fbpx
Skip to main content

Μορατόριουμ νέων φόρων έως Οκτώβριο

Στους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης εντάσσεται πλέον η φορολογική και εισπρακτική πολιτική καθώς όλα τα πολιτικά ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της προκήρυξης εκλογών για τον Σεπτέμβριο, βρίσκονται στο τραπέζι.

Δεδομένες φορολογικές υποχρεώσεις που προκαλούν έντονη δυσφορία στους πολίτες μεταφέρονται εδώ και μήνες όλο και πιο πίσω με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί στους τελευταίους μήνες του έτους, όταν και θα έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο για την εφαρμογή του νέου μνημονίου. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Ο τσουχτερός φόρος ο οποίος είναι φορτισμένος και πολιτικά και πηγαίνει συνεχώς όλο και πιο πίσω είναι ο ΕΝΦΙΑ. Αν και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε σχεδιάσει να οριστικοποιήσει τη νέα μορφή του ΕΝΦΙΑ εντός του καλοκαιριού κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι έως τις 30 Ιουνίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα (στο πλαίσιο εφαρμογής και σχετικής επιταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας) και στη συνέχεια θα γίνονταν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου  ο φόρος να γίνει πιο δίκαιος.

Βρισκόμαστε στο τέλος Ιουλίου και  οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντικειμενικές τιμές δεν πρόκειται να αλλάξουν πριν τον Οκτώβριο ή και Νοέμβριο με αποτέλεσμα να αργεί και η οριστικοποίηση της νέας μορφής του ΕΝΦΙΑ. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους εταίρους ότι ο φόρος ακινήτων του 2015 και 2015 είτε λέγεται ΕΝΦΙΑ είτε αλλάξει θα πρέπει να αποφέρει όσα απέφερε και το 2014, δηλαδή τουλάχιστον 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους αν οι φορολογούμενοι δουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ πριν τον Οκτώβριο και κατά συνέπεια ο φόρος θα πληρωθεί το πολύ σε έως πέντε δόσεις, εφόσον βέβαια γίνει χρήση της δυνατότητας πληρωμής δυο δόσεων τους πρώτους δυο μήνες του νέου έτους που δημοσιονομικά μπορούν να μετρήσουν για το 2015.

Μεγάλος αριθμός φορολογούμενων θα κληθεί να πληρώσει το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος από τον Αύγουστο ή και αργότερα. ‘Ηδη έχουν δοθεί δυο παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις για όσους υποβάλλουν τη δήλωσή τους μετά την 19 Ιουλίου η πληρωμή της πρώτης δόσης έχει μεταφερθεί στο τέλος Αυγούστου. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, ενώ οι φοροτεχνικοί θέλουν η προθεσμία να μεταφερθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μετά τον Σεπτέμβριο πρόκειται να οριστικοποιηθούν και να εφαρμοστούν τυχόν νέα μέτρα αύξησης φόρων για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα συμφωνηθεί με την τρόικα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο μνημόνιο.

Μετά τον Σεπτέμβριο θα κληθούν, ούτως ή άλλως, να εκπληρώσουν και άλλη μια φορολογική υποχρέωση οι πολίτες. Αυτή των τελών κυκλοφορίας που πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους.

Πηγη: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.