fbpx
Skip to main content

Ξεκινά ο πόλεμος της απόδειξης

Νέο σαφάρι στην αγορά για την έκδοση αποδείξεων ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τις πρώτες εντολές που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά και το υπουργείο ρίχνει στη μάχη όλο του το διαθέσιμο για ελέγχους ανθρώπινο δυναμικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, δόθηκε εντολή σε όλες τις εφορίες να προχωρήσουν στη συγκρότηση ειδικών συνεργείων για την πραγματοποίηση προληπτικών ελέγχων. Κάθε εφορία θα διαθέσει τουλάχιστον δυο υπαλλήλους οι οποίοι θα ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους στην αγορά για την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση του ΦΠΑ. Οι έλεγχοι από τα συνεργεία των εφοριών θα γίνονται σε πρώτη φάση έως τις 10 το βράδυ ενώ όταν εξασφαλιστεί και το σχετικό κονδύλι για την καταβολή νυχτερινών  θα γίνονται όλο το 24ωρο

Παράλληλα, στη μάχη για την απόδειξη ρίχνονται και οι 60 ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), του λεγόμενου και μικρού ΣΔΟΕ, ενώ συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι που πραγματοποιεί η Οικονομική Αστυνομία.

Προτεραιότητα πρόκειται να δοθεί στον έλεγχο δημοφιλών τουριστικών νησιών καθώς και στις παραλιακές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Στο επίκεντρο των ελεγκτών πρόκειται να μπουν:
-οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, όπως εστιατόρια ταβέρνες και καφέ μπαρ. Οι έλεγχοι στον συγκεκριμένο κλάδου είναι πολύ κρίσιμοι προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% και να μην καρπωθούν την αύξηση στις τιμές λόγω του ΦΠΑ οι επιχειρήσεις του κλάδου.

-οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές, όπως είναι τα νυχτερινά κέντρα, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και δικύκλων κα

Στο σχεδιασμό της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στον κλάδο των εσόδων είναι και η ολική επαναφορά του ΣΔΟΕ στη διενέργεια προληπτικών ελέγχων. Η σχετική αρμοδιότητα είχε αφαιρεθεί από το ΣΔΟΕ το 2013 στο πλαίσιο τους περάσματος της σχετικής αρμοδιότητας στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Τα πρόστιμα
Τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων είναι 250 ευρώ ανά απόδειξη όταν την παράβαση πραγματοποιεί επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία (πρόκειται για την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων) και 500 ευρώ ανά απόδειξη όταν την παράβαση πραγματοποιεί επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.