fbpx
Skip to main content

Χτίζει μίνι περιουσιολόγιο η εφορία

Στο χτίσιμο ενός μίνι περιουσιολογίου για εκατομμύρια φορολογούμενους προχωρά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Με βάση αυτό το περιουσιολόγιο θα εντοπίζονται φορολογούμενοι με υψηλή επικινδυνότητα για φοροδιαφυγή, δηλαδή όσοι δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα σε σχέση με τις δαπάνες, τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις τους.

Με εγκύκλιο της ΓΓΔΕ που εστάλη σε όλες τις τράπεζες και τις επενδυτικές εταιρείες θα πρέπει να αποσταλούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 αναλυτικές λίστες με τα στοιχεία και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου των φορολογούμενων που κατά τη διάρκεια του 2014:

-είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς με ετήσια κίνηση πιστώσεων ή χρεώσεων άνω των 100.000 ευρώ. Για παράδειγμα, θα σταλούν τα στοιχεία φορολογούμενων που κατά τη διάρκεια του έτους σήκωσαν από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσά άνω των 100.000 για αγορά ακινήτων και κάλυψη κάθε είδους δαπανών.

-εισέπραξαν μερίσματα από μετοχές εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.Θα πρέπει να αποσταλούν στη ΓΓΔΕ με ηλεκτρονικό αρχείο όχι μόνο τα στοιχεία αλλά και τα ποσά των μερισμάτων.

-εξυπηρέτησαν κάθε είδους δάνεια ή προγράμματα χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Οι λίστα που θα σταλεί από τις τράπεζες θα πρέπει να περιλαμβάνει  στοιχεία που αφορούν σε χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβεβλημένων τόκων, καθώς και των τυχόν τόκων υπερημερίας.

-ήταν ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης για κάλυψης κινδύνων ζωής, νοσοκομειακής περίθαλψης και ατυχημάτων.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να αποστέλλονται κάθε χρόνο στη ΓΓΔΕ καθώς χρησιμοποιούνται προκειμένου να υπολογίζεται το ποσό που μπορούν να επικαλεστούν οι φορολογούμενοι ως αποταμίευση για την κάλυψη τεκμηρίων (οι παραπάνω δαπάνες αφαιρούνται από το εισόδημα) αλλά και να εντοπίζονται φορολογούμενοι που έχουν πολύ υψηλές δαπάνες ή επενδυτικά χαρτοφυλάκια και δηλώνουν πολύ χαμηλό εισόδημα.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.