fbpx
Skip to main content

Ομόρρυθμη οικοδομική εταιρεία από απλογραφικά βιβλία περνά από 1.1.2014 σε διπλογραφικά

Ερώτηση: Ομόρρυθμη οικοδομική εταιρεία με βιβλία Β κατηγορίας, φορολογείται με τεκμαρτό τρόπο έως και τις 31/12/2013. Το Δεκέμβριο του 2013 πραγματοποίησε πώληση 4.500.000 ευρώ για ακίνητο που δεν είχε ανεγερθεί ακόμη (η πώληση έγινε από τα σχέδια), δηλαδή το μόνο κόστος ήταν αυτό της αδείας και φορολογήθηκε το 2013 με συντελεστή 20% επί της πώλησης.

Μετά την 1/1/2014, η τήρηση των βιβλίων είναι υποχρεωτικά διπλογραφικά λόγω τζίρου και προκύπτουν τα παρακάτω ερωτηματικά. 1) Το κατασκευαστικό κόστος που πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2014 πως θα αποτυπωθεί στον Ισολογισμό της 31/12/2014; Θα είναι ζημιά που θα συμψηφισθεί με μελλοντικά αποτελέσματα (κέρδη η ζημίες); Θα πάει σε κάποιο αποθεματικό; Θα μειώσει το κεφάλαιο; Θα συμψηφισθεί με επόμενη κατασκευή; 2) Όταν άλλαξε κατηγορία βιβλίων η εταιρεία από απλογραφικά σε διπλογραφικά προέκυψε καθαρά θέση πολύ μεγαλύτερη του αρχικού κεφαλαίου, σε αυτή την περίπτωση κάνουμε αύξηση κεφαλαίου; Και αν κάνουμε έχουμε πόθεν έσχες; 3) Και αν ναι, επιβαρύνεται η εταιρεία και με φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όσον αφορά το θέμα της πώλησης ημιτελούς οικοδομής το 2013, διευκρινίζουμε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολ. 1060/2015: «Όσον αφορά στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των οικοδομικών επιχειρήσεων, για ακίνητα για τα οποία η άδεια κατασκευής έχει εκδοθεί πριν από την 1.1.2006, εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή, σύμφωνα με την παρ. 23 του άρθρου 72 του Ν.4172/2013, οι διατάξεις του Ν.2238/1994. Επομένως, σε περίπτωση πώλησης ημιτελών οικοδομών στα φορολογικά έτη που αρχίζουν μετά την 1.1.2014 και η άδεια οικοδομής είχε εκδοθεί πριν την 1.1.2006, θα εξακολουθήσουν να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 105 του ν. 2238/1994, δηλαδή τα κέρδη θα προσδιορίζονται τεκμαρτά (άρθρο 34 του Ν.2238/1994) και θα συμπεριλαμβάνονται στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών που διαρκεί η ανέγερση της οικοδομής. Περαιτέρω, στο φορολογικό έτος μέσα στο οποίο ολοκληρώνεται η οικοδομή, θα υποβάλλεται η οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, με την οποία πλέον θα δηλώνεται το τελικό λογιστικό αποτέλεσμα. Από τον προκύπτοντα με βάση την υπόψη δήλωση φόρο εισοδήματος, θα εκπίπτει ο φόρος που έχει ήδη καταβληθεί με βάση τις προηγούμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ο οποίος αντιστοιχεί στα τεκμαρτά κέρδη της οικοδομής της οποίας ολοκληρώθηκε η ανέγερση.»

Αναφορικά, με τις ανωτέρω οδηγίες η Πολ. 1102/2015, διευκρίνισε ότι ο φόρος εισοδήματος που καταβλήθηκε από την οικοδομική επιχείρηση κατά το έτος της πώλησης του ημιτελούς κτίσματος, θα αναγραφεί στον κωδ.  111, του εντύπου Ν, προκειμένου να ληφθεί υπόψη κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος του έτους ολοκλήρωσης της οικοδομής. Επιπλέον, το τεκμαρτό κέρδος που προκύπτει λόγω της πώλησης ημιτελούς οικοδομής, εντός του τρέχοντος φορολογικού έτους (2014) αναγράφεται στον κωδ. 100 του εν λόγω εντύπου.

Τονίζεται ότι το κατασκευαστικό κόστος της οικοδομής υπό ανέγερση παρακολουθείται στον λογ. 15 – Ακινητοποιήσεις υπό εκτέλεση του ΕΓΛΣ ή σε ειδικό υπολογαριασμό της ομάδας 23 - Παραγωγή σε εξέλιξη του προτεινόμενου λογιστικού σχεδίου των ΕΛΠ (έναρξη εφαρμογής η 1.1.2015). Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής το εν λόγω κόστος μεταφέρεται στην ομάδα 21 – Προϊόντα του λογιστικού σχεδίου της οικοδομικής επιχείρησης. Κατά την πώλησή του, ακολουθείται η ίδια διαδικασία πώλησης προϊόντων (πίστωση του λογ. 70.03.01 - Πωλήσεις προϊόντων έτοιμων και ημιτελών σε μη συνδεδεμένες οντότητες και χρέωση του λογ. 30 – Πελάτες).

Η δε αύξηση της καθαρής θέσης της εταιρείας (υπεραξία) που προέκυψε από την μετατροπή λόγω της αποτίμησης των περιουσιακών της στοιχείων, δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των εταίρων, καθότι δεν προέρχεται από εισφορά μετρητών. Υπόκειται σε φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου εφόσον κεφαλαιοποιηθεί, προσαυξήσει, δηλαδή, το εταιρικό κεφάλαιο. Σε διαφορετική περίπτωση καταχωρίζεται σε λογ. λοιπών αποθεματικών της ομάδας 48 - Αποθεματικά καταστατικού και λοιπά αποθεματικά.

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.