fbpx
Skip to main content

Ειδικό Διπλότυπο Δελτίο Απαλλαγής ΦΠΑ

Ερώτηση: ΑΕ συσκευασίας νωπών αγροτικών προϊόντων της οποίας οι πωλήσεις κατά ποσοστό 95% και άνω αποτελούν ενδοκοινοτικές παραδόσεις, χρησιμοποιεί το ειδικό διπλότυπο δελτίο απαλλαγής ΦΠΑ για την αγορά νωπών αγροτικών προϊόντων και υλικών συσκευασίας. Ερωτάται αν η εταιρεία έχει την δυνατότητα να εκδώσει το διπλότυπο δελτίο απαλλαγής ΦΠΑ και κατά την προμήθεια υγρών καυσίμων για τα ιδιόκτητα φορτηγά τα οποία χρησιμοποιεί για την μεταφορά των αγροτικών προϊόντων από το αγρόκτημα του παραγωγού στις εγκαταστάσεις της.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ΠΟΛ.1262/1993 όπως ισχύει μέχρι σήμερα προσδιορίζει τον τρόπο χρησιμοποίησης του «Ειδικού Διπλότυπου Δελτίου απαλλαγής από το ΦΠΑ». Σύμφωνα με αυτή το ειδικό δελτίο το χρησιμοποιεί ο υποκείμενος στο φόρο που ενδιαφέρε­ται να τύχει απαλλαγής για την αγορά ή εισα­γωγή αγαθών που αποτελούν αντικείμενο ενδοκοινοτικών παραδόσεων ή εξαγωγών, καθώς και της λήψης υπηρεσιών που είναι άμε­σα συνδεδεμένες με την πραγματοποίηση των πράξεων αυτών.

Ο μόνος περιορισμός που τίθεται βάσει του άρθρου 3 της παραπάνω εγκυκλίου είναι η συνολική αξία των πράξεων, που μπορούν να πραγματοποιηθούν με απαλλαγή από το φόρο μέσα σε μια διαχειριστική περίοδο, να μην υπερβεί τη συνολική αξία των πράξεων των άρθρων 1 και 2 της εγκυκλίου, δηλαδή των εξαγωγών και ενδοκοινοτικών παραδόσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης της αίτησης δωδεκάμηνης χρονικής η δωδεκάμηνης διαχειριστικής περιόδου.

Κατά συνέπεια και δεδομένου ότι η προμήθεια των καυσίμων αποτελεί πράξη που συνδέεται με την πραγματοποίηση των ενδοκοινοτικών παραδόσεων, κατά την άποψή μας, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της απαλλακτικής διάταξης και μπορεί να γίνει χρήση του ειδικού δελτίου απαλλαγής ΦΠΑ.

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.