fbpx
Skip to main content

Ευλογία για τα έσοδα το… web banking

Έναν απρόσμενο σύμμαχο έχουν βρει στο υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα έσοδα προκειμένου να καταβληθούν οι μισθοί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Είναι τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών φόρων μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Από την περασμένη Δευτέρα που επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στις τράπεζες παρατηρείται ένα ολοένα αυξανόμενο κύμα ηλεκτρονικών πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων από τους φορολογούμενους. Αυτό γίνεται με τους εξής τρόπους:

-φορολογούμενοι επισκέπτονται τα ταμεία των εφοριών τα οποία εντός της τραπεζικής αργίας άρχισαν και πάλι να λειτουργούν κανονικά (πριν την τραπεζική αργία υπολειτουργούσαν). Εκεί πραγματοποιούν πληρωμές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες καθώς οι εφορίες έβγαλαν από το συρτάρι τα τερματικά POS, τα οποία είχαν επίσης περιπέσει σε υπολειτουργία μετά το πέρασμα όλων των πληρωμών φορολογικών οφειλών στο τραπεζικό σύστημα.

-χιλιάδες φορολογούμενοι προχωρούν σε πληρωμές φορολογικών  υποχρεώσεων μέσω των δικτύων ιντερνετικής τραπεζικής. Μάλιστα, οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για εκτόξευση του αριθμού των ηλεκτρονικών συναλλαγών για πληρωμή φόρων.

Στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν τα στοιχεία από τις πληρωμές φόρων δηλώνουν, τηρουμένων των αναλογιών υπό τις παρούσες δραματικές συνθήκες,  ικανοποιημένοι από την πορεία των κρατικών εσόδων.  Μάλιστα, αρμόδια στελέχη σημειώνουν ότι εφόσον συνεχιστεί η παρούσα τάση στα φορολογικά έσοδα τότε, έστω και με δυσκολία, θα γίνει εφικτό να πληρωθεί η προκαταβολή μισθού του Ιουλίου στους δημοσίους υπαλλήλους. Η πληρωμή αυτή πρέπει να γίνει έως τις 15 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην προσπάθεια να εξασφαλίσει τα έσοδα για την κάλυψη των παραπάνω δαπανών σχεδιάζεται να εμπλουτιστεί με πρόσθετες τραπεζικές υπηρεσίες η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου για το πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες από αύριο που λήγει η παράταση της τραπεζικής αργίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να επιτραπούν συναλλαγές πληρωμών του δημοσίου και από τα γκισέ των τραπεζών. Αν και θα επιτραπεί η πληρωμή φόρων με μετρητά στα γκισέ δεν αναμένεται να πληρώσουν με μετρητά πολλοί φορολογούμενοι. Αυτό που αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι να γίνουν πληρωμές με μεταφορά ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων.

Άλλωστε, αυτό που ήδη κάνουν πολλοί φορολογούμενοι που έχουν σημαντικά ποσά σε τράπεζα είναι να πληρώνουν υποχρεώσεις προκειμένου να μην μείνουν εκτεθειμένοι σε ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.