fbpx
Skip to main content

Ο φορο-λογαριασμός για να κλείσει συμφωνία

Το μεγάλο παζάρι για τον ΦΠΑ μέχρι την τελευταία ώρα. Πλώρη για το 23% έβαλε η εστίαση, «μάχη» χωρίς μεγάλες προσδοκίες για τα μικρά νησιά. Ποιοι φόροι είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης. Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις.

Σκληρό παζάρι μέχρι την τελευταία στιγμή κάνει η ελληνική κυβέρνηση σε τεχνικό επίπεδο για να καλυφθεί η απόσταση του 0,5% που συνέχιζε να χωρίζει έως πριν από λίγες ημέρες τη δημοσιονομική απόδοση των μέτρων ελληνικής «ραφής» και τις απαιτήσεις των δανειστών για να βγει πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος.

Παρ' ότι τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι δεν θα τα χαλάσουμε για 0,5% του ΑΕΠ, η κάλυψη του κενού αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς οι δανειστές ζητούν μόνιμα μέτρα και όχι έκτακτες εισφορές παροδικής επίπτωσης. Γι’ αυτό και το μεγάλο δημοσιονομικό παζάρι επικεντρώνεται στον ΦΠΑ.

Ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης βρίσκονταν χθες σε διαρκείς επαφές με εκπροσώπους των Θεσμών με τις συσκέψεις να μην χαρακτηρίζονται Brussels Group, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συνδιαλέγεται με τους τεχνοκράτες σε επίπεδο υπουργών.

Τα κάστανα από τη φωτιά της διαπραγμάτευσης όμως δεν μπορούν να βγάλουν σε αυτή τη φάση τεχνοκράτες. Γι' αυτό και επιστρατεύτηκε ο Ν. Παππάς, γνώστης τόσο των «κόκκινων» γραμμών, όσο και των δυνατοτήτων υπαναχωρήσεων την τελευταία ώρα.

Οι πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης δίνονται με το σταγονόμετρο. Εμφανίζουν την ελληνική κυβέρνηση να δίνει τη μάχη έως την τελευταία ώρα «για να σωθεί η εστίαση», ενώ αδιαπραγμάτευτες εμφανίζονται οι θέσεις για διατήρηση των φαρμάκων στο 6% και της ενέργειας στο 13%.

Όλα τα υπόλοιπα είναι υπό συζήτηση για να βγει η «μαγική» απόδοση εσόδων 1% του ΑΕΠ από τις αλλαγές στον ΦΠΑ. Πρακτικά δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ περισσότερος ΦΠΑ να βγει από τις τσέπες των καταναλωτών και να οδεύσει στα ταμεία του δημοσίου.

Οι μετατάξεις προϊόντων προβλέπονται σαρωτικές και δεν αποκλείονται εκπλήξεις. Η μετάταξη της εστίασης στο 23% -από 13% σήμερα- φαίνεται δύσκολο να αποφευχθεί.

Σύμφωνα με πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων, η μετάταξη τη εστίασης στον υψηλό συντελεστή αυξάνει την απόδοση της παρέμβασης στο 1% - από 0,74% που απέδιδε η προηγούμενη κυβερνητική πρόταση- επιτρέποντας ενδεχομένως τη διατήρηση του συνόλου των τροφίμων στο 13% (στην προηγούμενη πρόταση τρία στα δέκα τρόφιμα πήγαιναν στο 23%).

Τίποτα όμως δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο ενώ παρά τις διαρροές περί προσπαθειών διάσωσης των μικρών νησιών από την κατάργηση της έκπτωσης του 30% στον ΦΠΑ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαντάζει από δύσκολο έως απίθανο. Η έκπτωση έχει χορηγηθεί ενιαία για μια ομάδα νησιών του Αιγαίου και το μόνο που θα μπορούσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση- σύμφωνα με γνώστες των κανόνων ΦΠΑ- θα ήταν να ενισχύσει με κάποιο τρόπο τους κατοίκους των μικρών νησιών μετά την κατάργηση της έκπτωσης για όλα τα νησιά. Ο Πάνος Καμμένος πάντως υποστηρίζει ότι δεν μπαίνει στη διαπραγμάτευση ο ΦΠΑ στα νησιά.
Τα άλλα μέτρα

Στο μέτωπο της έκτακτης εισφοράς για τα φυσικά πρόσωπα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι δεν τίθεται ζήτημα οι επιβαρύνσεις να ξεκινούν από εισοδηματικά κλιμάκια κάτω των 30.000 ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην τελευταία πρόταση για νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς ως εξής:

• 0,7% (όσο και σήμερα) για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ

• 1,4% (όσο και σήμερα) για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ

• 2% (από 1,4%) για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ

• 4% (από 2,1%) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ

• 6% (από 2,8%) για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και

• 8% (από 2,8%) για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω.

Αντίθετα, στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο η έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις να επιβληθεί τελικά σε εταιρείες με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ και όχι πάνω από 1 εκατ. ευρώ όπως ήταν το τελευταίο σενάριο (το αρχικό σενάριο ξεκίνησε από τα 5 εκατ. ευρώ αλλά όλο και χαμήλωνε ο πήχης για να αυξηθούν τα έσοδα).

Στο σενάριο αυτό, των 500.000 ευρώ, οι υπόχρεες επιχειρήσεις αυξάνονται από 1.404 σε περίπου 3.000.

Στο τελικό πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται επίσης η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%, η ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ και η καθιέρωση Δημοσιονομικού Συμβουλίου το οποίο θα παρακολουθεί σε εβδομαδιαία βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού, παρεμβαίνοντας άμεσα στην περίπτωση αποκλίσεων.

Αυτά, μέχρι να φανούν οι… εκπλήξεις της επιδιωκόμενης συμφωνίας.

Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.