fbpx
Skip to main content

Φορολογία: Τι περιλαμβάνει ο πρώτος... λογαριασμός

Η υλοποίηση της συμφωνίας επόμενο μέτωπο για την κυβέρνηση. Οι αλλαγές σε ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και αγρότες. Τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης και η αναζήτηση της χρηματοδότησης-γέφυρα.

Από τη θεωρία στην πράξη καλούνται να προχωρήσουν κυβέρνηση και θεσμοί μετά τη συμφωνία σε επίπεδο κορυφής, και όπως όλα δείχνουν δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η επεξεργασία των γενικών κατευθύνσεων και ο μετασχηματισμός τους σε εφαρμόσιμο σχέδιο.

Τα πρώτα εμπόδια εμφανίστηκαν λίγες ώρες μετά το κοινό ανακοινωθέν και συγκεκριμένα στο «χτίσιμο» της χρηματοδοτικής γέφυρας που χρειάζεται η Ελλάδα ωσότου υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στην χθεσινή τακτική του συνεδρίαση δεν κατάφερε να καταλήξει σε συγκεκριμένο πλάνο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ως τα τέλη Αυγούστου, λόγω της νομικής, πολιτικής και οικονομικής πολυπλοκότητας του ζητήματος.

Τη «σκυτάλη» πήραν οι τεχνοκράτες του Euro Working Group, για να προτείνουν λύση στο ζήτημα της χρηματοδοτικής γέφυρας, η οποία και θα παρουσιαστεί στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup, σήμερα ή αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως συμφωνήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Ελλάδα χρειάζεται 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και άλλα 5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού προκύπτει από δύο υποχρεώσεις:

-Την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων ύψους 6,7 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και τα οποία λήγουν στις 20 Ιουλίου και στις 20 Αυγούστου, και:

-Την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, καθώς και των 750 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί από ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος για να πληρωθεί η δόση του Μαΐου προς το ΔΝΤ.

Εφόσον η Βουλή των Ελλήνων ψηφίσει την Τετάρτη τα νομοσχέδια που αποτελούν προαπαιτούμενα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το νέο δάνειο του ESM, το Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά μέσω τηλεδιάσκεψης πιθανότατα το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου να εγκρίνει την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα απαιτηθούν έως και 4 εβδομάδες, μέχρι τις τελικές υπογραφές για τη νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών, στην οποία το ΔΝΤ θα συμμετέχει κανονικά και με το νόμο, αναβιώνοντας όλο το σκηνικό των επισκέψεων της «τρόικας» στην Αθήνα.

Το Ταμείο θα συνεισφέρει τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα, που αποτελούν τις εκκρεμείς εκταμιεύσεις του μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της οφείλει να επανεξετάσει όλους τους νόμους που ψηφίστηκαν μετά τις 20 Φεβρουαρίου (100 δόσεις, επαναπροσλήψεις, ΕΡΤ κ.λπ.), με εξαίρεση τον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Για τους νόμους που δεν θα τροποποιηθούν, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα. Ισοδύναμα απαιτείται να προβλεφθούν και για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 στις συντάξεις.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αξιολογηθεί μετά το καλοκαίρι από την ΕΚΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Η Κομισιόν θα συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές, για να διατεθούν έως και 35 δισ. ευρώ (στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων της Ε.Ε.) για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Κομισιόν θα προτείνει να αυξηθεί το επίπεδο προχρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ κατά 1 δισ. ευρώ.
Τα φορολογικά μέτρα

Το νέο σκληρό «πακέτο» λιτότητας που ζητούν οι πιστωτές ως αντάλλαγμα για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των συνολικά 86 δισ. ευρώ, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται άμεσα.

Τα περισσότερα φορολογικά μέτρα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι αύριο Τετάρτη (15 Ιουλίου) από την Βουλή ενώ ορισμένα από αυτά θα έχουν αναδρομική ισχύ. Ανάμεσα σε αυτά είναι η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος πολυτελείας.

Από τον τρέχοντα μήνα θα τεθούν σε ισχύ και οι αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ που θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών για τρόφιμα (επεξεργασμένα), κόμιστρα ταξί και στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Ειδικότερα θα προβλέπονται τα ακόλουθα:

- Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ (6%, 13% και 23%) - Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων.

- Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια (τιμολόγια ΔΕΗ ΔΕΗ +5,84%, φυσικού αερίου), το νερό (εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία.

- Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων , πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων.
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016. Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.

Μεγάλο «χτύπημα» θα δεχθούν επιχειρήσεις και αγρότες για τους οποίους αυξάνονται οι φόροι και καταργούνται οι φοροαπαλλαγές. Επίσης, αλλαγές έρχονται και στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ενώ «ραντεβού» με την Εφορία θα έχουν και φέτος και του χρόνου οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καταβάλλοντας 5,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών κα επιχειρήσεων θα προβλέπεται:

- Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
- Η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.
- Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%
- Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες
- Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών
-Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%
- Αύξηση της προκαταβολή του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%.

Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.