε την υπερσύνδεση με τους τόκους καταθέσεων. Αυτή τη φορά θα εμφανιστούν και οι τόκοι που ανήκουν στη σύζυγο. Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να θυμηθείτε να διορθώσετε το τυχαίο ποσό που συμπληρώσατε αρχικά.
  •     "Το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση γαιών, που συνίσταται στο 3% της αντικειμενικής αξίας αυτών και συμπληρώνεται στους κωδ. 149-150, προκύπτει εφόσον ο φορολογούμενος χρησιμοποιεί τις εν λόγω γαίες για την άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας (αγροτικής ή άλλης), καθώς και σε περίπτωση που λαμβάνει επιδότηση για να παράγει αγροτικά προϊόντα.
  •     Δεν προκύπτει εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων και δεν συμπληρώνονται οι εν λόγω κωδικοί, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν εμπορεύεται τα αγροτικά προϊόντα που παράγει, αλλά αντίθετα τα προορίζει για κατανάλωση από αυτόν ή την οικογένειά του."
  •     Το ποσό των δαπανών για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποξήρανσης καταχωρείται στους κωδ. 159-160 του πίνακα 4Δ2 και το 10% αυτού του ποσού, εκπίπτει κατά την εκκαθάριση της δήλωσης.
  •     Στους κωδ. 741-742 συμπληρώνεται το ακαθάριστο εισόδημα γης ή ακινήτων που έχει συμπληρωθεί κατά περίπτωση στους κωδικούς 101-102, 105-106, 107-108, 111-112, 131-132 και κατά την εκκαθάριση της δήλωσης εισοδήματος δεν πρέπει να βεβαιωθεί τέλος χαρτοσήμου για ειδικές περιπτώσεις π.χ. εισόδημα από επίταξη ακινήτου κλπ. Επισημαίνεται ότι τα ποσά της αποζημίωσης για την πρόωρη λύση της μίσθωσης που καταβλήθηκαν από τον μισθωτή και τα ποσά της άυλης εμπορικής αξίας που καταβλήθηκαν από τον μισθωτή πέρα από τα ενοίκια κατά την μίσθωση του ακινήτου συμπληρώνονται μόνο στους κωδικούς 121-122 και δεν μεταφέρονται στους κωδικούς 741-742.
  •     Στους κωδ. 825-826 αναγράφεται το καθαρό εισόδημα από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, ήτοι το ποσό μετά την αφαίρεση του φόρου 15% που παρακρατήθηκε και αποδόθηκε από τον συμβολαιογράφο.
  •     Το εισόδημα που προκύπτει από ανέγερση οικοδομής με δαπάνες του μισθωτή σε έδαφος κυριότητας του εκμισθωτή, η οποία περιέρχεται στην κατοχή του εκμισθωτή με την λήξη ή την διακοπή της μισθωτικής σχέσης, αποτελεί για τον εκμισθωτή, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1103/11.5.2015, είτε εισόδημα από ακίνητα (πίνακας 4Δ2) είτε εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (πίνακας 4Ε, κωδ. 123-124). Το ίδιο ισχύει και για τις δαπάνες βελτίωσης και επέκτασης που πραγματοποιούνται από τον μισθωτή σε ακίνητο εκμισθωτή.
  •     "Οι κωδικοί 735-736 συμπληρώνονται μόνο όταν τις οικείες δαπάνες πραγματοποιούν φυσικά πρόσωπα ως ιδιώτες και όχι στα πλαίσια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας όπου οι σχετικές αγορές έχουν καταχωρηθεί στα λογιστικά τους αρχεία."
  •     "Σχετικά με τη συμπλήρωση των κωδ. 735-736: Με τις διατάξεις της παρ. 2γ του άρθρου 48 του ν.4305/2014 (ο οποίος τροποποίησε τελευταίως το άρθρο 32 του ΚΦΕ) ορίστηκε ότι από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, ήτοι από την 31/10/2014 και εφεξής, ως τίμημα αγοράς λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη αυτό. Δηλαδή, για τις αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν μετά την 1/11/2014 δεν θα λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά μόνο το πραγματικά καταβλητέο τίμημα, είτε αυτό είναι εκείνο που αναγράφεται στο συμβόλαιο είτε αυτό που προκύπτει μετά από έλεγχο της αρμόδιας ΔΟΥ. Στο τίμημα αυτό θα προστεθούν και τα ποσά των Φ.Μ.Α., συμβολαιογραφικά και λοιπά έξοδα και φόροι.Επισημαίνεται ότι για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 1/1-30/10/2014 έχει εφαρμογή το άρθρο 32 του Ν.4172/2013 όπως ίσχυε πριν την τροποποίησή του από το Ν.4305/2014, ήτοι «ως τίμημα αγοράς λαμβάνεται η αξία που προσδιορίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 1249/1982. Αν το τίμημα που καθορίζεται στα οικεία πωλητήρια συμβόλαια είναι μεγαλύτερο από την πιο πάνω αξία, ως καταβαλλόμενη δαπάνη λαμβάνεται το καθοριζόμενο σε αυτά τα συμβόλαια τίμημα. Ειδικά, για τις περιοχές που δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, ως καταβαλλόμενη δαπάνη λαμβάνεται:αα) Το τίμημα που καθορίζεται στα οικεία πωλητήρια συμβόλαια. 

ββ) Η διαφορά μεταξύ του τιμήματος ή της αξίας κατά περίπτωση, που φορολογήθηκε και της πραγματικής αξίας του ακινήτου, η οποία εξευρίσκεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων."

  •     Για την ετήσια αντικειμενική δαπάνη που σας βαρύνει από τα αυτοκίνητα εταιρίας ή εταιριών ή κοινωνιών ή κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, θα συμπληρώνεται κατάσταση στην οποία θα αναλύεται η δαπάνη από τα αυτοκίνητα της εταιρίας, η ιδιότητα των εταίρων (ομόρρυθμος, διαχειριστής Ε.Π.Ε., κ.τ.λ.), το ποσοστό συμμετοχής των ομόρρυθμων εταίρων, κ.τ.λ. Επίσης, για την αντικειμενική δαπάνη που σας βαρύνει από τα αυτοκίνητα εταιρίας της οποίας όλα τα μέλη είναι νομικά πρόσωπα, λόγω της συμμετοχής σας σε νομικό πρόσωπο που είναι μέλος της, θα συμπληρώνεται ανάλογη κατάσταση στην οποία εκτός των παραπάνω, θα αναλύεται και η αντικειμενική δαπάνη της εταιρίας της οποίας είστε μέλος λόγω της συμμετοχής της στην άλλη εταιρία, καθώς και της δαπάνης που βαρύνει εσάς.
  •     Διευκρινίστηκε ότι τo κοινωνικό μέρισμα της υποπαραγράφου Α.1 της παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του ν.4254/2014 (όπως και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), αναγράφεται στους κωδ. 659-660 και υπόκειται σε εισφορά αλληλεγγύης, παρόλο που στην εν λόγω διάταξη αυτό περιγράφεται ως «αφορολόγητο, ότι δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Ε. Κ. Α. Σ. ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».
  •     Τα εισοδήματα που αποκτούνται από φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που εργάζονται σε πρεσβείες, διπλωματικές αποστολές, προξενεία ή αποστολές αλλοδαπού κράτους για την διεκπεραίωση κρατικών υποθέσεων και είναι πολίτες του εν λόγω κράτους και κάτοχοι διπλωματικού διαβατηρίου (περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 14) καταχωρούνται στους κωδ. 659-660.
  •     Τα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή με βάση Σ.Α.Δ.Φ., καταχωρούνται στους κωδ. 659-660.
  •     Τα κέρδη από τη μεταβίβαση εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά κινητών αξιών, των οποίων η απόκτηση έχει πραγματοποιηθεί πριν από την 1/1/2009, καταχωρούνται στους κωδ. 659-660.
  •     Η εκλογική αποζημίωση της παρ. 1 του άρθρου 108 του Π.Δ.26/2012 (αποζημίωση που καταβάλλεται σε αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής, γραμματείς εφορευτικών επιτροπών, διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας), αναγράφεται στους κωδ. 657-658.
  •     Το επίδομα (επιμίσθιο) αλλοδαπής των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών με αναγραφή του Α.Φ.Μ. του φορέα (περ. γ’ της παρ.1 του άρθρου 14) αναγράφεται στους κωδ. 781-782.
  •     Το ποσό των αποδείξεων (κωδ. 049) που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνον εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζεται συνολικά και για τους δύο συζύγους και σε περίπτωση που και οι δύο δηλώνουν εισόδημα που φορολογείται με την κλίμακα μισθωτών το συνολικό ποσό των δαπανών επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το ύψος του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με την κλίμακα των μισθωτών ατομικού εισοδήματός τους. Εάν ο ένας από τους δύο δεν έχει εισόδημα που φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών, όλο το ποσό των αποδείξεων χρησιμοποιείται από τον άλλο σύζυγο.
  •     Στους κωδ. 051-052 συμπληρώνονται τα ποσά των δαπανών που καταβάλατε, στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, συνολικά, για ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη δική σας ή των εξαρτώμενων μελών σας, κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή/και ασφαλιστικές εταιρείες.
  •     Για την επιστροφή, με καταβολή μετρητών (και όχι με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού) στους δικαιούχους από τις τράπεζες, ο φορολογούμενος πρέπει, στον Πίνακα 10 του Ε1, να συμπληρώσει μόνο την ΕΠΩΝΥΜΙΑ της τράπεζας και τον κωδικό αριθμό της. Δηλαδή δε θα αναγράφεται ο αριθμός του λογαριασμού.

Θοδωρής Πατίλας, Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄ τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας της ASTbooks

Πηγή: Taxpress.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.