fbpx
Skip to main content

Τα νέα μέτρα

«Δεν μας τρομάζουν τα νέα μέτρα

τα συνηθίζουμε σιγά σιγά

εδώ δεχτήκαμε τόσα και τόσα…»[1]

Σε τροχιά αλλαγών σε πολλά από τα φορολογικά αντικείμενα εισέρχεται η χώρα μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές και τους όρους που αυτή περιέχει. Το πρώτο από τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέτρα, περιλαμβάνει κυρίως αλλαγές στον ΦΠΑ και στη φορολογία εισοδήματος. Στο σημερινό σημείωμα έχουμε συγκεντρώσει τις βασικότερες αλλαγές, όπως ισχύουν μετά και τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με την επιφύλαξη τυχόν αλλαγών της τελευταίας στιγμής κατά τη συζήτηση του Σ/Ν στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.

ΦΠΑ

Α. Οι σημαντικότερες από τις αλλαγές αφορούν το παράρτημα ΙΙΙ του Ν.2859/2000 και προβλέπουν:

    Τη μετάταξη σειράς αγαθών και υπηρεσιών από το συντελεστή του 13% στον κανονικό συντελεστή 23%.
    Τη μεταβολή του χαμηλού συντελεστή από το 6,5% στο 6% και την απένταξη από αυτόν κάποιων αγαθών.

Ενδεικτικά στο βασικό συντελεστή 23% μετατάσσονται:

  •     Επεξεργασμένα κρέατα και ψάρια (όχι η απλή συσκευασία και κατάψυξη).
  •     Καφές, τσάι, κακάο και μπαχαρικά.
  •     Λάδια, πλην του ελαιόλαδου.
  •     Λίπη, μαργαρίνες κλπ.
  •     Παρασκευασμένα προϊόντα πλην αυτών που ρητά κατονομάζονται όπως γάλα, αλάτι, ελαιόλαδο, παιδικές τροφές κλπ.
  •     Η παράδοση αγαθών από φιλανθρωπικούς οργανισμούς, που ενεργείται στα πλαίσια κοινωνικής πρόνοιας, εφόσον οι πράξεις αυτές δεν καλύπτονται από το άρθρο 22.
  •     Παράδοση κατοικιών, που πραγματοποιείται στα πλαίσια κοινωνικής πολιτικής.
  •     Η εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, συλλογών ή αρχαιοτήτων
  •     Η παράδοση αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας, εφόσον πραγματοποιείται από τον ίδιο το δημιουργό τους ή τους διαδόχους του.
  •     Η μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους.
  •     Τα εισιτήρια για κινηματογράφους, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, τσίρκα, πανηγύρια, λούνα-πάρκ, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και τα τέλη για τη λήψη ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.
  •     Οι υπηρεσίες που παρέχονται από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης, καθώς και τα δικαιώματα αυτών, εφόσον δεν απαλλάσσονται με το άρθρο 22.
  •     Η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων.
  •     Η παροχή υπηρεσιών από φιλανθρωπικούς οργανισμούς ή από οίκους ευγηρίας που ενεργείται στα πλαίσια της κοινωνικής πρόνοιας, εφόσον δεν καλύπτονται με το άρθρο 22.
  •     Η παροχή ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών, εφόσον αυτές δεν απαλλάσσονται με το άρθρο 22.
  •     Οι υπηρεσίες οδοκαθαρισμού, αποκομιδής, ταφής και ανακύκλωσης απορριμμάτων καθώς και επεξεργασίας αποβλήτων, εκτός από αυτές που παρέχονται από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 3.
  •     Η επισκευή αγαθών, ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών όπως και η ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών κ.α.
  •     Oι υπηρεσίες των γραφείων κηδειών αλλά και η παροχή υπηρεσιών για την γεωργική παραγωγή[2].

Στο συντελεστή 6% (από το 6,5%) εντάσσονται:

  •     Τα φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου.
  •     Βιβλία και βιβλία για παιδιά. Εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις τυπωμένες, έστω και εικονογραφημένες ή με διαφημίσεις.
  •     Εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων.

Η διαμονή σε ξενοδοχεία κάμπινγκ κ.λπ. θα υπάγεται στο συντελεστή του 13%. Η εφαρμογή του νέου συντελεστή στην περίπτωση αυτή, θα ξεκινήσει από την 1/10/2015.

Β. Καταργούνται σταδιακά οι μειωμένοι συντελεστές των νησιών του άρθρου 21. Η κατάργηση θα ξεκινήσει από 1/10/2015 στα αναπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα και στη συνέχεια θα επεκταθεί από 1/6/2016 στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά. Εξαιρούνται της καταργήσεως και παραμένουν σε ισχύ μέχρι την 31/12/2016 οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές Φ.Π.Α. για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά. Τα όρια που θα ισχύσουν και ονομαστικά τα νησιά που θα ενταχθούν στην πρώτη, δεύτερη ή τρίτη κατηγορία, θα οριστούν με υπουργική απόφαση.

Γ. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η μεταβολή- προσθήκη στο άρθρο 20 του Ν.3842/2010 για τη διασφάλιση και τον έλεγχο των συναλλαγών. Αυτή αφορά το σύνολο των συναλλαγών, οι οποίες εμπίπτουν στις ρυθμίσεις των παραγράφων 2 και 3 του παραπάνω άρθρου δηλαδή υπερβαίνουν το όριο των 3.000 ευρώ για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών ή των 1.500 ευρώ για συναλλαγές με ιδιώτες και η εξόφλησή τους γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής. Στις περιπτώσεις λοιπόν αυτές κατά την εξόφληση θα δεσμεύεται από την τράπεζα και θα αποδίδεται κατευθείαν στο δημόσιο εντός πέντε (5) ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής ο αναλογών ΦΠΑ. Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα θα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου. Η διαδικασία εφαρμογής της διάταξης αυτής θα οριστεί με απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε.

Δ. Καταργείται η απαλλαγή ΦΠΑ για τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι υπηρεσίες που παρέχουν θα εντάσσονται στον κανονικό συντελεστή του 23%.

Για την έναρξη ισχύος των παραπάνω διατάξεων δεν υπάρχει, στο αρχικό τουλάχιστον νομοσχέδιο, ειδική πρόβλεψη. Εφόσον παραμείνει έτσι θα ισχύσουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΕΛΗ

i ΦΟΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ

Ο φόρος ασφαλίστρων του άρθρου 29 του Ν.3492/2006 μεταβάλλεται για τους κλάδους πλην πυρός και ζωής και ανέρχεται στο 15% από 10%. Στο κλάδο αυτό περιλαμβάνονται και οι ασφάλειες αυτοκινήτων.

Για τα ασφάλιστρα κλάδου πυρός παραμένει το 20% και για τα ασφάλιστρα κλάδου ζωής το 4%.

Ισχύει από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ.

ii ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης της παρ.1 του άρθρου 44 του Ν.4111/2013 αυξάνεται στο 13% επί της αντικειμενικής δαπάνης για όλες τις περιπτώσεις πλην των επιβατικών αυτοκινήτων 1.929 έως 2.500 κ.ε. όπου παραμένει στο 5%.

Επιπλέον επεκτείνεται με τον ίδιο συντελεστή (13%) ο φόρος επί της αντικειμενικής δαπάνης για τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων. Δεν λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος. Εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπον τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.

Ισχύει για εισοδήματα που δηλώνονται στο φορολογικό έτους 2015 και εφεξής.

iii ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Μεταβάλλονται για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι οποίοι θα έχουν ως εξής:

ΕΙΣΟΔΗΜΑ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ

ΕΩΣ 12.000 €

0

12.001-20.000

0,70%

20.001-30.000

1,40%

30.001-50.000

2%

50.001-100.000

4%

100.001-500.000

6%

ΑΝΩ ΤΩΝ 500.001

8%

ΚΡΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

8%

 

Ισχύς για το σύνολο των εισοδημάτων του φορολογικού έτους 2015.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Οι αλλαγές προς το παρόν αφορούν το συντελεστή φορολογίας των νομικών προσώπων και οντοτήτων και το συντελεστή της προκαταβολής.

Συγκεκριμένα τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, καθώς και τα νομικά πρόσωπα της περίπτωσης γ' του άρθρου 45[3] που τηρούν απλογραφικά θα φορολογούνται πλέον με συντελεστή 29%.

Η προκαταβολή φόρου των νομικών προσώπων και οντοτήτων αυξάνεται στο 100% του βεβαιωθέντος φόρου, από 80%.

Ειδικά για το φορολογικό έτος 2015 και μόνο για τις κοινοπραξίες των προσωπικών εταιρειών του άρθρου 45 αυξάνεται επίσης το ποσοστό προκαταβολής φόρου σε 75% (από 55%).

Βαγγέλης Μιχελινάκης

Λογιστής - Φοροτεχνικός,

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

[1] Λουκιανός Κηλαιδόνης, στίχοι από το δίσκο «ψυχραιμία παιδιά» 1979!

[2] Προστέθηκε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

[3] Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα, με εξαίρεση μόνο τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου.

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.