fbpx
Skip to main content

Δεν μειώνονται οι αντικειμενικές τιμές

Παρά τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες αλλά και την ξεκάθαρη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων δεν πρόκειται να μειωθούν έως το τέλος Ιουνίου. Για "τεχνικούς" λόγους η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις κατά πολύ χαμηλότερες εμπορικές τιμές των ακινήτων πρόκειται να πραγματοποιηθεί αργότερα, με πιθανότερο χρόνο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή και τον Ιανουάριο του 2016.

Η καθυστέρηση αυτή θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις με κυριότερη από αυτές ότι ο ΕΝΦΙΑ ή όπως αλλιώς θα λέγεται ο φόρος ακινήτων που θα πληρωθεί φέτος θα υπολογιστεί με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές των ακινήτων οι οποίες είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές. Αυτό, ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν μικροβελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να είναι επικοινωνιακά διαχειρίσιμη η διατήρησή του και μάλιστα με τις ίδιες εξωπραγματικές αντικειμενικές τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σε συσκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι ο μηχανισμός του υπουργείου που στήθηκε για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών είναι φύσει αδύνατο να ολοκληρώσει το έργο της στην προθεσμία που είχε τεθεί από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου. Και αυτό διότι διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου να γίνει επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώνονται στο υπουργείο Οικονομικών και αφορούν στις τιμές των ακινήτων.  Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΟΙΚ έχει λάβει στοιχεία για τις τιμές από τη βάση δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος, από μεγάλα μεσιτικά γραφεία ενώ έχει ζητήσει στοιχεία και από τοπικές επιτροπές που έχουν συσταθεί στις εφορίες σε όλη τη χώρα.

Το αποτέλεσμα είναι να έχει ληφθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση να μετατεθεί χρονικά η μείωση των αντικειμενικών τιμών. Η μετάθεση αυτή διευκολύνει σημαντικά και τις κινήσεις του ΥΠΟΙΚ αναφορικά με το φόρο ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν για φέτος οι φορολογούμενοι.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών να εξασφαλίσει από το φόρο ακινήτων το ποσό των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ  με την ουσιαστική διατήρηση του ΕΝΦΙA. Έτσι, εφόσον ο ΕΝΦΙΑ υπολογιστεί με τις ίδιες αντικειμενικές τιμές, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν παρεμβάσεις στα κλιμάκια προκειμένου να μεταφερθεί φορολογικό βάρος από μικροϊδιοκτήτες σε ιδιοκτήτες με μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.

Ανοικτό , είναι πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξει εντός του καλοκαιριού μια νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών προκειμένου να ικανοποιηθεί μερικώς το Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει ζητήσει την επικαιροποίηση των αντικειμενικών έως το τέλος Ιουνίου. Στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, δεν δείχνουν να ανησυχούν για πιθανές νομικές επιπτώσεις από τη μη συμμόρφωσή τους με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.