fbpx
Skip to main content

Άρθρο – Οι αλλαγές στη Φορολογία με μια ματιά

Εκτός από τις τεράστιες αλλαγές που συντελέστηκαν στη φορολογία του ΦΠΑ, με το Ν. 4334/2015 έλαβαν χώρα και μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και τους λοιπούς φορολογικούς νόμους. Πιο αναλυτικά:

Αύξηση φόρου ασφαλίστρων

Πλέον, ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε:

α. 20% επί των ασφαλίστρων κλάδου πυρός,

β. 4% επί των ασφαλίστρων κλάδου ζωής,

γ. 15% επί των ασφαλίστρων των λοιπών κλάδων (από 10% που ίσχυε πριν).

Επίσης, καταργήθηκε η απαλλαγή από το φόρο κύκλου εργασιών, που επιβαλλόταν με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 14 του α.ν. 1524/1950.

Τέλος, διατηρήθηκε η απαλλαγή από το φόρο ασφαλίστρων για τα καταβαλλόμενα ασφάλιστρα ζωής εφόσον τα συναπτόμενα συμβόλαια είναι διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών.

Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

  •     Αυξάνεται ο συντελεστής φορολογίας των κερδών των  νομικών προσώπων και οντοτήτων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, καθώς και των μη κερδοσκοπικών  νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που τηρούν απλογραφικά βιβλία από το 26% στο 29%
  •     Η προκαταβολή του φόρου για τα νομικά πρόσωπα και οντότητες, ανέρχεται στο 100% από 80% που ήταν πριν. Το ίδιο ποσοστό ισχύει και για τις τραπεζικές ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα. Ειδικά, για τα εισοδήματα και τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος 2015, το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 75% για τα εξής νομικά πρόσωπα:
  •  προσωπικές εταιρείες που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή,
  •  μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα,
  •  κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα,
  •  κοινοπραξίες των προσωπικών εταιρειών.

 

  • Σε φόρο πολυτελείας (13%) υπάγονται πλέον και τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των πέντε (5) μέτρων. Δεν λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος. Από το φόρο της περίπτωσης αυτής εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπον τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.
  • Ο φόρος πολυτελείας ανέρχεται πλέον σε 13% (από 10% που ήταν πριν) της αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει:
  •  για επιβατικά αυτοκίνητα από δυόμιση χιλιάδες (2.500) κυβικά εκατοστά και άνω,
  •  για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα,
  •  για δεξαμενές κολύμβησης, εσωτερικές και εξωτερικές.

    Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, υπολογίζεται ως εξής:

α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ, με συντελεστή 0,7% επί ολόκληρου του ποσού (από 1% που ίσχυε πριν)..

β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ, με συντελεστή 1,4% επί ολόκληρου του ποσού (από 2% που ίσχυε πριν).

γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού (από 2% που ίσχυε πριν).

δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού (από 3% που ίσχυε πριν).

ε) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από εκατό χιλιάδες ένα (100.001) ευρώ έως και πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) επί ολόκληρου του ποσού (από 4% που ίσχυε πριν).

στ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 500.001 και άνω, με συντελεστή 8% επί ολόκληρου του ποσού (από 4% που ίσχυε πριν).

ζ) Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Βουλευτές, τους Ευρωβουλευτές κλπ, με συντελεστή 8% επί ολόκληρου του ποσού (από 5% που ίσχυε πριν).

Η επιστημονική ομάδα της ASTbooks.

Πηγή: taxpress.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.