fbpx
Skip to main content

Η πληρωμή φόρων σε περίοδο ελέγχου ροής κεφαλαίων

Κίνδυνο κατακόρυφης μείωσης των φορολογικών εσόδων δημιουργεί η επιβολή τραπεζικής αργίας για τις επόμενες έξι εργάσιμες ημέρες. Μια σειρά από σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις κινδυνεύουν να μείνουν ανεκπλήρωτες από τους φορολογούμενους μόνο και μόνο λόγω του φόβου για το αύριο που δημιουργεί η τραπεζική αργία.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε προβλέπει ότι μπορούν να εκτελούνται πληρωμές με πίστωση λογαριασμού στο εσωτερικό της χώρας, όπως είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Δημοσίου για την πληρωμή φόρων με ηλεκτρονικό τρόπο. Ωστόσο, τα δίκτυα ιντερνετικής εξυπηρέτησης ορισμένων τραπεζών δεν επέτρεπαν το πρωί της Δευτέρας την πραγματοποίηση οποιασδήποτε οφειλής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή η δυνατότητα δεν θα δοθεί αργότερα εντός της ημέρας.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος σχεδόν όλες οι πληρωμές φόρων γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος μέσω της χρήσης της λεγόμενης Ταυτότητας Οφειλής, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν πληρωμές στα ταμεία των εφοριών.

Η επιβολή της υποχρεωτικής τραπεζικής αργίας δημιουργεί φόβους σε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την εκπλήρωση των παρακάτω φορολογικών υποχρεώσεων:

- την πληρωμή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις για την φορολογική περίοδο του Ιουνίου. Η υποβολή της σχετικής δήλωσης και της πληρωμής του ΦΠΑ είναι αύριο, Τρίτη 30 Ιουνίου.

- την πληρωμή δόσεων από τους φορολογούμενους που έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων ή σε παλαιότερες ρυθμίσεις. Η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της δόσης είναι η ερχόμενη Τρίτη 30 Ιουνίου.

- η πληρωμή δόσης για την επικύρωση ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Πολλοί φορολογούμενοι έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων και θα πρέπει εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης να πληρώσουν την πρώτη δόση. Για τις εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις που κατατέθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης είναι εντός της εβδομάδας που οι τράπεζες θα είναι κλειστές.

Ανάλογοι φόβοι υπάρχουν και για την πληρωμή υποχρεώσεων προς ασφαλιστικά ταμεία, όπως είναι η καταβολή εισφορών.

Να σημειωθεί ότι ο τρόπος εκπλήρωσης των παραπάνω υποχρεώσεων (αν μπορούν τελικά να εκπληρωθούν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών ή μέσω των ταμείων των εφοριών και των ασφαλιστικών ταμείων) θα ξεκαθαριστεί με την υπουργική απόφαση και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που συντάσσει η κυβέρνηση.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι ακόμη και αν υπάρξει η τεχνική δυνατότητα εκπλήρωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πολλοί φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι θα προτιμήσουν να διακρατήσουν τα μετρητά τους λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.