fbpx
Skip to main content

Σε απότομη κατηφόρα τα φορολογικά έσοδα

Με έναν μεγάλο εχθρό δίπλα της διαπραγματεύεται τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα με τους θεσμούς. Την ώρα που η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προσπαθεί να πείσει τους θεσμούς ότι θα επιβάλλει νέους φόρους και θα αυξήσει υφιστάμενους φόρους, η πορεία των φορολογικών εσόδων μόνο θετικό επιχείρημα δεν είναι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το πρώτο πεντάμηνο του έτους τα έσοδα προ επιστροφών φόρων, το ζεστό χρήμα δηλαδή που μπαίνει στο δημόσιο ταμείο, παρουσίασαν υστέρηση 976 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μεγάλο νούμερο το οποίο αποκαλύπτει και την πηγή των πιέσεων των θεσμών για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να πιαστούν οι –έστω και σημαντικά μειωμένοι- στόχοι για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα και το πλεόνασμα του 2016.

Οι αμφιβολίες των θεσμών για την πορεία των φορολογικών εσόδων συνδέεται και με τις έντονες επιφυλάξεις τους για την απόδοση όχι μόνο των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, αλλά και αυτών που ήδη τρέχουν και έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν επιτυχημένα εισπρακτικά. Ας δούμε δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Μεγάλη ήταν η κόντρα σε επίπεδο Brussels Group για την αποδοτικότητα της ρύθμισης των 100 δόσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ελληνική πλευρά, η ρύθμιση οδεύει στο να φέρει φέτος στο δημόσιο ταμείο έσοδα ύψους έως και 1 δισ. ευρώ καθώς και έσοδα άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ το 2016. Οι θεσμοί αμφισβητούν έντονα τις εισπράξεις του 2016 υποστηρίζοντας ότι, όπως γίνεται σε κάθε ρύθμιση, η συμμόρφωση με την πάροδο του χρόνο μειώνεται δραματικά καθώς οι οφειλέτες περιμένουν την… επόμενη ρύθμιση.

Αμφιβολίες υπάρχουν ακόμη και για την εισπραξιμότητα ίσως του πιο επιτυχημένου εισπρακτικά μνημονιακού φόρου, του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος κατάφερε να φέρει πέρυσι στο δημόσιο ταμείο ποσό που προσέγγισε τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης τη διατήρησή του και για το 2015. Ωστόσο, οι θεσμοί αμφισβητούν ότι θα παρουσιάσει την ίδια υψηλή εισπραξιμότητα και φέτος.

Φέρνουν το επιχείρημα της διάβρωσης της συνείδησης… πληρωμών ακόμη και από αυτούς που πλήρωσαν κανονικά πέρυσι το φόρο, καθώς θα περιμένουν πολλοί να ενταχθούν σε ρύθμιση, όπως έγινε με τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο ΕΝΦΙΑ είναι χτισμένος με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε κάθε χρόνο τα έσοδά του να μειώνονται, έστω και λίγο. Ο λόγος της μείωσης είναι ότι υπάρχει συντελεστής παλαιότητας των κτισμάτων αλλά και το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες που είχαν κενά ακίνητα προχώρησαν στη διακοπή της ηλεκτροδότησής τους προκειμένου να καρπωθούν έκπτωση 20% επί του φόρου που αντιστοιχεί στα κενά ακίνητα.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.