fbpx
Skip to main content

Φoροαλλαγές: Και τώρα πρέπει να εφαρμοστούν

Νόμο του κράτους αποτελούν από τις πρώτες πρωινές ώρες οι αλλαγές στη φορολογία που περιλαμβάνονται στο πρώτο νομοθετικό κύμα υλοποίησης της συμφωνίας με τους εταίρους. Από την ψήφιση όμως που έγινε σήμερα το πρωί έως και την εφαρμογή τους απαιτείται μια βροχή "παράγωγου" νομοθετικού έργου που απαιτεί ημέρες αν όχι εβδομάδες.

Η πρώτη προτεραιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, είναι η έκδοση μιας αναλυτικής εγκυκλίου για το νέο τοπίο στον ΦΠΑ όπου οι αλλαγές είναι σαρωτικές. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα την σύνταξή της προκειμένου να σταλεί σε όλες τις υπηρεσίες και να προχωρήσουν στη συνέχεια στην εφαρμογή της και οι επιχειρήσεις.

Οι αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις δεν αφορά μόνο στο επίπεδο των τιμών λόγω της μετάταξης σε πολλά από χαμηλό σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, αλλά και στα λογιστήρια και τις ταμειακές μηχανές. Δεν αποκλείεται και αυτή τη φορά να υπάρξει –τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες- ένα αλαλούμ ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την εστίαση η οποία για τρίτη φορά μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλάζει συντελεστή. Αυξήθηκε το 2011 από το 13% στο 23%, επανήλθε το 2013 στο 13% και πλέον επιστρέφει και πάλι στο 23%. Να θυμίσουμε ότι με παλαιότερη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών είχε δημιουργηθεί σύγχυση με το αν ο καφές που καταναλώνεται επί τόπου στο κατάστημα υπάγεται στο συντελεστή της εστίασης και αν καταναλώνεται εκτός καταστήματος ("στο χέρι") υπάγεται σε άλλο συντελεστή. Επίσης, σύγχυση είχε δημιουργηθεί και με το αν τα σφολιατοειδή με ζάχαρη είναι είδη ζαχαροπλαστικής και υπάγονται σε υψηλότερο συντελεστή ή στην εστίαση. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδους ζητήματα θα είναι πλέον απλούστερα στην επίλυσή τους καθώς πολύ μεγάλος αριθμός προϊόντων και υπηρεσιών υπάγονται πλέον στον κανονικό συντελεστή 23%.

Φόρος πολυτελείας

Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της αναδρομικής (δηλαδή από τα φετινά εκκαθαριστικά) αύξησης του φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Υπάρχουν πολλοί φορολογούμενοι που κατέχουν σκάφη αναψυχής και πισίνες οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση και έχουν λάβει το εκκαθαριστικό. Θα πρέπει για αυτούς να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ή πρόσθετη εκκαθάριση με την βεβαίωση του επιπλέον φόρου.

Εισφορά αλληλεγγύης

Σημαντικό θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει το ΥΠΟΙΚ είναι και αυτό της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015. Θα πρέπει να αποφασιστεί αν το ποσό της αυξημένης εισφοράς που αναλογεί στους μισθούς και τις συντάξεις από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο θα παρακρατηθεί σταδιακά από τις μισθοδοσίες και συντάξεις που απομένουν έως το τέλος του έτους ή αν θα βεβαιωθεί με το εκκαθαριστικό του 2016.

Φόρος επιχειρήσεων

Αποσαφήνιση απαιτείται και για το θέμα της αύξησης του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%. Η διάταξη δεν ορίζει ότι η αύξηση ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015 αφήνοντας ανοικτά παράθυρα για ερμηνείες αναφορικά με την έναρξη ισχύος (από το 2016;)

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.