fbpx
Skip to main content

Φορολογαριασμός 6,13 δισ. ευρώ έως το τέλος του Δεκεμβρίου

Εως και έξι διαφορετικούς φόρους καλούνται να καταβάλουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους εκατομμύρια φορολογούμενοι για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Φόρος εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τέλη κυκλοφορίας οχημάτων είναι τα έξι «χαράτσια» με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ο συνολικός «λογαριασμός» που υποχρεούνται να πληρώσουν ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 6,13 δισ. ευρώ!

Θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο εάν το ποσό αυτό θα φτάσει στο σύνολό του στα κρατικά ταμεία, δεδομένου ότι τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τόσα πολλά υπέρογκα ποσά φόρων μαζεμένα, καθώς η φοροδοτική τους ικανότητα έχει ήδη εξαντληθεί από την αδιάκοπη επιβολή παράλογων, άδικων και υπέρογκων φόρων καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου εφαρμογής των μνημονίων.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών για φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης είναι το εξής:

Αυτή την εβδομάδα εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες, οι οποίοι υπέβαλαν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι τις 18 Ιουλίου και έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSnet, θα αναγκαστούν να προσέλθουν και να στριμωχτούν σε «ουρές» στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) για να πληρώσουν την 1η από τις 3 δόσεις ή ολόκληρο το ποσό ενός έως και τεσσάρων διαφορετικών φόρων που αναγράφονται στα εκκαθαριστικά.

Ειδικότερα:

α) Ολοι όσοι υπέβαλαν δηλώσεις και έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα μέχρι τις 18 Ιουλίου θα κληθούν να πληρώσουν την 1η δόση ή ολόκληρο το ποσό του επιπλέον φόρου που προέκυψε για τα εισοδήματα του 2014.

β) Οσοι από τους φορολογούμενους αυτούς απέκτησαν το προηγούμενο έτος ετήσια ατομικά εισοδήματα συνολικού ύψους άνω των 12.000 ευρώ ή εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τεκμαρτά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν μαζί και την 1η δόση ή ολόκληρο το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία για τα εισοδήματα του 2014 υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 1%-4%.

γ) Επιπλέον, όσοι από τους παραπάνω φορολογούμενους άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2014 ατομικώς επιχειρηματική δραστηριότητα (ως έμποροι, βιοτέχνες ή ελεύθεροι επαγγελματίες) θα πρέπει να πληρώσουν μαζί και την 1η δόση ή ολόκληρο το ποσό του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2014, το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ.

δ) Επίσης, όσοι από τους φορολογούμενους αυτούς κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2014 Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2005, πισίνες και αεροσκάφη θα πρέπει μαζί με τους προηγούμενους φόρους να πληρώσουν και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης (το 1/3 ή ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό).

Για όσους κατείχαν Ι.Χ. αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κ.εκ. ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του τεκμηρίου διαβίωσης κάθε αυτοκινήτου. Για όσους κατείχαν το 2014 Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.εκ., πισίνες και αεροσκάφη ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται αυτή τη στιγμή με συντελεστή 10% επί του ισχύοντος κατά περίπτωση τεκμηρίου διαβίωσης.

Αργότερα πολλοί από τους φορολογούμενους αυτούς θα λάβουν και συμπληρωματικά εκκαθαριστικά σημειώματα για να πληρώσουν επιπλέον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, καθώς το συγκεκριμένο «χαράτσι» αυξήθηκε από τις 15 Ιουλίου κατά 30% για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.εκ., τις πισίνες και τα αεροσκάφη, ενώ ταυτόχρονα επεκτάθηκε και στα σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων (υπολογίζεται με συντελεστή 13% επί του τεκμηρίου διαβίωσης κάθε σκάφους άνω των 5 μέτρων).

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι για τους προαναφερθέντες φορολογούμενους, οι οποίοι, όπως επισημάναμε, υπέβαλαν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 18 Ιουλίου, η προθεσμία για την καταβολή της 1ης δόσης ή για την εφάπαξ εξόφληση των παραπάνω φόρων του εκκαθαριστικού σημειώματος λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 31 Ιουλίου.

Εντός του επομένου μηνός θα κληθούν να καταβάλουν την 1η δόση των φόρων του εκκαθαριστικού της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή να εξοφλήσουν εφάπαξ τους φόρους αυτούς όσοι υπέβαλαν ή θα έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις από τις 19 Ιουλίου μέχρι και τις 26 Αυγούστου.

Για τους φορολογούμενους αυτούς, η προθεσμία για την πληρωμή της 1ης δόσης ή την εφάπαξ εξόφληση των φόρων του εκκαθαριστικού λήγει στις 31 Αυγούστου.

Εως το τέλος Σεπτεμβρίου όσοι φορολογούμενοι έλαβαν ή θα έχουν λάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εφόσον δεν θα έχουν εξοφλήσει εφάπαξ (μέχρι 31 Ιουλίου ή μέχρι 31 Αυγούστου, κατά περίπτωση) τα συνολικά ποσά των οφειλών που θα έχουν προκύψει από τα συγκεκριμένα εκκαθαριστικά, θα πρέπει να πληρώσουν τη 2η δόση των οφειλών αυτών.

Εως το τέλος Νοεμβρίου, εξάλλου, όλοι οι παραπάνω φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν καταβάλει και την 3η δόση των οφειλών που αναγράφονται στα χρεωστικά εκκαθαριστικά τους.

Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ήδη λάβει ή πρόκειται να λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016

Τέλος, εντός του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου όλοι οι κάτοχοι οχημάτων θα κληθούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2016. Το συνολικό ποσό των τελών που θα κληθούν να καταβάλουν ανέρχεται σε 1,15 δισ. ευρώ.

Το φθινόπωρο ο ΕΝΦΙΑ του 2015

Εντός του φθινοπώρου θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο, στους λογαριασμούς που έχουν 5,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι στο σύστημα TAXISnet, τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του έτους 2015.

Παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η πληρωμή των δόσεων του φόρου αυτού. Είναι, πάντως, απίθανο η έναρξη καταβολής των δόσεων του ΕΝΦΙΑ να οριστεί τον Σεπτέμβριο, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει τα εκκαθαριστικά να εκδοθούν και να αναρτηθούν εντός του Αυγούστου, πράγμα πλέον αδύνατο λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και των θερινών αδειών των υπαλλήλων τους.

Επιπλέον, την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ εντός του Αυγούστου και την έναρξη της καταβολής του φόρου από τον Σεπτέμβριο εμποδίζει και η επιθυμία της κυβέρνησης να αναβάλει όλη αυτή τη διαδικασία για τον Οκτώβριο, ώστε εν τω μεταξύ να έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Πιο πιθανό είναι πλέον τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να εκδοθούν τον Οκτώβριο και οι μηνιαίες δόσεις του φόρου να αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Νοέμβριο.

Ομως, για να ενσωματωθούν όλα τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ του 2015 στον φετινό προϋπολογισμό, ο φόρος αυτός θα πρέπει να έχει εξοφληθεί ολοσχερώς έως τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα περιοριστεί στις τέσσερις από έξι που ήταν πέρυσι και το ποσό κάθε δόσης θα είναι αυξημένο σε σύγκριση με το 2014. Το συνολικό ποσό που προσδοκά να εισπράξει το Δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.