fbpx
Skip to main content

Ο φόβος του κουρέματος φυλάει τα έσοδα

Δεν πιστεύουν στα μάτια τους στο υπουργείο Οικονομικών με την πορεία των φορολογικών εσόδων τις τελευταίες δέκα ημέρες. Ο φόβος για το κούρεμα των καταθέσεων που βιώνουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις, σπρώχνει πάρα πολλούς στο δημόσιο ταμείο και στο web banking των τραπεζών με αποτέλεσμα να έχουν ήδη συγκεντρωθεί τα ποσά για να καταβληθούν οι μισθοί εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr μόνο την περασμένη εβδομάδα που οι τράπεζες λειτουργούσαν σε καθεστώς περιορισμένης κίνησης κεφαλαίων εισέρρευσε στο δημόσιο ταμείο ποσό που προσέγγισε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ κάθε ημέρα από την Δευτέρα έως και χθες οι φορολογούμενοι πλήρωναν το ποσό των 120 εκατομμυρίων. Με βάση αυτά τα δεδομένα και όσο διατηρείται η τραπεζική αργία ο Ιούλιος θα αποδειχθεί τελικά εισπρακτικά πετυχημένος για το δημόσιο.

Πρόκειται για ένα παράδοξο, το οποίο όμως, όπως γνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να έχει συνέχεια για πολλές ημέρες ακόμη και πολύ σύντομα θα φανούν στο δημόσιο ταμείο οι επιπτώσεις της κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων προέρχεται κυρίως από φορολογούμενους που έχουν εγκλωβισμένες καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα και φοβούνται ότι θα υπάρξει κούρεμα σε αυτές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα προέρχεται από:

-επιχειρήσεις που σπεύδουν να καταβάλλουν οφειλόμενο ΦΠΑ προκειμένου να μειώσουν τα τραπεζικά τους υπόλοιπα.

-επιχειρήσεις που έχουν οφειλές προς το δημόσιο και είτε τις έχουν ρυθμίσει είτε δεν τις έχουν ρυθμίσει.

-φορολογούμενους που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους με τη ρύθμιση των 100 δόσεων και σπεύδουν να εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής τους.

Για την πληρωμή φόρων παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στα ταμεία των εφοριών τα οποία μετά από μια περίοδο υπολειτουργίας λόγω του περάσματος των πληρωμών στο τραπεζικό σύστημα λειτουργούν και πάλι κανονικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το όριο για πληρωμή με μετρητά στα ταμεία των εφοριών αυξήθηκε από τα 500 ευρώ στα 500.000 ευρώ. Η πληρωμή στα ταμεία των εφοριών γίνεται κατά κύριο λόγο με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Πολύ αυξημένη είναι και η κίνηση στα δίκτυα ιντερνετικής εξυπηρέτησης των τραπεζών από φορολογούμενους που σπεύδουν να κάνουν πληρωμές. Μάλιστα, λόγω αυτής της αυξημένης κίνησης έχουν δημιουργηθεί και προβλήματα όπως καθυστερήσεις και υπερφόρτωση των συστημάτων.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.