fbpx
Skip to main content

Κέρδη από πώληση ταξί

Ερώτηση: Εκμεταλλευτής ΤΑΞΙ, ο οποίος τηρεί απλογραφικά βιβλία, πούλησε στην χρήση 2014 ΕΔΧ - Ταξί και αγόρασε νέο. Το παλιό ταξί (περίπου δεκαετίας) είχε αποσβεσθεί πλήρως. Το αντίτιμο της πώλησης (5000,00 ευρώ) αποτελεί για την επιχείρηση φορολογητέο έσοδο; Κι αν σε ποιο κωδικό καταχωρείται στο Ε3; (Λοιπά έσοδα δραστηριότητας;)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με το δεδομένο ότι το Επιβατικό Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ) αυτοκίνητο (ΤΑΞΙ) είχε αποσβεστεί 100%, το αντίτιμο της πώλησης, στο σύνολό του, συνιστά κέρδος. Σύμφωνα με το άρθρο 21 του ΚΦΕ (Ν 4172/2013), «ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από τις επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. Στα έσοδα από τις επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται και τα έσοδα από την πώληση των στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης, καθώς και το προϊόν της εκκαθάρισής της, όπως αυτά προκύπτουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους».

Ο νομοθέτης προφανώς εδώ εννοεί, ότι προκειμένου να προσδιοριστεί το κέρδος, από τα έσοδα από την πώληση στοιχείων του ενεργητικού (στα οποία περιλαμβάνονται και τα πάγια, όπως είναι το αυτοκίνητο επιχείρησης), αφαιρούνται οι αποσβέσεις και τυχόν λοιπές επιχειρηματικές δαπάνες. Αυτό δηλαδή που φορολογείται είναι το καθαρό θετικό αποτέλεσμα και όχι το έσοδο (το αντίτιμο πώλησης), τα οποία στη περίπτωσή σας συμπίπτουν.

Περαιτέρω, κατά τη γνώμη μας, επειδή η πώληση του αυτοκινήτου (5.000 ευρώ), ως παγίου της επιχείρησης, συνιστά μεμονωμένη συμπτωματική εμπορική πράξη, δεν θα ήταν σωστό, από την άποψη της πληροφορίας,  να ενταχθεί στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών της κύριας δραστηριότητας που είναι η μεταφορά προσώπων με κόμιστρο, αλλά θα αναγραφεί στον κωδικό 273 του πίνακα ΣΤ (γ) του Ε3. Στη συνέχεια, το ποσό αυτό θα μεταφερθεί στον κωδικό 548 (ζ) και αφού δεν υπάρχουν έξοδα που να το αφορούν, θα εμφανιστεί και στον 568. Οριζοντίως, θα αθροιστεί μαζί με το ποσό του 569, της παροχής υπηρεσιών και θα έχουμε το σύνολο στον κωδικό 571.

Η αξία της αγοράς του νέου αυτοκινήτου θα αναγραφεί στον κωδικό 811 (ή 812) του πίνακα ΣΤ (α).

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.