fbpx
Skip to main content

"Δώστε και σώστε" στα έσοδα

Μεγάλους κινδύνους για πλήρη εκτροχιασμό του προϋπολογισμού εγκυμονούν οι τελευταίες εξελίξεις. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε σε κινήσεις προκειμένου να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα μέσα στις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες προκειμένου εντός του Ιουλίου να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις.

Το πρώτο πεντάμηνο του έτους μόνο καλά δεν ήταν τα νέα από το μέτωπο των εσόδων του προϋπολογισμού. Καταγράφηκε υστέρηση εσόδων ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη μεγάλη τρύπα να εμφανίζεται στον ΦΠΑ όπου εμφανίστηκε τρύπα ύψους 369 εκατομμυρίων ευρώ. Μεγάλη η υστέρηση και στο φόρο εισοδήματος που διαμορφώθηκε στα 992 εκατομμύρια ευρώ, λόγω κυρίως της απροθυμίας των φορολογούμενων να υποβάλλουν φορολογική δήλωση αλλά και την καθυστέρηση να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων φορολογίας των επιχειρήσεων. Ρόλο έχει παίξει και η αύξηση της ανεργίας από τις αρχές του έτους που έχει ψαλιδίσει και τα έσοδα από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει έντονος προβληματισμός για την μεγάλη υστέρηση των φορολογικών εσόδων και ήδη ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα. Έτσι, αν και δεν ήταν προγραμματισμένο, δόθηκε την Παρασκευή παράταση έως τις 15 Ιουλίου για τη ρύθμιση των 100 δόσεων προκειμένου να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες. Πρόκειται, όμως, για ελπίδα, καθώς σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής αναταραχής μειώνεται σημαντικά η φορολογική συμμόρφωση των πολιτών.

Πρόκειται για φορολογική συμμόρφωση η οποία είχε ήδη αρχίσει να υποχωρεί δραστικά. Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο διαμορφώθηκαν στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτες φορολογικές υποχρεώσεις.

Μάλιστα, οι μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις του 2015 ακόμη δεν έχουν έρθει και η εκπλήρωσή τους συνδέεται άμεσα με την κάλυψη των υποχρεώσεων του δημοσίου όπως είναι η πληρωμή μισθών και συντάξεων. Για παράδειγμα, έως το τέλος Ιουλίου πρέπει να πληρωθούν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τα φετινά εκκαθαριστικά, άλλα 80 εκατομμύρια από τη ρύθμιση των 100 δόσεων καθώς και μια δόση της φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.