fbpx
Skip to main content

Επιχειρήσεις: «Τα πάνω-κάτω» στα μερίδια φέρνουν τα capital controls

Tέσσερις λόγοι που μέσα στο περιβάλλον των κεφαλαιακών ελέγχων αναμένεται να... ξεκαθαρίσουν το επιχειρηματικό τοπίο, μέσα από μεγάλες αναδιανομές μεριδίων αγοράς. Τι σηματοδοτεί η στροφή προς τις πληρωμές μέσω χρεωστικών - πιστωτικών καρτών και internet.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) Αντώνης Μακρής, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, αναφέρθηκε σε ένα παράπλευρο θετικό γεγονός που προήλθε μέσα από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Πρόκειται για τη μεγάλη στροφή που παρατηρείται από τους καταναλωτές, οι οποίοι:

α) Χρησιμοποιούν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό τις πιστωτικές και τις χρεωστικές τους κάρτες για τη διεξαγωγή των συναλλαγών τους, υποκαθιστώντας αγορές που γίνονταν με μετρητά.

β) Στρέφονται περισσότερο στα αξιόπιστα σημεία πώλησης, σε βάρος των υπόλοιπων.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρή, η εξέλιξη αυτή αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, και αν η Ελλάδα καταφέρει να αυξήσει το βαθμό εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (να κόβονται αποδείξεις και στη συνέχεια οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν το φόρο που παρακράτησαν) τότε μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι προκειμένου να γίνουν σημαντικές περικοπές είτε στο συντελεστή του ΦΠΑ, είτε σε άλλου είδους φορολογίες.

Πέρα από τον κ. Μακρή, πολλοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως την περίοδο των κλειστών τραπεζών και των κεφαλαιακών ελέγχων, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας είτε προμηθεύτηκε χρεωστική κάρτα, είτε έμαθε να εξυπηρετείται και να πληρώνει τις υποχρεώσεις του μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής (internet banking).

«Αν αυτή η τάση συνεχιστεί στο διάστημα όπου θα διατηρηθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, τότε όχι μόνο θα χτυπηθεί σε σημαντικό βαθμό η φοροδιαφυγή, αλλά παράλληλα θα δούμε και ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα στο χώρο των επιχειρήσεων. Πολλά παραμάγαζα θα κλείσουν και θα δώσουν το μερίδιο αγοράς τους στις οργανωμένες επιχειρήσεις κάθε κλάδου» αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας πως «αυτό είναι πολύ σημαντικό, τώρα που ανέβηκε ο συντελεστής ΦΠΑ, άρα και πολλοί κακοί επιχειρηματίες θα έχουν αυξημένο κίνητρο να φοροδιαφύγουν. Φυσικά, εκτός από το ηλεκτρονικό χρήμα, τέτοιες συμπεριφορές θα πρέπει να τις αποτρέπουν και οι καταναλωτές με τη στάση τους».

Ένας δεύτερος λόγος που θα οδηγήσει σε μεγάλη αναδιανομή μεριδίων αγοράς είναι και η αποτελεσματικότητα με την οποία είχαν προετοιμαστεί οι επιχειρήσεις απέναντι στους κινδύνους των κεφαλαιακών ελέγχων και της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Έτσι, πολλές εταιρείες είχαν λάβει έγκαιρα τα μέτρα τους (π.χ. κεφάλαια στο εξωτερικό, ρύθμιση συναλλαγών μέσω λογαριασμών άλλων χωρών, εγγυητικές επιστολές από ξένες τράπεζες) προκειμένου η τροφοδοσία τους σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα να συνεχιστεί απρόσκοπτα, όταν αρκετοί ανταγωνιστές τους κινδυνεύουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρεθούν με άδειες αποθήκες.

Άλλες προνοητικές εταιρείες είχαν φροντίσει από πριν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα αποθέματά τους σε πρώτες ύλες και λοιπό στοκ που αποτιμάται σε συνάλλαγμα (π.χ. μέταλλα), έτσι ώστε και τους πελάτες τους να συνεχίσουν να εξυπηρετούν, αλλά και να αποκομίσουν υπεραξίες σε περίπτωση που η χώρα αναγκαστεί να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα.

Προφανές είναι επίσης πως σε τέτοιες συγκυρίες, σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει τα μερίδια αγοράς είναι το ύψος της ρευστότητας που διαθέτει κάθε εταιρεία. Είναι κοινά αποδεκτό, πως τόσο τις προηγούμενες εβδομάδες, όσο και στο άμεσο μέλλον, οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν πρόσθετη δανειοδότηση στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα όσες είχαν ήδη χρηματοοικονομική στενότητα να βρίσκονται σήμερα σε ακόμη πιο δυσχερή θέση.

Τέλος, η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και η γενικότερη αβεβαιότητα στην οικονομία οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές τόσο το ύψος, όσο και τη διάρθρωση της κατανάλωσης. Σε πρώτη φάση, οι καταναλωτές στράφηκαν στα super markets αποθεματοποιώντας πολλές φορές τρόφιμα για... μήνες και από την άλλη πλευρά η ζήτηση σε άλλα προϊόντα υποχώρησε έως και 90%.

Σε δεύτερη φάση ωστόσο, παρατηρήθηκε στροφή του αγοραστικού κοινού προς διαρκή καταναλωτικά αγαθά (ουσιαστικά πρόκειται κυρίως για προεξοφλήσεις μελλοντικών αγορών που ήδη σχεδιάζονταν) από νοικοκυριά που κυρίως φοβήθηκαν το ενδεχόμενο κούρεμα των τραπεζικών τους καταθέσεων.

Η ουσία είναι πως το σύνολο της ζήτησης μέσα στον Ιούλιο εκτιμάται πως έχει υποχωρήσει κατά ελαφρά διψήφιο ποσοστό, με έντονες όμως διαφοροποιήσεις από κλάδο σε κλάδο. Προφανώς, οι μεγαλύτερες ανακατανομές μεριδίων αναμένονται μελλοντικά στους κλάδους που υποχρεώθηκαν στη εντονότερη πτώση.

Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.