fbpx
Skip to main content

Δήλωση κατοικίας από φιλοξενούμενο τέκνο στο Ε1 ενώ διατηρεί ιδιόκτητη κατοικία

Ερώτηση: Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς θα πρέπει στο Ε1 να απεικονίσω την περίπτωση φορολογουμένου ο οποίος ακόμα φιλοξενείται από τους γονείς του, ενώ το 2014 αποπερατώθηκε η οικοδομή του, έχει δηλ. ιδιόκτητη κατοικία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας δεν προκύπτει περιορισμός στην δήλωση ενός προσώπου ως φιλοξενούμενου, ακόμη και αν το ίδιο είναι ιδιοκτήτης μίας ή περισσότερων κατοικιών. Στην προκειμένη περίπτωση ο φορολογούμενος θα συμπληρώσει τα στοιχεία της κατοικίας στην οποία φιλοξενείται (επιφάνεια), καθώς και τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη αυτής, στον πίνακα 6 (περ. 12), του εντύπου Ε1. Απεναντίας, οι ιδιόκτητες κατοικίες θα συμπληρωθούν είτε στον πίνακα 5, ως δευτερεύουσες κατοικίες εφόσον διαμένει ορισμένους μήνες του έτους και σε αυτές, ή ως «κενές» στο έντυπο Ε2. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, θα συμπληρωθεί ο κωδ. 39 στη στήλη 17 του εν λόγω εντύπου. Δεν αποκλείεται δε η συμπλήρωσή τους και στους δύο πίνακες (5 του εντύπου Ε1 και στο έντυπο Ε2) σε περίπτωση που κατοικούνται μερικούς μήνες το χρόνο ενώ το υπόλοιπο διάστημα μένουν κενές.

Είναι προφανές ότι η δήλωση των ιδιόκτητων κατοικιών του φορολογούμενου είναι θέμα πραγματικό αν δηλαδή συντρέχει περίπτωση ιδιοκατοίκησης ή όχι, καθώς στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιούνται θα πρέπει ο φορολογούμενος να είναι σε θέση να τεκμηριώσει την κατάσταση αυτή επικαλούμενος κάθε πρόσφορο τρόπο (όπως λ.χ. λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος της ΔΕΗ κ.λπ.).

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.