fbpx
Skip to main content

Ασφάλιση εταίρου - διαχειριστή ΕΠΕ σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Ερώτηση: Ειμαι ελευθ.επαγγελματιας λογιστης, διαχειριστης σε ΕΠΕ και παλιος ασφαλισμενος με αρκετα χρονια ασφαλιση στο ικα.συγχρονως εχω και ασφαλιση ΟΑΕΕ. στην ΕΠΕ ειμαι συγχρονως και μισθωτος με ασφαλιση ικα. η αμοιβη που λαμβανω απο την μισθωτη εργασια στην επε για την οποια ειμαι και ασφαλισμενος στο ΙΚΑ,μπορει να συσχετισθει με την αμοιβη που αναφερει η αποφαση του υπ.οικ.1064780/11,5,15 τις δυο ασφαλειες τις διατηρω επειδη ειμαι κοντα στο να συμπηρωσω συνταξιοδοτηση και απο τα δυο ταμεια ,αν βεβαια υπαρχουν συνταξεις.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ως προς το θέμα του φορολογικού χειρισμού των αμοιβών των διαχειριστών ΕΠΕ ή προσωπικών εταιρειών, υπήρξαν αντιφατικές αποφάσεις από το Υπ.Οικ. και τη Γ.Γ.Δ.Ε. Τελικά με την ΠΟΛ.1139/2015 αποσαφηνίστηκε σε κάποιο βαθμό η τελική (;) θέση της διοίκησης επί του ζητήματος αυτού.

Σύμφωνα με αυτή η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης ή/και εκπροσώπησης θεωρείται:

- αφενός εισόδημα από μισθωτή εργασία για τον διαχειριστή και

- αφετέρου οι καταβαλλόμενες για την υπηρεσία αυτή αμοιβές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών.

Αντίθετα δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση λοιπές αμοιβές προσωπικής εργασίας που έχουν το χαρακτήρα εταιρικής εισφοράς των εταίρων, καθόσον οι αμοιβές αυτές έχουν εν τοις πράγμασι την έννοια των απολήψεων έναντι κερδών.

Επιπρόσθετα στην περίπτωσή σας η υπηρεσία σας παρέχεται στο πλαίσιο συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας, στην οποία τηρούνται και όλες οι προβλεπόμενες από την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία υποχρεώσεις.

Παράλληλα η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ είναι υποχρεωτική λόγω της ιδιότητας του εταίρου που διατηρείτε. Ωστόσο στην περίπτωση που οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ καταβάλλονται από την εταιρεία δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα αυτής.  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1113/2015 οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται από την εταιρεία μπορούν να αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων εφόσον αυτοί λαμβάνουν αμοιβή από την εταιρεία που θεωρείται εισόδημα επιχειρηματικής δραστηριότητας ή μισθωτής εργασίας κατά περίπτωση. Στην περίπτωσή σας όμως το εισόδημα από μισθωτή εργασία υπόκειται στην ασφάλιση του ΙΚΑ και η τυχόν καταβαλλόμενη από την εταιρεία ασφαλιστική εισφορά προς τον ΟΑΕΕ δεν σχετίζεται με την υπηρεσία που παρέχετε. Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι είναι αμφίβολη η δυνατότητα έκπτωσης της τυχόν καταβαλλόμενης από την εταιρεία ασφαλιστικής εισφοράς προς τον ΟΑΕΕ και από το ατομικό φορολογητέο εισόδημά σας. Εάν όμως η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ προκύπτει λόγω άσκησης ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας τότε οι ασφαλιστικές εισφορές μπορούν να εκπέσουν από το ατομικό φορολογητέο εισόδημα σας, από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.