fbpx
Skip to main content

Πληρώνουν φόρους για να γλιτώσουν ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων

Απέναντι σε μια θετική έκπληξη βρέθηκαν τις τελευταίες δυο ημέρες οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών. Αρκετές επιχειρήσεις προχώρησαν στην πληρωμή σημαντικών ποσών φόρων μόνο και μόνο για να μειώσουν το υπόλοιπο των τραπεζικών τους λογαριασμών για να ελαχιστοποιήσουν το κόστος που θα υποστούν από ένα πιθανό κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.

Αν και σε απόλυτους αριθμούς τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο χαμηλά αν ορισμένες επιχειρήσεις δεν έκαναν κάτι που εμφανίζεται ως παράδοξο. Αν και το υπουργείο Οικονομικών έχει ακυρώσει καθ’ όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας τις κυρώσεις από τη μη πληρωμή κάθε είδους φόρων, ορισμένες επιχειρήσεις προχώρησαν στην εξόφληση μεγάλων φορολογικών υποχρεώσεων. Μάλιστα, τα ποσά που πλήρωσαν ήταν μεγάλα και αφήνοντάς τα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αναλάμβαναν τον κίνδυνο να κουρευτούν εφόσον υπάρξει, βέβαια, κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που έπρεπε να πληρώσει ένα εκατομμύριο ευρώ σε ΦΠΑ εξόφλησε το σχετικό ποσό μόνο και μόνο για να μην το  κρατήσει στο λογαριασμό της και να κινδυνεύει από πιθανό κούρεμα.

Δεν συμβαίνει, ωστόσο, το ίδιο με τους φορολογούμενους που έπρεπε να πληρώσουν μικρότερα ποσά, όπως για παράδειγμα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έπρεπε να αποδώσουν ΦΠΑ και τα φυσικά πρόσωπα που έπρεπε να πληρώσουν μια δόση της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Οι περισσότερες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους φορολογούμενους δε πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους. Πρόκειται για τους περισσότερους φορολογούμενους με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά τα φορολογικά έσοδα. Παράλληλα παντελώς απρόθυμοι είναι οι φορολογούμενοι για να υποβάλλουν τη φετινή φορολογική δήλωση και να τους βεβαιωθεί ο φετινός φόρος εισοδήματος. Η απροθυμία αυτή έχει ήδη αναγκάσει τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών να εξετάζουν σενάρια για μεγάλη παράταση των φορολογικών δηλώσεων.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.