fbpx
Skip to main content

Άρθρο – Οδηγίες συμπλήρωσης Εντύπου Ε3

Οδηγίες συμπλήρωσης Εντύπου Ε3

Κωδικός 002-003:

Γράψτε την έναρξη και λήξη της διαχειριστικής περιόδου που αφορά το έντυπο που  υποβάλετε. (01/01/2014 - 31/12/2014)

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του Ν.4172/2013, το φορολογικό έτος ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος. Για τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία το φορολογικό έτος μπορεί να λήγει στις 30 Ιουνίου. Σε καμία περίπτωση το φορολογικό έτος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες.

Κωδικός 004:

Συμπληρώνεται από την υπηρεσία και αφορά τον αριθμό της δήλωσης.

Κωδικός 006:

Γράψτε τον αριθμό φακέλου, εφόσον πρόκειται για Α.Ε.

Κωδικός 008:

Διαγραμμίστε με "Χ" το αντίστοιχο τετραγωνίδιο, όταν πρόκειται για υποβολή τροποποιητικού εντύπου.

Κωδικός 019:

Σημειώστε «Χ» στο αντίστοιχο τετραγωνίδιο με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούσατε κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου ή δεν τηρήσατε, αν και είχατε υποχρέωση.

Αν κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου τηρήσατε δύο κατηγορίες βιβλίων, συμπληρώστε το πεδίο «Απλογραφικά / Διπλογραφικά».

Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται  Χ στο ανάλογο τετράγωνο της απάντησης (λεκτικό) και όχι στον αντίστοιχο αριθμό (1,2,3)

Εφόσον δεν είχατε υποχρέωση τήρησης βιβλίων, ο Κωδικός 019 παραμένει κενός.

Κωδικός 726:

Εφόσον δεν τηρήσατε βιβλία κατά την κλειόμενη χρήση, διαγραμμίστε το αντίστοιχο τετραγωνίδιο με βάση την αιτία της μη τήρησης.

Η τρίτη επιλογή ισχύει για εκείνους που απαλλάχτηκαν από την τήρηση βιβλίων, με συγκεκριμένη απόφαση προϊσταμένου ΔΟΥ.

Κωδικός 595 – 596:

Οι κωδικοί 595 – 596 αναφέρονται στις αγροτικές επιχειρήσεις υπαγόμενες στο «κανονικό καθεστώς  Φ.Π.Α.» και στο «ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α.» (άρθρο 41 ν.2859/2000)

Κωδικός 593:

Ο κωδικός 593 θα διαγραμμίζεται από τους συγγραφείς, μουσουργούς και καλλιτέχνες, ζωγράφους ή γλύπτες ή χαράκτες της παραγράφου 7 του άρθρου 48 του Ν.2238/1994, μόνο για τα μεταφερόμενα εισοδήματα.

Κωδικός 591:

Ο κωδικός 591 θα συμπληρώνεται από φυσικά πρόσωπα που το ακαθάριστο εισόδημα τους από επιχειρηματική δραστηριότητα, θα φορολογηθεί ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. στ’ της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν.4172/2013.

Κωδικός 597:

Ο κωδικός 597 αφορά τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα που έχουν την εμπορική ιδιότητα, προκειμένου να  μην εφαρμοστεί η διάταξη της περ. στ’ της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013. Ο κωδικός αυτός αφορά φυσικά πρόσωπα  για τα οποία, δεν προέχει το στοιχείο της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή δεν εντάσσονταν στα επαγγέλματα που με τις διατάξεις του άρθρου 48 του ν.2238/1994 χαρακτηρίζονταν ως ελευθέρια επαγγέλματα (σχετ. ΠΟΛ.:1120/25.4.2014).

ΠΙΝΑΚΑΣ Α': ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ

 

Στον πίνακα αυτό γράφονται τα στοιχεία που αφορούν το φορολογούμενο, ανεξάρτητα εάν αυτός είναι φυσικό ή μη φυσικό πρόσωπο. Σημειώνεται ότι στα μη φυσικά πρόσωπα περιλαμβάνονται τα νομικά πρόσωπα, κερδοσκοπικά ή μη, οι κοινοπραξίες, οι κοινωνίες, η ομάδα περιουσίας, η σχολάζουσα κληρονομιά και οι λοιποί υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, που δεν μπορεί να θεωρηθούν φυσικά πρόσωπα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Στον Πίνακα Α’ απαλείφθηκαν τα στοιχεία του συζύγου (υπόχρεου) για τις περιπτώσεις ατομικής επιχείρησης που ανήκει στη σύζυγο.

Κωδικός 018:

Αναγράφεται ο ΑΦΜ του φυσικού ή μη φυσικού προσώπου.

Κωδικός 705:

Συμπληρώστε τον κωδικό αριθμό της κύριας δραστηριότητας που ασκεί η επιχείρηση, επιλέγοντας από την Εθνική Ονοματολογία των Οικονομικών Δραστηριοτήτων τετραψήφιο, πενταψήφιο, εξαψήφιο ή τον οκταψήφιο κωδικό, ανάλογα με το βαθμό εξειδίκευσης.

Κωδικογράφηση με αριθμό κατώτερο του τετραψήφιου (π.χ. τριψήφιο) δεν επιτρέπεται.

Κωδικός 761:

Γράψτε τον κωδικό αριθμό της δραστηριότητας που αντιστοιχεί στα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης.

ΠΙΝΑΚΑΣ Β': ΣΤΟΙΧΕΙΑ Κ.Φ.Α.Σ. ΕΚΔΟΘΕΝΤΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ

 

 

Στον πίνακα αυτό αναγράφεται ο τίτλος των φορολογικών στοιχείων εσόδων που έχουν εκδοθεί μέσα στη χρήση.

Επίσης αναγράφονται οι αύξοντες αριθμοί των στοιχείων αυτών.

Επισημαίνεται πως από 1.1.2014, καταργήθηκε η θεώρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Σημείωση:

Ο πίνακας αυτός δεν  συμπληρώνεται από όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία με βάση τον Κ.Φ.Α.Σ.

ΠΙΝΑΚΑΣ Γ’:  ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Στον Πίνακα Γ’ απαλείφθηκαν οι κωδ. 066 (βιβλίο παραγωγής – κοστολογίου), 069 (τήρηση αναλυτικής λογιστικής) και 071 (ανέλεγκτες χρήσεις).

Κωδικός 061:

Γράψτε το συνολικό αριθμό των υποκαταστημάτων σας. Αν δεν έχετε υποκαταστήματα, γράψτε «0» (μηδέν). Συμπεριλάβετε χώρους που είναι υποκαταστήματα, ανεξάρτητα αν προκύπτει υποχρέωση τήρησης βιβλίων υποκαταστήματος ή όχι.

Μην συμπεριλάβετε εργοτάξια (τεχνικές – οικοδομικές επιχειρήσεις), τα οποία θα γραφούν στον Κωδικό 070 του ίδιου πίνακα, ούτε άλλου είδους πρόσκαιρες εγκαταστάσεις που θα γραφούν στον Κωδικό 073. Υπενθυμίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται εκθέσεις και αποθήκες, όπου δεν λαμβάνει χώρα παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα και φορολογικές αποθήκες του άρθρου 26 του Ν.2859/2000.

Κωδικός 062:

Γράψτε τον αριθμό των φορολογικών αποθηκών του άρθρου 26 του Ν.2859/2000 των οποίων είσθε ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΣ. Ως "εκμεταλλευτής φορολογικής αποθήκης", νοείται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει λάβει άδεια από την αρμόδια αρχή να αποθηκεύει σε φορολογική αποθήκη αγαθά δικής του κυριότητας ή τρίτων.

Κωδικός 063:

Σημειώστε «Χ» στο τετραγωνίδιο «ΝΑΙ», αν κατά τη διάρκεια της κλειόμενης χρήσης τηρήσατε βιβλίο αποθήκης ή τον λογαριασμό 94 επειδή είχατε υποχρέωση. Αν τηρήσατε βιβλίο αποθήκης, παρόλο που δεν προέκυπτε υποχρέωσή σας, σημειώστε «Χ» στο τετραγωνίδιο «ΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ».

Εάν δεν τηρήσατε βιβλίο αποθήκης κατά τη διάρκεια της κλειόμενης χρήσης (ανεξάρτητα αν είχατε ή όχι υποχρέωση), σημειώστε «Χ» στην ένδειξη «ΟΧΙ».

Κωδικός 064:

Γράψτε τον αριθμό των αποθηκευτικών χώρων που χρησιμοποιείτε. Μην συμπεριλάβετε και αποθήκες που χρησιμοποιείτε μέσα στους χώρους της έδρας ή των υποκαταστημάτων. Μόνο αποθήκες που έχουν χαρακτηρισθεί σαν τέτοιες με δήλωση μεταβολών και όχι χώρους που έχουν συμπεριληφθεί στον Κωδικό 061.

Κωδικός 065:

Γράψτε τον αριθμό των ατόμων που απασχολούνται μόνιμα στην επιχείρηση. Συμπεριλάβετε και τυχόν ελεύθερους επαγγελματίες που απασχολούνται αποκλειστικά στην επιχείρηση, όπως και τον επιχειρηματία και τυχόν άτομα του περιβάλλοντός του ή τρίτους, έστω και αν δεν έχουν τυπική σχέση εργασίας με την επιχείρηση. Σε περίπτωση που ο αριθμός των απασχολούμενων μέσα στη χρήση δεν ήταν σταθερός, γράψτε το μέσο όρο αυτών.

Κωδικός 067:

Ισχύουν ανάλογα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω για τον Κωδικό 064.

Κωδικός 068:

Γράψτε τον αριθμό των εποχιακά απασχολούμενων εργαζομένων στην επιχείρησή σας.

Κωδικός 070:

Γράψτε τα εργοτάξια τεχνικών και οικοδομικών επιχειρήσεων που δεν συμπεριλάβατε στον Κωδικό 061.

Κωδικός 072:

Σημειώστε «Χ» στο τετραγωνίδιο «ΝΑΙ», αν τηρείτε τα βιβλία σας μηχανογραφικά και στο τετραγωνίδιο «ΟΧΙ» σε αντίθετη περίπτωση. Σημειώστε «Χ» στο παραλληλόγραμμο «ΜΕΙΚΤΑ», στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε μηχανογραφικό σύστημα για επιμέρους εργασίες τήρησης βιβλίων, ενώ τηρείτε άλλα χειρόγραφα, όπως και στην περίπτωση που τα βιβλία τηρούνται μηχανογραφικά εκτός της έδρας της επιχείρησης, ανεξάρτητα εάν υπάρχει ή όχι έγκριση του προϊσταμένου της ΔΟΥ γι' αυτό.

Κωδικός 073:

Γράψτε τον αριθμό των πρόσκαιρων ή άλλων εγκαταστάσεών σας που δεν έχουν συμπεριληφθεί στους Κωδικούς 061, 062,064, 067 και 070.

Κωδικός 074:

Γράψτε τον αριθμό των συνδεδεμένων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 90 του Ν.2190/1920, όπως ισχύουν σήμερα. Εάν δεν υπάρχουν συνδεδεμένες επιχειρήσεις, γράψτε «0» (μηδέν).

Σημείωση:

Το άρθρο 90 του Ν.2190/1920 καταργήθηκε με την περίπτωση α της παρ. 3 του άρθρου 38 του Ν.4308/2014 και παύει να ισχύει για περιόδους που αρχίζουν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Κωδικός 075:

Σημειώστε «Χ» στο τετραγωνίδιο «ΝΑΙ», αν έχετε υποχρέωση τήρησης βιβλίου απογραφών και κατάρτισης απογραφής. Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώστε «Χ» στο τετραγωνίδιο «ΟΧΙ». Τέλος, σημειώστε «Χ» στο παραλληλόγραμμο «ΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ», σε περίπτωση τήρησης βιβλίου απογραφών παρόλο που δεν προκύπτει τέτοια υποχρέωσή σας.

Κωδικός 076:

Σημειώστε «Χ» στο τετραγωνίδιο «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ», αν πραγματοποιείται πωλήσεις μέσω διαδικτύου.

Κωδικός 077:

Σημειώστε «Χ» στο τετραγωνίδιο «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ», αν παρέχετε υπηρεσίες  μέσω διαδικτύου

Κωδικός 078:

Σημειώστε «Χ» στο τετραγωνίδιο «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» ή «ΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ», εάν τηρείτε τα βιβλία σας σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (Δ.Λ.Π.)

ΠΙΝΑΚΑΣ Δ': ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΛΟΥΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

 

 

Κωδικός 736:

Σημειώστε «Χ» στην επιλογή που αντιπροσωπεύει την ιδιότητα του προσώπου που υπογράφει το Ε3. Σε περίπτωση που ο δηλών είναι ο ίδιος ο επιχειρηματίας, τα στοιχεία του θα πρέπει να έχουν ήδη συμπληρωθεί στον Πίνακα Α'.

Κωδικός 741:

Αναγράψτε τον ΑΦΜ του προσώπου που αναφέρατε στον κωδικό 736. Τα υπόλοιπα στοιχεία αυτού του προσώπου είτε θα συμπληρωθούν αυτόματα από το taxis, είτε θα τα συμπληρώσετε ο ίδιος με την προϋπόθεση ότι αυτός δεν είναι ο επιχειρηματίας. Στην περίπτωση που το συμπλήρωσε ο επιχειρηματίας, εφόσον τα στοιχεία έχουν συμπληρωθεί ήδη σε προηγούμενο πίνακα, μπορούν να παραλειφθούν.

Κωδικός 750:

Σημειώστε «Χ» στην επιλογή που αντιπροσωπεύει την ιδιότητα του προσώπου που συμπλήρωσε το Ε3. Πρόκειται για τα στοιχεία εκείνου που θα βεβαιώσει την ορθή μεταφορά των δεδομένων από τα βιβλία και τα φορολογικά στοιχεία. Διαγραμμίστε το τετραγωνίδιο «ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ» (επιλογή 1), σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα εκτός από αυτή του λογιστή. Εάν είσθε λογιστής μισθωτός της επιχείρησης που αφορά το έντυπο, διαγραμμίστε το τετραγωνίδιο «ΜΙΣΘΩΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗ» (επιλογή 2). Τέλος, εάν είσθε λογιστής – ελεύθερος επαγγελματίας ή έχετε οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική σχέση με την επιχείρηση, εκτός της παροχής μισθωτής εργασίας, διαγραμμίστε το τελευταίο τετραγωνίδιο «ΛΟΓΙΣΤΗ ΟΧΙ ΜΙΣΘΩΤΟ» (επιλογή 3).

Αν η δήλωση υπογραφεί από λογιστή, θα πρέπει να συμπληρωθεί ο ΑΦΜ του στον κωδικό 010 του εντύπου.

ΠΙΝΑΚΑΣ Ε’: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΧΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ – ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ

 

 

Κωδικός 681:

Γράψτε το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων που τυχόν εισπράξατε κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις επιδοτήσεις για διατήρηση θέσεων εργασίας, για πρόσληψη νέου προσωπικού, επιδότηση δαπανών στα πλαίσια προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, κ.λπ.

Κωδικός 904:

Γράψτε το ποσό των συνολικών επιχορηγήσεων που εισπράξατε κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις επιχορηγήσεις για αγορές νέων παγίων, ανέγερσης ακινήτου, κ.λπ.

Επισημάνσεις για τους κωδικούς 681 & 904

  •     Οι παραπάνω κωδικοί συμπληρώνονται για πληροφοριακούς λόγους.
  •     Αν τηρούνται διπλογραφικά βιβλία, τα ποσά των παραπάνω κωδικών μεταφέρονται στον κωδικό 465 του Πίνακα Η’, στις επιχορηγήσεις και διάφορα έσοδα.
  •     Αν τηρούνται απλογραφικά βιβλία, τα ποσά των παραπάνω κωδικών μεταφέρονται στους κωδικούς 273 ή 282 του Πίνακα ΣΤ’, ως λοιπά έσοδα δραστηριότητας.

Κωδικός 907:

Εφόσον ασκείτε αγροτική δραστηριότητα, γράψτε το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων για επενδυτικές δαπάνες που εισπράξατε κατά την διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου.

Ως επενδυτικές δαπάνες, ενδεικτικά αναφέρουμε την αγορά παγίου εξοπλισμού (μεταφορικά μέσα, γεωργικά μηχανήματα, λοιπός εξοπλισμός) και την ανέγερση κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Κωδικός 908:

Εφόσον ασκείτε αγροτική δραστηριότητα, γράψτε το συνολικό ποσό των λοιπών επιδοτήσεων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων που εισπράξατε κατά την διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου. (εκτός αυτών που δηλώσατε στον προηγούμενο κωδικό)

Ενδεικτικά αναφέρουμε την ετήσια ενιαία ενίσχυση των αγροτών, την εξισωτική αποζημίωση, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων, κ.λπ.

Επισημάνσεις για τους κωδικούς 907 & 908

    Οι παραπάνω κωδικοί συμπληρώνονται για πληροφοριακούς λόγους.

Κωδικός 905

Γράψτε το σύνολο των ενοικίων που καταβάλατε κατά τη διάρκεια της χρήσης. Αναλυτική κατάσταση αυτών των ενοικίων θα πρέπει να αναγραφεί στις υπόλοιπες γραμμές του Πίνακα αυτού. Εάν οι γραμμές του πίνακα δεν επαρκούν, υποβάλετε ξεχωριστή κατάσταση, γραμμογραφημένη με τον ίδιο τρόπο με τον πίνακα.

Στήλη «Διεύθυνση εγκατάστασης»:

Γράψτε τις διευθύνσεις των εγκαταστάσεών σας δηλώνοντας εάν πρόκειται για κεντρικό, υποκατάστημα, κ.λπ.

Στήλη «Περίοδος μίσθωσης»:

Γράψτε το χρονικό διάστημα μέσα στη διαχειριστική περίοδο που αφορά το μίσθωμα που καταβάλατε.

Στήλη «Ονοματεπώνυμο Εκμισθωτή»:

Συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, μόλις συμπληρώσετε σωστά το ΑΦΜ του εκμισθωτή στους κωδικούς 671 – 679.

Κωδικοί 671 – 679:

Συμπληρώνετε τον Α.Φ.Μ. των εκμισθωτών (ιδιοκτητών) και αυτόματα από το σύστημα συμπληρώνεται το ονοματεπώνυμο τους.

Κωδικοί 672 – 680:

Γράψτε τα ποσά που καταβάλλατε στους αντίστοιχους εκμισθωτές για την περίοδο μίσθωσης.

Κωδικός 906:

Συμπληρώνετε τον Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη, σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης εγκατάστασης.

Αυτονόητο είναι ότι δεν συμπληρώνετε ποσό σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης.

 

Κωδικός 010:

Αναγράφετε τον Α.Φ.Μ. του λογιστή, εφόσον έχει συμπληρωθεί ο Κωδικός 750 του Πίνακα Δ’. Τα υπόλοιπα στοιχεία εκτός του αριθμού και την κατηγορία αδείας του λογιστή, ανακτώνται αυτόματα από το σύστημα.

Κωδικός 011:

Συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Κωδικός 012:

Συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤ’: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ) ΜΕ ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ / ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΝ ΣΕ ΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

 

Από τον πίνακα αυτό, προκύπτουν τα καθαρά κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα των φυσικών προσώπων, τα οποία προσδιορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21 έως 28 και τα κέρδη των νομικών προσώπων από επιχειρηματική δραστηριότητα που προσδιορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν.4172/2013.

Τον συγκεκριμένο πίνακα συμπληρώνουν:

Α) Οι υπόχρεοι που τηρούν απλογραφικά βιβλία

α1) Εμπορικές επιχειρήσεις

α2) Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (εδώ πλέον εντάσσονται και οι «ελεύθεροι επαγγελματίες» όπως ορίζονταν στον Ν.2238/1994)

α3) Όσοι ασκούν αγροτική δραστηριότητα

Β) Οι απαλλασσόμενοι και μη υπόχρεοι τήρησης βιβλίων.

Σ.Σ.: Οι κατηγορίες των προσώπων που απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων, αναφέρονται  στον κωδικό 726 της ενότητας 3.5.1

Υποπίνακας α’ - Αγορές:

Στον υποπίνακα αυτόν γράφονται οι αγορές που έγιναν κατά τη διάρκεια της χρήσης με τη διάκριση στους κωδικούς 231-247 των αγορών εσωτερικού και στους κωδικούς 232-248 των εισαγωγών. Πιο αναλυτικά:

Κωδικοί 231 -232:

Αναγράφετε τις αγορές και εισαγωγές εμπορευμάτων.

 Εμπορεύματα είναι τα υλικά αγαθά που αποκτούνται από την οικονομική μονάδα με σκοπό να μεταπωλούνται στην κατάσταση που αγοράζονται.

Κωδικοί 235 -236:

Αναγράφετε τις αγορές και εισαγωγές πρώτων και βοηθητικών υλών και υλικών συσκευασίας.

Πρώτες και βοηθητικές ύλες είναι τα υλικά αγαθά που η οικονομική μονάδα αποκτάει με σκοπό τη βιομηχανική επεξεργασία ή συναρμολόγησή τους για την παραγωγή ή κατασκευή προϊόντων.

Υλικά συσκευασίας είναι τα υλικά αγαθά που η οικονομική μονάδα αποκτάει με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους για τη συσκευασία των προϊόντων της, ώστε τα τελευταία να φτάνουν στην κατάσταση εκείνη στην οποία είναι δυνατό ή σκόπιμο να προσφέρονται στην πελατεία.

Κωδικοί 239 - 240:

Αναγράφετε τις αγορές και εισαγωγές αναλώσιμων υλικών

Αναλώσιμα υλικά είναι τα αγαθά που η οικονομική μονάδα αποκτάει με προορισμό την ανάλωσή τους για συντήρηση του πάγιου εξοπλισμού της και γενικά για την εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών λειτουργίας των κύριων και βοηθητικών υπηρεσιών της.

Κωδικοί 243 - 244:

Αναγράφετε τις αγορές και εισαγωγές ανταλλακτικών παγίων.

Ανταλλακτικά πάγιων στοιχείων είναι τα υλικά αγαθά που η οικονομική μονάδα αποκτάει με σκοπό την ανάλωσή τους για συντήρηση και επισκευή του πάγιου εξοπλισμού της.

Κωδικοί 247 - 248:

Αναγράφετε τις αγορές και εισαγωγές ειδών συσκευασίας.

 Είδη συσκευασίας είναι τα υλικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την οικονομική μονάδα για τη συσκευασία εμπορευμάτων ή προϊόντων της και παραδίνονται στους πελάτες μαζί με το περιεχόμενό τους. Τα είδη συσκευασίας είναι επιστρεπτέα ή μη επιστρεπτέα, ανάλογα με τη συμφωνία που γίνεται κατά την πώληση.

Κωδικοί 251 - 252:

Υπολογίζεται αυτόματα από το σύστημα και αναγράφονται τα σύνολα των παραπάνω κωδικών.

Κωδικοί 811- 812:

Συμπληρώνετε τις αγορές παγίων που έγιναν από το εσωτερικό ή μέσω εισαγωγής, αντίστοιχα.

Πάγια είναι τα υλικά και άυλα αγαθά που αποκτάει η οικονομική μονάδα με σκοπό να τα χρησιμοποιεί ως μέσα δράσεώς της κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής τους, η οποία είναι οπωσδήποτε μεγαλύτερη από ένα έτος.

Προσοχή!

Tο κόστος των αγορών παγίων, δεν αθροίζεται ούτε περιλαμβάνεται στα σύνολα των αγορών.

Αυτοί οι κωδικοί συμπληρώνονται και από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όταν προκύπτει αγορά παγίων.

Υποπίνακας β’ – Απογραφή:

Αφορά τις επιχειρήσεις εμπορίας ή παραγωγής προϊόντων και συμπληρώνεται ως εξής:

Στον υποπίνακα αυτόν γράφονται οι απογραφές έναρξης και λήξης με τη διάκριση στους κωδικούς 256 - 520 τα ποσά που αφορούν την απογραφή έναρξης και στους κωδικούς 257 – 521  τα ποσά που αφορούν την απογραφή λήξης.

Πιο αναλυτικά:

Κωδικοί 256 – 257

Αναγράφονται οι απογραφές έναρξης και λήξης των εμπορευμάτων όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Κωδικοί 259 – 260

Αναγράφονται οι απογραφές έναρξης και λήξης των έτοιμων προϊόντων και υποπροϊόντων.

Έτοιμα προϊόντα είναι τα υλικά αγαθά που παράγονται, κατασκευάζονται ή συναρμολογούνται από την οικονομική μονάδα με σκοπό την πώλησή τους.

Υποπροϊόντα είναι τα υλικά αγαθά που παράγονται μαζί με τα κύρια προϊόντα, σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από τις ίδιες πρώτες και βοηθητικές ύλες. Τα υποπροϊόντα επαναχρησιμοποιούνται από την οικονομική μονάδα σαν πρώτη ύλη ή πωλούνται αυτούσια.

Κωδικοί 261 – 262

Αναγράφονται οι απογραφές έναρξης και λήξης των πρώτων και βοηθητικών όπως περιγράψαμε νωρίτερα.

Κωδικοί 264 – 265

Αναγράφονται οι απογραφές έναρξης και λήξης των υλικών συσκευασίας όπως περιγράψαμε νωρίτερα.

Κωδικοί 267 - 268

Αναγράφονται οι απογραφές έναρξης και λήξης των ημιτελών προϊόντων.

Ημιτελή προϊόντα είναι τα υλικά αγαθά που, μετά από κατεργασία σε ορισμένο στάδιο, είναι έτοιμα για παραπέρα βιομηχανοποίηση (ή κατεργασία) ή για πώληση στην ημιτελή τους κατάσταση.

Κωδικοί 270 - 271

Αναγράφονται οι απογραφές έναρξης και λήξης των υπολειμμάτων.

Υπολείμματα είναι υλικά κατάλοιπα της παραγωγικής διαδικασίας, κατά κανόνα άχρηστα. Τα υπολείμματα, όταν, σαν άχρηστα, απορρίπτονται, αντιπροσωπεύουν μέρος της βιομηχανικής απώλειας (π.χ. φύρας). Στην κατηγορία των υπολειμμάτων εντάσσονται και τα ακατάλληλα για βιομηχανοποίηση ή κανονική αξιοποίηση διάφορα υλικά ή έτοιμα ή ημιτελή προϊόντα.

Κωδικοί 520 - 521

Υπολογίζεται αυτόματα από το σύστημα και αναγράφονται τα σύνολα των παραπάνω κωδικών.

Συμπλήρωση του υποπίνακα β’ από επιχειρήσεις που δεν έχουν υποχρέωση απογραφής:

  •  Όσον αφορά τη συμπλήρωση των κωδικών 256 έως και 270 του υποπίνακα β’, για τα πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση απογραφής, θα συμπληρώσουν τους κωδικούς αυτού του πίνακα με το ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) των αγορών της προηγούμενης χρήσης, ως απογραφή έναρξης και αντίστοιχα των κωδικών 257 – 271 με το ίδιο ποσοστό των αγορών της τρέχουσας χρήσης ως απογραφή λήξης.
  • Σε περίπτωση που κατά την προηγούμενη χρήση έχει διενεργηθεί πραγματική απογραφή, αναγράφεται η απογραφή λήξης της προηγούμενης χρήσης.
  • Τέλος, διευκρινίζεται ότι αναγράφονται τα ποσά ανά είδος εμπορεύσιμων στοιχείων.

Για παράδειγμα, για αγορές πρώτων και βοηθητικών υλών χρήσης 600.000 ευρώ και αγορές  ανταλλακτικών παγίων χρήσης (που δεν προβλέπεται η απογραφή τους) 5.000 ευρώ, στον υποπίνακα β' των απογραφών, θα συμπληρωθεί ο κωδικός 262 με το ποσό των 60.000 ευρώ (600.000 Χ 10%).

Κατά συνέπεια, αναγράφεται γενικά το είδος του εμπορεύσιμου στοιχείου (εμπορεύματα γενικά - πρώτες και βοηθητικές ύλες γενικά κτλ.) και όχι η επιμέρους διάκριση αυτών π.χ. διάκριση των εμπορευμάτων στα είδη αυτών.

Υποπίνακας γ’ - Ακαθάριστα έσοδα Εμπορίας – Μεταποίησης:

 

Κωδικοί 263, 266, 269 και 272

Γράψτε το συνολικό ποσό των ακαθάριστων εσόδων από πωλήσεις, στον αντίστοιχο κωδικό κατά περίπτωση:

    Στον κωδικό 263 από χονδρική πώληση εμπορευμάτων
    Στον κωδικό 266 από λιανική πώληση εμπορευμάτων
    Στον κωδικό 263 από χονδρική πώληση προϊόντων
    Στον κωδικό 263 από λιανική πώληση προϊόντων

Κωδικός 273

Γράψτε το συνολικό ποσό των  λοιπών ακαθάριστων εσόδων της δραστηριότητας, που δεν αναγράφονται στους υπόλοιπους κωδικούς.

Υπενθυμίζομε ότι στον κωδικό αυτό, μεταφέρονται και τα ποσά των επιδοτήσεων – επιχορηγήσεων, που συμπληρώθηκαν στους κωδικούς 681 & 904 αντίστοιχα, του Πίνακα Ε’.

Τέλος, στον κωδικό αυτό αναγράφονται και τα (τυχόν) έσοδα από πώληση των παγίων στοιχείων της επιχείρησης, καθώς και το προϊόν της εκκαθάρισής της.

Κωδικός 540

Υπολογίζεται αυτόματα από το σύστημα και αναγράφεται το σύνολο των παραπάνω κωδικών.

Υποπίνακας δ’ - Ακαθάριστα έσοδα παροχής υπηρεσιών:

 

 

Στον συγκεκριμένο υποπίνακα συμπληρώνονται τα έσοδα των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Σε αυτόν τον υποπίνακα, συμπληρώνονται πλέον και τα έσοδα των «ελεύθερων επαγγελματιών» του προϊσχύοντα Κ.Φ.Ε. (Ν.2238/1994).

Πιο αναλυτικά:

Κωδικός 274

Γράψτε το συνολικό ποσό των ακαθάριστων εσόδων, τα οποία προέρχονται από την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες κατά τη διαχειριστική περίοδο που έληξε.

Κωδικός 280

Γράψτε το συνολικό ποσό των  ακαθάριστων εσόδων κατά τη διαχειριστική περίοδο που έληξε, τα οποία προέρχονται από την παροχή υπηρεσιών προς επιτηδευματίες, οι οποίοι κατά την καταβολή των συγκεκριμένων αμοιβών,  παρακράτησαν φόρο εισοδήματος.

Κωδικός 279

Γράψτε το συνολικό ποσό των ακαθάριστων εσόδων κατά την διαχειριστική περίοδο που έληξε, τα οποία προέρχονται από παροχή υπηρεσιών στο Δημόσιο.

 Κωδικός 276

Γράψτε το συνολικό ποσό των  ακαθάριστων εσόδων από παροχή υπηρεσιών, κατά τη διαχειριστική περίοδο που έληξε και συμπληρώστε στη διάστικτη γραμμή το είδος των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν.

Κωδικός 282

Γράψτε το συνολικό ποσό των  ακαθάριστων εσόδων από λοιπά έσοδα της δραστηριότητα, που δεν αναφέρονται στους άλλους κωδικούς του υποπίνακα αυτού, κατά τη διαχειριστική περίοδο που έληξε.

Υπενθυμίζομε ότι στον κωδικό αυτό, μεταφέρονται και τα ποσά των επιδοτήσεων – επιχορηγήσεων, που συμπληρώθηκαν στους κωδικούς 681 & 904 αντίστοιχα, του Πίνακα Ε’.

Τέλος, στον κωδικό αυτό αναγράφονται και τα (τυχόν) έσοδα από πώληση των παγίων στοιχείων της επιχείρησης, καθώς και το προϊόν της εκκαθάρισής της.

Κωδικός 547

Υπολογίζεται αυτόματα από το σύστημα και αναγράφεται το σύνολο  των παραπάνω κωδικών.

Υποπίνακας ε’ - Ακαθάριστα έσοδα Αγροτικής δραστηριότητας:

 

Στον συγκεκριμένο υποπίνακα, συμπληρώνονται τα ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση επιχειρηματικής αγροτικής δραστηριότητας, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν.4172/2013

Πιο αναλυτικά:

Κωδικός 643

Γράψτε το συνολικό ποσό των ακαθάριστων εσόδων που προέκυψαν κατά την διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου που έληξε, από την πώληση των προϊόντων που παράγετε, όπως γεωργικά, πτηνοτροφικά, κτηνοτροφικά, δασοκομικά, υλοτομικά και αλιευτικά προϊόντα.

Κωδικός 644

Γράψτε το συνολικό ποσό των ακαθάριστων εσόδων που προέκυψαν κατά την διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου που έληξε, από λοιπά έσοδα της αγροτικής δραστηριότητας που δεν αναφέρονται στον προηγούμενο κωδικό.

Τέλος, σημειώνουμε ότι στον κωδικό αυτό αναγράφονται και τα (τυχόν) έσοδα από πώληση των παγίων στοιχείων της επιχείρησης, καθώς και το προϊόν της εκκαθάρισής της.

Κωδικός 645

Γράψτε το συνολικό ποσό των ακαθάριστων εσόδων που προέκυψαν κατά την διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου που έληξε, από άλλη κατηγορία εσόδων που δεν περιλαμβάνεται στους προηγούμενης κωδικούς. Στη διάστικτη γραμμή συμπληρώστε το είδος των εσόδων.

Κωδικός 646

Υπολογίζεται αυτόματα από το σύστημα και αναγράφεται το σύνολο  των παραπάνω κωδικών.

Υποπίνακας στ’ – Δαπάνες:

 

Ο υποπίνακας αυτός αφορά όλες τις παραπάνω δραστηριότητες (εμπορία, παροχή υπηρεσιών, αγροτική δραστηριότητα) και συμπληρώνεται ανάλογα με την κατηγορία, διακρίνοντας τις δαπάνες κατά είδος.

Πιο αναλυτικά:

Κωδικοί 516 - 517 - 518:

  •     Γράψτε το ποσό που δαπανήσατε για τις υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (Ο.Α.Ε.Ε., κ.λπ.).
  •     Σε περίπτωση μικτής δραστηριότητας η παραπάνω δαπάνη μερίζεται βάσει των ακαθαρίστων εσόδων.
  •     Με βάση το Δ12 10060031 ΕΞ 2015/19.01.2015 έγγραφο διευκρινίζονται τα εξής:

=> Οι εισφορές που αφορούν την περίοδο 1.1- 31.12.2014 και οι οποίες καταβάλλονται μέσα στο έτος 2015 και ειδικότερα από 1.1.2015 και μέχρι τη νόμιμη προθεσμία που ορίζει ο οικείος ασφαλιστικός φορέας ή μέχρι την τυχόν παράτασή της, μπορούν να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα του φορολογικού έτους 2014.

=> Οι εισφορές που αφορούν τις χρήσεις των ετών 2012 και μετά και που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση θα εκπίπτουν στο έτος που πραγματικά καταβάλλονται.

Κωδικοί 522 - 523 - 524

Γράψτε το συνολικό ποσό που δαπανήσατε για αμοιβές προσωπικού, συμπεριλαμβάνοντας τις εργοδοτικές εισφορές.

Επισημαίνεται ότι τα έξοδα μισθοδοσίας και αμοιβής προσωπικού (μισθοί, ημερομίσθια κ.λπ.), εκπίπτουν εφόσον έχουν καταβληθεί ή βεβαιωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του οικείου ασφαλιστικού οργανισμού.

Κωδικοί 525 - 526 - 527

Γράψτε το συνολικό ποσό που δαπανήσατε για αμοιβές και έξοδα που καταβάλατε σε τρίτους.

Κωδικοί 528 - 529 - 530

Γράψτε τα μισθώματα της χρήσης  όπως επίσης  και τις δαπάνες για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κτλ. του επαγγελματικού σας χώρου, καθώς και τους φόρους, τέλη και λοιπά έξοδα που καταβλήθηκαν στη χρήση.

Κωδικοί 531 - 532 – 533

Γράψτε το συνολικό ποσό που προκύπτει από ιδιόχρηση ακινήτου.

Για τον υπολογισμό του συγκεκριμένου ποσού, πολλαπλασιάστε την αντικειμενική αξία του ακινήτου με 3%.

Κωδικοί 534 - 535 - 536

Γράψτε τα έξοδα κίνησης και συντήρησης των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιείτε για τους επαγγελματικούς σας σκοπούς, όπως επίσης και άλλα έξοδα για παράδειγμα, για έντυπα και γραφικά, για φωτοαντίγραφα, έξοδα που κάνατε για περιποίηση του προσωπικού ή των πελατών σας και άλλα έξοδα που δεν ανήκουν στις προηγούμενες κατηγορίες.

Όσοι ασκούν την δραστηριότητα της παροχής υπηρεσιών (επιχειρήσεις και «ελεύθεροι επαγγελματίες», αναγράφουν εδώ και το κόστος των υλικών που αναλώνονται κατά τη διάρκεια της παροχής υπηρεσίας.

Κωδικοί 537 - 538 – 539

Γράψτε τους δεδουλευμένους τόκους δανείων που έχετε συνάψει για επαγγελματικούς σκοπούς με βάση την άσκηση της δραστηριότητας σας και αναλογούν στη χρήση.

Κωδικοί 541 - 542 - 543

Γράψτε τα ποσά των αποσβέσεων των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της χρήσης.

Κωδικός 515

Γράψτε το συνολικό ποσό των δαπανών άρδευσης.

Ο κωδικός αυτός αφορά μόνο την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας.

 Κωδικοί 544 - 545 – 546

Υπολογίζονται αυτόματα από το σύστημα και αναγράφονται τα σύνολα των παραπάνω κωδικών

Υποπίνακας ζ’-  Λογιστικός προσδιορισμός καθαρών κερδών  επιχειρήσεων με απλογραφικά βιβλία:

 

Κωδικοί 548 – 549 – 550

Στους κωδικούς αυτούς γράψτε (μεταφέρετε) το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων, όπως προκύπτουν από τους κωδικούς 540, 547 και 646, αντίστοιχα.

Κωδικοί 552 – 553 – 554

Για να υπολογίσετε το κόστος πωληθέντων, χρησιμοποιείστε τα ποσά των ήδη συμπληρωμένων προηγούμενων κωδικών ως εξής:

Στο ποσό του κωδικού 520 του υποπίνακα β’ (Σύνολο απογραφής έναρξης), προσθέστε το άθροισμα των κωδικών 251 και 252 του υποπίνακα α’ (Σύνολο αγορών εσωτερικού και εξωτερικού) και από το άθροισμα που θα προκύψει, αφαιρέστε το ποσό του κωδικού 521 του υποπίνακα β’ (Σύνολο απογραφής λήξης).

Το ποσό που θα προκύψει με τον παραπάνω τρόπο, είναι το κόστος πωληθέντων και μεταφέρεται στους εν λόγω κωδικούς.

 

Κόστος πωληθέντων = Κωδικός 520 + Κωδικός 251 + Κωδικός 252 – Κωδικός 521

 

Κωδικοί 556 – 557 – 558

Μεταφέρονται τα ποσά των κωδικών 544, 545 και 546 (σύνολα δαπανών ανά κατηγορία δραστηριότητας) του υποπίνακα στ’.

Κωδικοί 560 – 561 – 562

Συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα και προκύπτουν όταν από τους κωδικούς 548 ,549 και 550 (ακαθάριστα έσοδα), αφαιρεθούν τα ποσά των κωδικών 552 έως 554 (κόστος πωληθέντων) και 556 έως 558 (δαπάνες χρήσης).

Κωδικοί 564 – 565 – 566

Μεταφέρετε από την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης το σύνολο των δαπανών που δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

Κωδικοί 568 – 569 – 570

Συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα και τα ποσά τους, προκύπτουν από το άθροισμα των ποσών των κωδικών  560, 561 και 562 (Κέρδος βάσει λογιστικού προσδιορισμού), και των ποσών  των κωδικών 564, 565 και 566 (Δαπάνες μη εκπιπτόμενες).

Κωδικοί 551 – 555 – 559 – 563 – 567 – 571

Συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα, αφορούν άσκηση δραστηριότητας σε παραπάνω από ένα κλάδο και προκύπτουν  ως εξής:

  •     551: από το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων όλων των κλάδων δραστηριότητας της επιχείρησης
  •     555: από το άθροισμα του κόστους πωληθέντων όλων των κλάδων δραστηριότητας της επιχείρησης
  •     559: από το άθροισμα των δαπανών της χρήσης όλων των κλάδων δραστηριότητας της επιχείρησης
  •     563: από το άθροισμα των κερδών βάσει λογιστικού προσδιορισμού όλων των κλάδων δραστηριότητας της επιχείρησης
  •     567: από το άθροισμα των μη εκπιπτόμενων δαπανών της χρήσης όλων των κλάδων δραστηριότητας της επιχείρησης
  •     571: από το άθροισμα των καθαρών κερδών βάσει λογιστικού προσδιορισμού όλων των κλάδων δραστηριότητας της επιχείρησης

Πίνακας Ζ’ - Προσδιορισμός φορολογητέων κερδών επιχειρήσεων με απλογραφικά βιβλία:

Κωδικός 319

Γράψτε το καθαρό μεταφερόμενο εισόδημα, εφόσον ανήκετε στην κατηγορία των υπόχρεων της παρ.7 του άρθρου 48 του Ν.2238/1994. Οι συγκεκριμένοι υπόχρεοι έχουν συμπληρώσει τον κωδικό 593 στην πρώτη σελίδα του εντύπου.

Επισημαίνεται ότι  ο κωδ. 319 αφορά τους συγγραφείς, μουσουργούς και καλλιτέχνες ζωγράφους ή γλύπτες ή χαράκτες για τους οποίους βάσει των διατάξεων της παρ.7 του άρθρου 48 του  ν.2238/1994  το  καθαρό τους εισόδημα κατανέμεται για να φορολογηθεί μέχρις ότου «εξαντληθεί» η ισχύς της διάταξης, δηλαδή  φορολογηθεί και το τελευταίο τέταρτο του εισοδήματος στο αντίστοιχο φορολογικό έτος. Ο κωδικός αυτός λειτουργεί συνδυαστικά με τον κωδ.593(1η σελίδα του εντύπου Ε3).

Επισημαίνεται ότι για τις ατομικές επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία ο πίνακας Η’ παραμένει ως είχε και διαγράφηκαν ο πίνακας Ι’ για τον αυτοέλεγχο, καθόσον οι διατάξεις του ν.3296/2004 δεν ισχύουν για το φορολογικό έτος 2014.

Τέλος, επισημαίνεται ότι τα αναφερόμενα πιο πάνω εφαρμόζονται μόνο για φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (ατομικές επιχειρήσεις), καθόσον ο Πίνακας Ζ’ δεν συμπληρώνεται από νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Κωδικός 318:

Γράψτε το επιπλέον 30% επί της δαπάνης για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα που πραγματοποιήσατε κατά την διάρκεια της χρήσης.

Υπενθυμίζουμε ότι το ποσό της συγκεκριμένης δαπάνης (χωρίς την προσαύξηση του 30%) αναγράφεται στον πίνακα στ’, καθώς εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα.

Κωδικός 312

Γράψτε το ποσό της απόσβεσης της άδειας Φορτηγού δημοσίας χρήσης

Κωδικός 382

Γράψτε το ποσό της επένδυσης κινηματογραφικής παραγωγής της παραγράφου 9 του άρθρου 73 του νόμου 3842 /2010, ο οποίος προβλέπει απαλλαγή  από το φόρο που αναλογεί για την επένδυση στην παραγωγή κινηματογραφικού έργου μεγάλου μήκους  με προορισμό την προβολή σε κινηματογραφική αίθουσα, με τους εξής όρους:

α) Το 40% του ποσού που επένδυσε, εφόσον το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα, ή δεν είναι μέτοχος νομικού προσώπου που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα.

β) Το 20% του ποσού που επένδυσε, εφόσον το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα

γ) Σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό της επένδυσης στην παραγωγή κινηματογραφικών έργων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος.

Στις παραπάνω ρυθμίσεις δεν μπορούν να υπαχθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν και την ιδιότητα του προμηθευτή στην παραγωγή της συγκεκριμένης ταινίας.

 Κωδικοί 383 – 384

Διαγραμμίζονται ανάλογα με την δραστηριότητα της επιχείρησης που επενδύει σε κινηματογραφική παραγωγή.

Πιο αναλυτικά:

  • Ο κωδικός 383 που αντιστοιχεί στο 40% του ποσού της επένδυσης, θα διαγραμμίζεται εφόσον το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα, ή δεν είναι μέτοχος νομικού προσώπου που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα
  • Ο κωδικός 384 που αντιστοιχεί στο 20% του ποσού επένδυσης, θα διαγραμμίζεται εφόσον το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα.

Κωδικός 324

Στον κωδ.324  αναγράφονται τα απαλλασσόμενα κέρδη από παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ με βάση τις διατάξεις της παρ.6 του άρθρου 29 του ν.4172/2013 προκειμένου για ατομικές επιχειρήσεις. Τα κέρδη αυτά αν έχουν συμπεριληφθεί στα απλογραφικά βιβλία, αφαιρούνται από τα κέρδη του λογιστικού προσδιορισμού, προκειμένου να προσδιοριστούν τα φορολογητέα καθαρά αποτελέσματα. Όσον αφορά φυσικά πρόσωπα/ατομικές επιχειρήσεις μεταφέρονται στον κωδ.659-660 του εντύπου Ε1.

Κωδικός 592

Αφορά ατομικές επιχειρήσεις και αναγράφονται αθροιστικά, οι διάφορες αφορολόγητες εκπτώσεις (αφορολόγητα αποθεματικά) των σχετικών αναπτυξιακών νόμων.

Κωδικός 313

Γράψτε το ποσό των 1.500 ευρώ, εφόσον απασχολείται άτομο με αναπηρία 67% και άνω. (το ποσό είναι κατά άτομο).

Κωδικοί 346 – 347

Αναγράφονται τα τελικά φορολογητέα καθαρά κέρδη, μετά από τις ανάλογες προσθέσεις και αφαιρέσεις των ποσών των προηγούμενων κωδικών, ανάλογα τον κλάδο δραστηριότητας.

Πιο αναλυτικά:

  •     Στον κωδικό 346 αναγράφονται τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα. (Εμπορία – Μεταποίηση και Παροχή Υπηρεσιών)
  •     Στον κωδικό 347 αναγράφονται τα κέρδη από αγροτική δραστηριότητα.

Κωδικός 348

Γράψτε το φορολογητέο καθαρό αποτέλεσμα, εφόσον το ακαθάριστο εισόδημα σας από επιχειρηματική δραστηριότητα, θα φορολογηθεί ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. στ’ της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν.4172/2013.

Το καθαρό εισόδημα είναι αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία. Το αποτέλεσμα αυτό θα μεταφερθεί στο έντυπο Ε1 και θα φορολογηθεί σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. ( στους κωδικούς 307και 308 του πίνακα 4Α )

Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται μόνο στην περίπτωση που έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 591 της πρώτης σελίδας του εντύπου.

ΠΙΝΑΚΑΣ Η': ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

 

Υποπίνακας α' – Ισολογισμού

 

Κωδικοί 161 έως 192

Οι μονοί κωδικοί συμπληρώνονται με τα στοιχεία έναρξης της διαχειριστικής περιόδου και οι ζυγοί με τα στοιχεία λήξης.

Σε περίπτωση που υποβάλατε Έντυπο Ε3 κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος με συμπληρωμένη τη στήλη «Λήξης», δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε τη στήλη «Έναρξης», αφού τα στοιχεία της είναι ήδη γνωστά.

Οι περιγραφές των κωδικών, αλλά και οι εντός παρενθέσεως δείκτες που τις συνοδεύουν, προέρχονται από το υπόδειγμα ισολογισμού που περιλαμβάνεται στο Προεδρικό Διάταγμα 1123/1980 που ισχύει σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως για την χρήση 2014 και σύμφωνα με τη την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του Ν.4172/2013 το φορολογικό έτος ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος. Για τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία το φορολογικό έτος μπορεί να λήγει στις 30 Ιουνίου. Σε καμία περίπτωση το φορολογικό έτος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες.

Υποπίνακας β' – Έσοδα

Γράψτε τα στοιχεία του υποπίνακα, μεταφέροντάς τα από τις αντίστοιχες λογιστικές καταστάσεις της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα:

Κωδικός 459

Αναγράφετε τα συνολικά έσοδα από παροχή υπηρεσιών που καταχωρούνται στο λογαριασμό 73 του Λογιστικού Σχεδίου, δηλαδή τα έσοδα της οικονομικής μονάδας από την πώληση υπηρεσιών σε τρίτους, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές υπάγονται στις κύριες δραστηριότητές της. Στην αντίθετη περίπτωση, τα έσοδα αυτά καταχωρούνται στους οικείους υπολογαριασμούς του λογαριασμού 75 «έσοδα παρεπόμενων ασχολιών».

Κωδικός 465

Αναγράφετε τα έσοδα που καταχωρούνται στο λογαριασμό 74 του Λογιστικού Σχεδίου, δηλαδή τα έσοδα από επιχορηγήσεις, επιστροφές δασμών, τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων και τα διάφορα έσοδα πωλήσεων, όπως οι διάφορες αποζημιώσεις που καταβάλλουν οι πελάτες σε περίπτωση αθετήσεως όρων συμβάσεων, τα έσοδα από μερική χρησιμοποίηση ειδών συσκευασίας και οι αποζημιώσεις από αβαρίες, εφόσον δεν είναι εφικτή η μεταφορά τους σε μείωση της αξίας των αγαθών στα οποία έγινε η βλάβη

Κωδικός 467

Αναγράφετε τα έσοδα που καταχωρούνται στο λογαριασμό 75 του Λογιστικού Σχεδίου, δηλαδή τα  έσοδα που προέρχονται από παρεπόμενες δραστηριότητές της επιχείρησης, σε σχέση με το κύριο αντικείμενό της

Κωδικός 469

Αναγράφετε τα έσοδα που καταχωρούνται στο λογαριασμό 76 του Λογιστικού Σχεδίου, δηλαδή τα έσοδα που πραγματοποιεί η οικονομική μονάδα από τοποθετήσεις κεφαλαίων της σε συμμετοχές και χρεόγραφα και από δανεισμούς προς τρίτους.

Κωδικός 471

Αναγράφετε τα έσοδα που καταχωρούνται στο λογαριασμό 78 του Λογιστικού Σχεδίου, δηλαδή με τα ποσά της αξίας ιδιοπαραγωγής παγίων και τις χρησιμοποιημένες προβλέψεις εκμεταλλεύσεως

Κωδικός 475

Αναγράφετε τα λοιπά έκτακτα και ανόργανα έσοδα και κέρδη της οικονομικής μονάδας.

Υποπίνακας γ' – Κόστη

Οι κωδικοί του υποπίνακα αυτού είναι πληροφοριακοί. Τα ποσά που θα αναγραφούν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στους Κωδικούς 404 και 408 του Υποπίνακα γ' του Πίνακα Θ' (κόστος προϊόντων – εμπορευμάτων). Πιο αναλυτικά:

Κωδικός 412

Αναγράφετε την αξία παραχθέντων έτοιμων και ημιτελών προϊόντων

Κωδικός 416

Αναγράφετε το κόστος πρώτων και βοηθητικών υλών, καθώς και των υλικών συσκευασίας

Κωδικός 420

Αναγράφετε το κόστος των αναλώσιμων υλικών που αναλώθηκαν

Κωδικός 424

Αναγράφετε το κόστος των ανταλλακτικών παγίων που αναλώθηκαν

Κωδικός 425

Αναγράφετε το κόστος των ειδών συσκευασίας που αναλώθηκαν

Κωδικός 428

Αναγράφετε τις δαπάνες παραγωγής

Κωδικός 431

Αναγράφετε τη φύρα βιομηχανοποίησης, η οποία είναι τα κατά κανόνα άχρηστα υλικά κατάλοιπα της παραγωγικής διαδικασίας.

Υποπίνακας δ' – Δαπάνες

Κωδικός 461

Ο κωδικός αυτός είναι πληροφοριακός. Το ποσό του κωδικού αυτού πρέπει να περιλαμβάνεται στα ποσά των κωδικών του Υποπίνακα στ' του Πίνακα Θ'. Η διαφορά του ποσού του κωδικού αυτού από το άθροισμα των κωδικών του Υποπίνακα β' του Πίνακα Θ' θα πρέπει να δίνουν τα κέρδη της επιχείρησης από τον κλάδο παροχής υπηρεσιών.

Κωδικός 477

Το ποσό του κωδικού αυτού περιλαμβάνει τα έκτακτα και ανόργανα έξοδα και τις ζημίες, μεταφέρεται από τις λογιστικές καταστάσεις της εταιρίας και δεν περιλαμβάνεται στα ποσά των κωδικών του Υποπίνακα στ' του Πίνακα Θ'.

ΠΙΝΑΚΑΣ Θ': ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Υποπίνακας α' – Πωλήσεις

Στους κωδικούς του πίνακα αυτού αναγράφονται κατ' είδος οι πωλήσεις της επιχείρησης. Η κάθε κατηγορία πωλήσεων διαχωρίζεται ανάλογα με τον προορισμό της σε:

  • Χονδρικές πωλήσεις εσωτερικού
  • Λιανικές πωλήσεις εσωτερικού
  • Ενδοκοινοτικές παραδόσεις
  • Εξαγωγές
  • Πωλήσεις στο Δημόσιο

Πιο αναλυτικά:

Κωδικοί 466 έως 841

Αναγράφονται οι πωλήσεις εμπορευμάτων ανά κατηγορία.

Εμπορεύματα είναι τα υλικά αγαθά που αποκτούνται από την οικονομική μονάδα με σκοπό να μεταπωλούνται στην κατάσταση που αγοράζονται.

Κωδικοί 464 έως 842

Αναγράφονται οι πωλήσεις έτοιμων και ημιτελών προϊόντων ανά κατηγορία.

  • Έτοιμα προϊόντα είναι τα υλικά αγαθά που παράγονται, κατασκευάζονται ή συναρμολογούνται από την οικονομική μονάδα με σκοπό την πώλησή τους.
  • Ημιτελή προϊόντα είναι τα υλικά αγαθά που, μετά από κατεργασία σε ορισμένο στάδιο, είναι έτοιμα για παραπέρα βιομηχανοποίηση (ή κατεργασία) ή για πώληση στην ημιτελή τους κατάσταση.

Κωδικοί 480 έως 846

Αναγράφονται οι πωλήσεις υποπροϊόντων και υπολειμμάτων ανά κατηγορία.

  • Υποπροϊόντα είναι τα υλικά αγαθά που παράγονται μαζί με τα κύρια προϊόντα, σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από τις ίδιες πρώτες και βοηθητικές ύλες. Τα υποπροϊόντα επαναχρησιμοποιούνται από την οικονομική μονάδα σαν πρώτη ύλη ή πωλούνται αυτούσια.
  • Υπολείμματα είναι υλικά κατάλοιπα της παραγωγικής διαδικασίας, κατά κανόνα άχρηστα. Τα υπολείμματα, όταν, σαν άχρηστα, απορρίπτονται, αντιπροσωπεύουν μέρος της βιομηχανικής απώλειας (π.χ. Φύρας). Στην κατηγορία των υπολειμμάτων εντάσσονται και τα ακατάλληλα για βιομηχανοποίηση ή κανονική αξιοποίηση διάφορα υλικά ή έτοιμα ή ημιτελή προϊόντα.

Κωδικοί 482 έως 850

Αναγράφονται οι πωλήσεις πρώτων και βοηθητικών υλών, καθώς και των υλικών συσκευασίας ανά κατηγορία.

  • Πρώτες και βοηθητικές ύλες είναι τα υλικά αγαθά που η οικονομική μονάδα αποκτάει με σκοπό τη βιομηχανική επεξεργασία ή συναρμολόγησή τους για την παραγωγή ή κατασκευή προϊόντων.
  • Υλικά συσκευασίας είναι τα υλικά αγαθά που η οικονομική μονάδα αποκτάει με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους για τη συσκευασία των προϊόντων της, ώστε τα τελευταία να φτάνουν στην κατάσταση εκείνη στην οποία είναι δυνατό ή σκόπιμο να προσφέρονται στην πελατεία.

Κωδικοί 484 έως 854

Αναγράφονται οι πωλήσεις αναλωσίμων υλικών ανά κατηγορία.

Αναλώσιμα υλικά είναι τα αγαθά που η οικονομική μονάδα αποκτάει με προορισμό την ανάλωσή τους για συντήρηση του πάγιου εξοπλισμού της και γενικά για την εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών λειτουργίας των κύριων και βοηθητικών υπηρεσιών της.

Κωδικοί 486 έως 858

Αναγράφονται οι πωλήσεις ανταλλακτικών παγίων ανά κατηγορία.

Ανταλλακτικά πάγιων στοιχείων είναι τα υλικά αγαθά που η οικονομική μονάδα αποκτάει με σκοπό την ανάλωσή τους για συντήρηση και επισκευή του πάγιου εξοπλισμού της.

Κωδικοί 487 έως 862

Αναγράφονται οι πωλήσεις ειδών συσκευασίας ανά κατηγορία.

Είδη συσκευασίας είναι τα υλικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την οικονομική μονάδα για τη συσκευασία εμπορευμάτων ή προϊόντων της και παραδίνονται στους πελάτες μαζί με το περιεχόμενό τους. Τα είδη συσκευασίας είναι επιστρεπτέα ή μη επιστρεπτέα, ανάλογα με τη συμφωνία που γίνεται κατά την πώληση.

Κωδικοί 488 έως 866

Συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα και περιλαμβάνουν το άθροισμα των παραπάνω κωδικών.

Κωδικοί 508 έως 869

Αναγράφονται οι πωλήσεις για λογαριασμό τρίτων ανά κατηγορία. Αυτά τα ποσά δεν αθροίζονται ούτε περιλαμβάνονται στο σύνολο των πωλήσεων.

Κωδικοί 195 έως 873

Αναγράφονται οι πωλήσεις παγίων.

Πάγια είναι τα υλικά και άυλα αγαθά που αποκτάει η οικονομική μονάδα με σκοπό να τα χρησιμοποιεί ως μέσα δράσεώς της κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής τους, η οποία είναι οπωσδήποτε μεγαλύτερη από ένα έτος. Οι πωλήσεις παγίων, δεν συναθροίζονται ούτε περιλαμβάνονται στο σύνολο των πωλήσεων.

Υποπίνακας β' – Έσοδα από παροχή υπηρεσιών

 

 

Ο πίνακας συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή από τις μικτές επιχειρήσεις για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών. Στους κωδικούς του πίνακα αυτού διαχωρίζονται οι παροχές υπηρεσιών ανάλογα με τον προορισμό τους σε:

  •     Στο εσωτερικό
  •     Στην ευρωπαϊκή Ένωση
  •     Σε τρίτες χώρες

Πιο αναλυτικά:

Κωδικοί 453 έως 875

Αναγράφονται τα έσοδα της επιχείρησης από προμήθειες και μεσιτείες

Κωδικός 455

Αναγράφονται τα έσοδα της επιχείρησης από την παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Κωδικοί 457 -876- 877

Το λεκτικό, καθώς και το αντίστοιχο ποσό  των εσόδων από παροχή υπηρεσιών άλλων από αυτές που αναφέρονται στους κωδικούς του υποπίνακα αυτού, συμπληρώνονται κατά περίπτωση

Υποπίνακας γ' – Κόστος προϊόντων – εμπορευμάτων (κλειόμενη χρήση)

Κωδικός 404

Γράφετε το κόστος πωληθέντων εμπορευμάτων, όπως προσδιορίστηκε κατά την κατάστρωση των αποτελεσμάτων της χρήσης.

Κωδικός 408

Γράφετε το κόστος πωληθέντων προϊόντων, όπως προσδιορίστηκε κατά την κατάστρωση των αποτελεσμάτων της χρήσης.

Κωδικός 434

Συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα με το άθροισμα των παραπάνω κωδικών.

Υποπίνακας δ' – Αγορές

 

Περιλαμβάνει διακριτά τις αγορές της χρήσης από:

  •     το εσωτερικό
  •     τρίτες χώρες
  •     τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις

κατ’ είδος, αναλυτικά για:

Κωδικοί 401 έως 403

Αγορές εμπορευμάτων

Κωδικοί 405 έως 407

Αγορές  πρώτων και βοηθητικών υλών, καθώς και υλικών συσκευασίας

Κωδικοί 409 έως 411

Αγορές αναλώσιμων υλικών

Κωδικοί 413 έως 415

Αγορές ανταλλακτικών παγίων

Κωδικοί 417 έως 419

Αγορές ειδών συσκευασίας του λογαριασμού 28.

Κωδικοί 421 έως 423

Συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα με το άθροισμα των παραπάνω κωδικών.

Κωδικοί 878 έως 880

Αναγράφετε τις αγορές παγίων κατ' είδος. Τα ποσά των κωδικών αυτών δεν συναθροίζονται με τα σύνολα αγορών.

Υποπίνακας ε' – Απογραφή εμπορεύσιμων στοιχείων, πρώτων και βοηθητικών υλών

 

Σε αυτόν τον υποπίνακα αναγράφετε την απογραφή αποθεμάτων έναρξης και λήξης της κλειόμενης χρήσης κατ' είδος όπως εμφανίζεται στην Κατάσταση Λογαριασμού Γενικής Εκμετάλλευσης.

Σε περίπτωση που υποβάλλατε Έντυπο Ε3 κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος με συμπληρωμένη τη στήλη «Λήξης», δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε τη στήλη «Έναρξης», αφού τα ποσά είναι ήδη γνωστά.

Σ.Σ.: Για την απογραφή ισχύουν όσα αναφέρονται πιο πάνω για τους τηρούντες τα βιβλία τους με την απλογραφική μέθοδο.

Υποπίνακας στ' – Δαπάνες (συνολικά):

Συμπληρώστε τους κωδικούς με τις αντίστοιχες δαπάνες κατά πρωτοβάθμιο λογαριασμό του Λογιστικού σχεδίου, όπως εμφανίζονται σε κάθε κωδικό. Πιο αναλυτικά:

Κωδικός 439

Αναγράφετε όλα τα ποσά που καταχωρούνται στο λογαριασμό 60 του Λογιστικού σχεδίου, δηλαδή όλα τα έξοδα της οικονομικής μονάδας που προκύπτουν από την απασχόληση προσωπικού της, το οποίο συνδέεται με αυτή με σύμβαση μισθώσεως εργασίας.

Κωδικός 442

Αναγράφετε όλα τα ποσά που καταχωρούνται στο λογαριασμό 61 του Λογιστικού σχεδίου, δηλαδή τις αμοιβές που λογίζονται από την οικονομική μονάδα για εργασίες τρίτων, οι οποίοι δεν συνδέονται με αυτή με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι όταν έξοδα των τρίτων δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, αποχωρίζονται των αμοιβών και καταχωρούνται στο λογαριασμό 64.

Κωδικός 445

Αναγράφετε όλα τα ποσά που καταχωρούνται στο λογαριασμό 62 του Λογιστικού σχεδίου, δηλαδή:

  •     Τα αντίτιμα των παροχών κοινής ωφελείας,
  •     Τα ενοίκια μισθώσεως πάγιων στοιχείων, εκτός από εκείνα που αφορούν στέγαση προσωπικού
  •     Τα κάθε μορφής ασφάλιστρα, εκτός από εκείνα που αφορούν ασφάλειες προσωπικού και εκείνα που αφορούν ασφάλειες μεταφοράς των αγοραζόμενων ειδών
  •     Τα κάθε είδους αποθήκευτρα,
  •     Το κόστος επισκευής και συντηρήσεως πάγιων και λοιπών στοιχείων ενεργητικού, που γίνονται από τρίτους και
  •     Οι κάθε είδους παροχές τρίτων που δεν υπάγονται σε έναν από τους υπολογαριασμούς του 62.

Κωδικός 448

Αναγράφετε όλα τα ποσά που καταχωρούνται στο λογαριασμό 63 του Λογιστικού σχεδίου, δηλαδή όλους τους φόρους και τα τέλη που βαρύνουν την οικονομική μονάδα, εκτός από τους παρακάτω:

  •     Ο φόρος εισοδήματος
  •     Οι φόροι προηγούμενων χρήσεων
  •     Οι φορολογικές ποινές και τα πρόστιμα
  •     Ο φόρος του αναγκαστικού νόμου  843 του 1948
  •     Το χαρτόσημο συμβάσεων, δανείων και χρηματοδοτήσεων
  •     Οι δασμοί και γενικά οι φόροι επί των αγορών

Κωδικός 451

Αναγράφετε όλα τα ποσά που καταχωρούνται στο λογαριασμό 64 του Λογιστικού σχεδίου, δηλαδή όλα τα κατ' είδος οργανικά έξοδα που δεν καταχωρούνται σε οποιοδήποτε άλλο λογαριασμό της ομάδας 6

Κωδικός 452

Αναγράφετε όλα τα ποσά που καταχωρούνται στο λογαριασμό 65 του Λογιστικού σχεδίου, δηλαδή τους τόκους και τα συναφή με αυτούς έξοδα που αναφέρονται στο χρηματοοικονομικό κύκλωμα της οικονομικής μονάδας. Στον παραπάνω λογαριασμό καταχωρούνται και οι προμήθειες που συνυπολογίζονται με τους τόκους, καθώς και τα κάθε είδους παρεπόμενα με αυτούς έξοδα.

Κωδικός 454

Αναγράφετε όλα τα ποσά που καταχωρούνται στο λογαριασμό 66 του Λογιστικού σχεδίου, δηλαδή οι αποσβέσεις στοιχείων του πάγιου ενεργητικού που ενσωματώνονται στο λειτουργικό κόστος της οικονομικής μονάδας.

Κωδικός 456

Αναγράφετε όλα τα ποσά που καταχωρούνται στο λογαριασμό 68 του Λογιστικού σχεδίου, δηλαδή οι προβλέψεις που γίνονται από την οικονομική μονάδα για κινδύνους εκμεταλλεύσεως.

Κωδικός 458

Αναγράφετε όλα τα ποσά που καταχωρούνται στο λογαριασμό 69 του Λογιστικού σχεδίου, δηλαδή τα οργανικά έξοδα κατ' είδος υποκαταστημάτων ή άλλων κέντρων.

Κωδικός 460

Αναγράφετε το άθροισμα που προκύπτει από την πρόσθεση του αποτελέσματος του λογαριασμού 95 του Λογιστικού σχεδίου, με το λογαριασμό 97. Εφόσον το πρόσημο του αθροίσματος είναι θετικό, δεν χρειάζεται το πρόσημο αυτό να αναγραφεί. Σημειώνεται ότι τυχόν δαπάνες παραγωγής που γράφτηκαν στον Κωδικό 428, θα συμπεριληφθούν και στις δαπάνες του υποπίνακα αυτού.

Κωδικός 462

Συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα και περιλαμβάνει το άθροισμα των παραπάνω κωδικών

Υποπίνακας ζ' – Αποτελέσματα και δείκτες

Κωδικός 463

Αναγράφετε το μικτό αποτέλεσμα από παροχή υπηρεσιών, το οποίο είναι το αλγεβρικό άθροισμα των Κωδικών 453 + 874 + 875 + 455 + 457 + 876 + 877 μείον τον κωδικό 461.

Κωδικός 496

Αναγράφετε το μικτό αποτέλεσμα από πωλήσεις το οποίο είναι το αλγεβρικό άθροισμα των Κωδικών 488 + 863 + 864 + 865 + 866 μείον τον κωδικό 434.

Κωδικός 473

Μεταφέρετε το ολικό αποτέλεσμα εκμετάλλευσης

Κωδικός 479

Μεταφέρετε το καθαρό αποτέλεσμα χρήσης

Κωδικός 481

Αναγράφετε τα καθαρά κέρδη που φορολογούνται

Κωδικός 483

Αναγράφετε τα αφορολόγητα αποθεματικά της επιχείρησης που έχουν σχηματιστεί από διάφορες αιτίες.

Κωδικός 485

Αναγράφετε άλλα αφορολόγητα κέρδη της επιχείρησης

Κωδικός 500

Αναγράφεται ο συντελεστής μικτού κέρδους, εκπεφρασμένος σε ποσοστιαίες μονάδες επί του κόστους πωληθέντων, δηλαδή ο συντελεστής που προκύπτει από το κλάσμα:

Πωλήσεις-Κόστος πωληθέντων x100

Κόστος πωληθέντων

ή

Κωδ. 496 x100

Κωδ. 434

Κωδικός 504

Αναγράφεται ο συντελεστής μικτού κέρδους, εκπεφρασμένος σε ποσοστιαίες μονάδες επί της αξίας των πωλήσεων,  δηλαδή ο συντελεστής που προκύπτει από το κλάσμα:

Πωλήσεις-Κόστος πωληθέντων x100

               Πωλήσεις

ή
Κωδ. 496     x100
Kωδ. 488+863+864+865+866

Κωδικός 884

Αναγράφεται ο συντελεστής παροχής υπηρεσιών επί εσόδων από παροχή υπηρεσιών, δηλαδή ο συντελεστής που προκύπτει από το κλάσμα:
Έσοδα Παροχής Υπηρεσιών - Δαπάνες Παροχής Υπηρεσιών     x100
Έσοδα Παροχής Υπηρεσιών

ή
Κωδ. 463     x100
Κωδ. 453+874+875+455+457+876+877     

Υποπίνακας η' – Έσοδα κατά Μοναδικούς Συντελεστές Καθαρού Κέρδους (Μ.Σ.Κ.Κ.)

 

 

 

Κωδικοί 490 έως 885

Οι κωδικοί αυτοί αφορούν του κωδικούς αριθμούς των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους και αναγράφετε τον κωδικό αριθμό του Μ.Σ.Κ.Κ., που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη δραστηριότητά σας, όπως ισχύει σήμερα με την ΠΟΛ .1004/19.1.2006.

Αν για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ή για συναφή ή συγγενή μ’ αυτή δεν προβλέπεται Μ.Σ.Κ.Κ., μην συμπληρώσετε τη σχετική γραμμή, αλλά συμπληρώστε μόνο το έσοδο που αντιστοιχεί σ' αυτή στον Κωδικό 886.

Κωδικοί 491 έως 886

Αναγράφετε τα έσοδα που αντιστοιχούν στην κάθε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Κωδικός 196

Αναγράφεται το ποσό του συνόλου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι ίσο με το ποσό του κωδικού 455 της δεύτερης σελίδας του Εντύπου Ν.

Κωδικός 197

Συμπληρώνεται από προσωπικές εταιρείες που μετατράπηκαν μέσα στη χρήση σε Ανώνυμες ή ΕΠΕ ή Ι.Κ.Ε. και τηρούσαν απλογραφικά βιβλία και αναγράφονται τα αποτελέσματα των απλογραφικών βιβλίων που υπήρχαν από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου μέχρι την χορήγηση Αριθμού μητρώου ανωνύμων εταιριών.

Πίνακας Ι': ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

 

Στον πίνακα αυτό παρέμεινε μόνο ο υποπίνακας που αφορά τις οικοδομικές επιχειρήσεις καθόσον η μεταβατική διάταξη της παρ.23 του άρθρου 72 του ν.4172/2013 αναφέρεται μόνο στις οικοδομικές επιχειρήσεις (ανέγερσης και πώλησης οικοδομών) και δεν αφορά γενικά τις τεχνικές επιχειρήσεις. Με τις ως άνω διατάξεις εφαρμόζεται ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος για τις οικοδομικές επιχειρήσεις που πωλούν οικοδομές των οποίων η άδεια κατασκευής εκδόθηκε από 1.1.2006 και μετά.

Ειδικά, για τις ατομικές οικοδομικές επιχειρήσεις, όπου μέχρι 31.12.2013 ίσχυαν οι διατάξεις του άρθρου 34 του ν.2238/1994, επισημαίνονται τα εξής:

Με βάση τη μεταβατική διάταξη της παρ. 23 του άρθρου 72 του ν.4172/2013, οι διατάξεις του Κώδικα για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα των οικοδομικών επιχειρήσεων εφαρμόζονται για ακίνητα για τα οποία η άδεια κατασκευής έχει εκδοθεί από την 1.1.2006 και μετά. Δηλαδή, για πωλήσεις οικοδομών από 1.1.2014 και μετά οι επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης οικοδομών, εξάγουν λογιστικό αποτέλεσμα όταν η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί από 1.1.2006 και μετά, ενώ για  πωληθέντα ακίνητα  με ημερομηνία έκδοσης της άδειας μέχρι 31.12.2005 εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 34 του ν.2238/1994.

Τίθεται  θέμα, μετά την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4172/2013, το πώς  θα προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα από ακίνητα που ήδη έχουν ανεγερθεί σε προηγούμενα έτη και πωλούνται  από 1.1.2014  και μετά που εφαρμόζεται ο λογιστικός προσδιορισμός των κερδών, ενώ το κόστος κατασκευής έχει καταχωρηθεί στο έτος κατασκευής της οικοδομής. Επ’ αυτού διευκρινίζουμε τα εξής:

α) Για πωλήσεις ακινήτων  από 1.1.2014 και μετά, των οποίων η άδεια οικοδομής εκδόθηκε από 1.1.2006 και μετά για να εξαχθεί ορθό λογιστικό  αποτέλεσμα, λαμβάνονται υπόψη οι καταχωρηθείσες δαπάνες που αφορούν τα πωληθέντα ακίνητα, έστω και αν αυτές πραγματοποιήθηκαν και καταχωρήθηκαν σε προηγούμενο φορολογικό έτος, δηλαδή στο έτος ή στα έτη κατασκευής. Ειδικότερα, οι δαπάνες ανέγερσης (κόστος),  που  πραγματοποιήθηκαν από την έκδοση της άδειας και μέχρι 31.12.2013, για τις οικοδομές που πωλήθηκαν εντός του έτους 2014 λαμβάνονται υπόψη στον προσδιορισμό του αποτελέσματος από πωλήσεις οικοδομών του έτους.

Επισημαίνεται, ότι οι οικοδομικές επιχειρήσεις που ανεγείρουν οικοδομές προς πώληση όταν μετά την ανέγερση τους, επακολουθήσει εκμετάλλευση της οικοδομής με οποιοδήποτε τρόπο, όπως εκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση  κλπ.,  τότε τα εν λόγω ακίνητα αποκτούν την ιδιότητα του ενσώματου πάγιου στοιχείου της επιχείρησης, σε αντιδιαστολή με τα εμπορεύσιμα στοιχεία αυτής,  οπότε κατά την πώληση αυτών η επιχείρηση αποκτά εισόδημα που προσδιορίζεται σε κάθε περίπτωση λογιστικά και φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα του χρόνου έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

β) Για οικοδομικές επιχειρήσεις και για τα πωληθέντα ακίνητα των οποίων η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί πριν την 1.1.2006, ανεξάρτητα εάν αυτή στη συνέχεια αναθεωρήθηκε για οποιοδήποτε λόγο, το κέρδος από την πώλησή τους  θα υπολογιστεί με τις προϊσχύουσες διατάξεις του άρθρου 34  του ν.2238/1994, δηλαδή με συντελεστή 20% επί των πωλήσεων. Η  ρύθμιση αυτή έχει εφαρμογή για οικοδομές με άδεια πριν την 1.1.2006, ανεξάρτητα του εύρους της παλαιότητας της οικοδομής, υπό την προϋπόθεση που τέθηκε στην προηγούμενη παράγραφο.

γ) Τέλος, για οικοδομές που σύμφωνα με την παράγραφο 2 της  1024543/1717/389/ Α0014/ ΠΟΛ.:1038/9.3.2006 Απόφασης, εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή των διατάξεων της  παραγράφου 4 του άρθρου 6 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000), εφόσον είχαν καταθέσει πλήρη φάκελο στην πολεοδομία για την έκδοση ή την αναθεώρηση της άδειας και είχε υπογραφεί προσύμφωνο και εργολαβικό συμβόλαιο κατασκευής μέχρι την 25.11.2005, γίνεται δεκτό  ότι, έστω και αν η άδεια οικοδομής εκδόθηκε μετά την 1.1.2006 να φορολογούνται με τον τεκμαρτό προσδιορισμό του άρθρου 34 του ν.2238/1994, καθόσον για τις οικοδομές αυτές δεν υπήρχε υποχρέωση προσδιορισμού του κόστους ανέγερσης κατά οικοδομή και δεν υπάρχει δυνατότητα συλλογής των στοιχείων κόστους (δαπάνες ανέγερσης για κάθε οικοδομή)

Στήλη «Α/Α εργολαβικού ή συμβολαίου αγοράς ακινήτου και ονοματεπώνυμο συμβολαιογράφου»

Γράψτε τον αύξοντα αριθμό του εργολαβικού ή του συμβολαίου αγοράς οικοπέδου και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου που τα συνέταξε, τα οποία αφορούν κάθε ακίνητο από αυτά που ανεγείρατε και πουλήσατε κατά τη διαχειριστική περίοδο που έληξε.

Στήλη «Τοποθεσία οικοδομής»

Γράψτε την τοποθεσία που βρίσκεται η συγκεκριμένη οικοδομή.

Στήλη «Αξία εργολαβικού ή συμβολαίου αγοράς οικοπέδου»

– Κωδικοί 682 - 693

Γράψτε την αξία του συγκεκριμένου εργολαβικού ή συμβολαίου αγοράς οικοπέδου.

Στήλη «Ακαθάριστα έσοδα από πωλήσεις διαμερισμάτων κτλ.»

- Κωδικοί 685 - 695

Γράψτε τα ακαθάριστα έσοδα που αποκτήσατε κατά τη διαχειριστική περίοδο που έληξε από την πώληση διαμερίσματος που ανεγείρατε, με βάση το συγκεκριμένο εργολαβικό ή επί του συγκεκριμένου οικοπέδου που αγοράσατε.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση κάθε διαμερίσματος δεν μπορεί να είναι κατώτερα από την αξία στην οποία επιβλήθηκε φόρος μεταβίβασης ακινήτων, αλλά ούτε και από τα ακαθάριστα έσοδα που προκύπτουν με τον προσδιορισμό του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής, σε όσες περιπτώσεις έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 35 και 36 του Νόμου 2238 του 1994.

Επίσης, για οικοδομές που η άδεια τους εκδόθηκε από 01/01/2007 και μετά, η αξία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το τίμημα που προκύπτει από τον έλεγχο της “Ειδικής δήλωσης Φ.Π.Α.”

Στήλη «Συντελεστής καθαρού κέρδους»:

Γράψτε το συντελεστή καθαρού κέρδους που προβλέπεται για τις πωλήσεις ανεγειρόμενων οικοδομών, ο οποίος είναι 20%.

Στήλη «Καθαρά (Τεκμαρτά) Κέρδη» - Κωδικοί 688 - 690:

Γράψτε τα καθαρά κέρδη από την πώληση των ακινήτων όπως αυτά προκύπτουν από την εφαρμογή του συντελεστή καθαρού κέρδους επί των ακαθάριστων εσόδων από αυτή την πώληση.

Κωδικός 691

Αναγράφετε το 40% της διαφοράς μεταξύ των λογιστικών και τεκμαρτών κερδών των οικοδομικών επιχειρήσεων, στις περιπτώσεις που προσδιορίζουν το καθαρό τους εισόδημα με τεκμαρτό τρόπο και τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Το ποσό αυτό προστίθεται στα τεκμαρτά κέρδη του Κωδικού 690 και το σύνολο αναγράφεται στους οικείους κωδικούς των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ίδιων επιχειρήσεων, για να φορολογηθούν στο όνομά τους.

Κωδικοί 684 – 687 - 690

Συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα και αναγράφονται τα σύνολα των επιμέρους στηλών.

Κωδικοί 377 έως 381

Αναγράφονται αναλυτικά οι δαπάνες των οικοδομικών επιχειρήσεων, για πληροφοριακούς λόγους, προκειμένου να μην συμπληρώνεται ο Πίνακας ΣΤ'. Σε αυτούς τους κωδικούς αναγράφονται κατά σειρά:

Κωδικός 377

Αναγράφετε τις αγορές υλικών και παγίων

Κωδικός 378

Αναγράφετε τις αμοιβές προσωπικού

Κωδικός 379

Αναγράφετε τις αμοιβές και τα έξοδα τρίτων

Κωδικός 380

Αναγράφετε τις παροχές τρίτων και τους φόρους – τέλη

Κωδικός 381

Αναγράφετε τα διάφορα έξοδα

Πίνακας ΙΑ’ – ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΔΧ (TAXI), ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Δ.Χ., ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ, ΚΛΠ.

 

Ο πίνακας αυτός είναι πληροφοριακός και περιλαμβάνει τρεις Υποπίνακες α’, β’, γ’ των οποίων τα στοιχεία συμπληρώνονται για ελεγκτικούς λόγους.

Στον Υποπίνακα α' αναγράφονται τα στοιχεία για τα επιβατηγά δημοσίας χρήσης (ΤΑΞΙ) και περιλαμβάνει στήλες με την έδρα, τον αριθμό κυκλοφορίας και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

Στον Υποπίνακα β' αναγράφονται τα στοιχεία για τα φορτηγά δημοσίας χρήσης και περιλαμβάνει στήλες με τον αριθμό κυκλοφορίας, το μικτό φορτίο και το είδος καυσίμου. Πιο συγκεκριμένα:

Στήλη «Μεικτό φορτίο για φορτηγά»: Γράψτε το μικτό βάρος σε κιλά του συγκεκριμένου φορτηγού αυτοκινήτου Δημοσίας Χρήσης

 Στήλη «Είδος Καυσίμου Β/Κ – Π/Κ – Υ/Γ»: Γράψτε την ένδειξη Β/Κ, Π/Κ ή Υ/Γ, ανάλογα αν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι βενζινοκίνητο, πετρελαιοκίνητο ή υγραεριοκίνητο.

 

Στον Υποπίνακα γ' αναγράφονται τα στοιχεία για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, κάμπινγκ και λιανοπωλητές και περιλαμβάνει στήλες με:

  •     τον Δήμο και την Κοινότητα εγκατάστασης της επιχείρησης,
  •     τον αριθμό δωματίων ή διαμερισμάτων ανάλογα με τη διάκριση τους
  •     τις θέσεις των σκηνών – τροχόσπιτων – αυτοκινήτων
  •     αν είστε λιανοπωλητής με ίδια αγροτικά προϊόντα

Η επιστημονική ομάδα της ASTbooks

Πηγή: Taxpress.gr

 

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.