fbpx
Skip to main content

Οι φόροι που βρίσκονται στον αέρα

Όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος, λέει μια σοφή ελληνική παροιμία. Μερικών ημερών τραπεζική αργία που σίγουρα θα μετατραπεί σε ημιαργία, στην καλύτερη περίπτωση, για μερικούς μήνες, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στα κρατικά ταμεία και κατ’ επέκταση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Εντός του Ιουλίου πρέπει να πληρωθούν μια σειρά από σημαντικούς φόρους για τον προϋπολογισμό, από την είσπραξη των οποίων εξαρτάται ευθέως η καταβολή μισθών και συντάξεων καθώς και η κάλυψη άλλων βασικών δαπανών του δημοσίου, όπως είναι οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων.

Οι πρώτες ενδείξεις που έχουν αρχίσει να φθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών από τα κρατικά ταμεία, είναι ενδείξεις κατάρρευσης.  Πολλοί φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν τη δόση του Ιουνίου στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στην καταβολή των παρακρατούμενων φόρων, όπως είναι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα ανησυχία υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών και από το γεγονός ότι έχει μειωθεί δραστικά και ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λόγω της αβεβαιότητας για το αύριο στην οικονομία. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την κατάρρευση της (πλην τροφίμων και καυσίμων) κατανάλωσης θέτει σε αμφισβήτηση:

-την είσπραξη της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου. Το ποσοστό εισπραξιμότητας του εκκαθαριστικού ήταν τα τελευταία χρόνια στα επίπεδα του 60% έως 70% και οι τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να συμπιέσουν αυτό το ποσοστό ανοίγοντας τρύπα στα κρατικά έσοδα.

-την είσπραξη του ΦΠΑ τον Ιούλιο ο οποίος αφορά τόσο τη φορολογική περίοδο του Ιουνίου για τις μεγάλες επιχειρήσεις και του τριμήνου Απριλίου- Ιουνίου για τις μικρομεσαίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες

-την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ για φέτος που λόγω της καθίζησης των εισοδημάτων είναι αδύνατο να φέρει στο δημόσιο ταμείο το ποσό των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει προϋπολογιστεί.

-την είσπραξη των τελών κυκλοφορίας για το 2016. Πρόκειται για ποσό περίπου 1,1 δις. ευρώ το οποίο επίσης αναμένεται να παρουσιάσει μειωμένη εισπραξιμότητα λόγω της έντασης στην ύφεση τους επόμενους μήνες.

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων τριών ετών κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί δραστικά τους επόμενους μήνες. Το ποσό θα αυξηθεί εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα υπάρξει μια συμφωνία με τους εταίρους προκειμένου να επιστρέψουν μερικές σταγόνες αξιοπιστίας στην ελληνική οικονομία.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.