fbpx
Skip to main content

ΦΠΑ: Για ποιους χτυπάει η καμπάνα

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ. Όμως, κυβέρνηση και δανειστές ερίζουν για συντελεστές και μετατάξεις προϊόντων. Ποιοι θα πληρώσουν την νύφη.

Η σημερινή κυβέρνηση κι εκείνη του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό.

Πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μπορεί να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά και κοινωνικά πιο δίκαια μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων.

Μάλιστα, η σημερινή κυβέρνηση δείχνει να το πιστεύει πιο πολύ, επικεντρωνόμενη στη συλλογή κάθε είδους φόρων.

Γι' αυτό συζητά την κατάργηση της έκπτωσης του 30% στο φόρο αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ μεταξύ άλλων. Όμως, ο φόρος που θα φέρει τα πολλά λεφτά στο κρατικό κορβανά είναι ο ΦΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ μίλησε πριν λίγο καιρό για επιπλέον έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τον φόρο που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση μιλά για λιγότερα έσοδα ύψους 900 εκ. με 1 δισ. ευρώ.

Άτομα που γνωρίζουν καλά το θέμα επιβεβαιώνουν ότι η πρόταση των δανειστών αφορούσε ένα σύστημα δύο συντελεστών ΦΠΑ ενώ η ελληνική πρόταση αφορούσε τρείς συντελεστές.

Οι συντελεστές «έπαιζαν» ανάλογα με την προσομοίωση που γινόταν.

Οι ίδιοι αναφέρουν κάτι ενδιαφέρον που θα πρέπει να συγκρατήσουμε.

Οι ασκήσεις έδειξαν ότι ακόμη κι αν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ μετατάσσονταν στο 23% από 13% που είναι σήμερα, καταφέροντας πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, η αύξηση των εσόδων δεν θεωρείτο επαρκής από τους θεσμούς.

Ούτε αν καταργείτο το ειδικό, προνομιακό καθεστώς που απολαμβάνουν μερικά νησιά του Αιγαίου.

Γι' αυτό οι θεσμοί ζητούσαν την μετάταξη περισσότερων προϊόντων στους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.

Ποια μπορεί να είναι τα υποψήφια προϊόντα για μετάταξη;

Είναι σχετικά εύκολο να υποθέσει κάποιος διαβάζοντας στις επόμενες γραμμές τι συντελεστές ΦΠΑ εφαρμόζονται σήμερα σε διάφορα προϊόντα σύμφωνα με άτομο που έχει εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις.

Ας αρχίσουμε από προϊόντα και υπηρεσίες με μηδενικό ΦΠΑ.

Στη κατηγορία ανήκουν οι οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ιδιαίτερων στα νοσοκομεία, τις δημόσιες ταχυδρομικές υπηρεσίες (ΕΛΤΑ) και ασφαλιστικά συμβόλαια, π.χ. αυτοκινήτων.

Σημειωτέον ότι οι υπηρεσίες courier υπόκειται σε συντελεστή 13%.

Όλα τα ανωτέρω είναι υποψήφια για μετάταξη σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Υποψήφια για μετάταξη στο 23% είναι επίσης προϊόντα και υπηρεσίες που βρίσκονται σήμερα στο 13%.

Εκτός από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στη ίδια κατηγορία υπόκεινται τα εισιτήρια πλοίων, λεωφορείων, ταξί και αεροπλάνων, σινεμά κ.τ.λ.

Στο 13% βρίσκονται επίσης η εστίαση, τα νοσοκομεία και τα τρόφιμα με εξαίρεση τα αναψυκτικά πού είναι στο 23%.

Αυτό σημαίνει πως είναι ανεδαφικό να περιμένει κανείς μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα όταν σκοπός είναι η αύξηση των εσόδων.

Τουναντίον, οι δανειστές φέρονται να έθεσαν την μετάταξη αρκετών τροφίμων στο 23% στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά.

Από την άλλη πλευρά, καπνός, ρούχα, έπιπλα βρίσκονται ήδη στο 23%.

Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι οι ελαστικότητες είναι μικρότερες της μονάδας, δηλαδή η ποσοστιαία μείωση της κατανάλωσης είναι μικρότερη από την ποσοστιαία αύξηση της τιμής λόγω αυξημένου ΦΠΑ, τα έσοδα θα είναι περισσότερα από την μετάταξη των προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή.

Αν λοιπόν η μετάταξη των λογαριασμών της ΔΕΗ στο 23% δεν αρκεί για να βγουν τα κουκιά, θα πρέπει να γίνουν κι άλλα.

Η μετάταξη των προϊόντων που έχουν σήμερα μηδενικό συντελεστή σε υψηλότερο, της εστίασης και των μεταφορών από το 13% στο 23% μοιάζει πιθανή.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την πρόταση των δανειστών όλων των προϊόντων στο 23% με εξαίρεση τα φάρμακα και κάποια βασικά τρόφιμα που θα πήγαιναν στο χαμηλότερο συντελεστή.

Αν λοιπόν οι δανειστές επιμείνουν για επιπρόσθετα έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ θα πρέπει να αναμένουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Κι αυτό γιατί οι λογαριασμοί ΔΕΗ στο 23% και η κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος ΦΠΑ αρκετών νησιών δεν αρκούν.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Dr. Money

Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.