fbpx
Skip to main content

Έρχεται μίνι φορολογικό νομοσχέδιο

Μίνι φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται στα σκαριά. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται να παρέμβει διορθωτικά σε συγκεκριμένα σημεία της φορολογικής νομοθεσίας που προκαλούν επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους αλλά και σε άλλη σημεία που προκαλούν αδικίες και στρεβλώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο πιθανόν θα έρθει στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-η διόρθωση των αδικιών που προκαλούνται με την εφαρμογή των τεκμηρίων σε όσους αποκτούν μερικά ευρώ εισοδήματος από τόκους καταθέσεων. Η υφιστάμενη νομοθεσία ενεργοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης από ακίνητα και ΙΧ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δηλώσει έστω και ένα ευρώ εισόδημα από τόκους με αποτέλεσμα να καλείται να πληρώσει τσουχτερό φόρο και προκαταβολή φόρου.

-κατάργηση του φόρου 10% από το πρώτο ευρώ που επιβάλλεται στις δωρεές χρηματικών ποσών με θέσπιση σχετικού αφορολόγητου ορίου. Σημειώνεται ότι η επιβολή του φόρου είχε γίνει στο παρελθόν προκειμένου να μπλοκαριστούν οι εικονικές δωρεές χρηματικών ποσών σε φορολογούμενους που είχαν αδήλωτα εισοδήματα και δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν πόθεν έσχες.

-αύξηση του ποσοστού έκπτωσης για τους φορολογούμενους που θα προχωρήσουν σε εφάπαξ εξόφληση του φετινού εκκαθαριστικού. Με βάση το σημερινό καθεστώς ο φορολογούμενος που θα εξοφλήσει εφάπαξ το εκκαθαριστικό του καρπώνεται έκπτωση 2% επί του συνολικού ποσού που καλείται να πληρώσει. Σημειώνεται ότι πέρυσι το σχετικό ποσοστό ήταν 1,5% και αυξήθηκε φέτος στο 2%. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό θεωρείται χαμηλό καθώς δεν αποτελεί ουσιαστική επιβράβευση για όσους είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που με το φετινό εκκαθαριστικό θα κληθεί να πληρώσει 3.000 ευρώ και επιλέξει να τα εξοφλήσει εφάπαξ καρπώνεται έκπτωση 60 ευρώ. Με την αύξηση του σχετικού ποσοστού, για παράδειγμα, στο 5% θα έχει έκπτωσης 150 ευρώ. Έτσι θα έχει ένα πιο ισχυρό κίνητρο για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου, αντί για τις τρεις διμηνιαίες δόσεις που ισχύουν σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης.

 

Πηγή: www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.