fbpx
Skip to main content

Μη έκδοση απόδειξης με επίδειξη… θράσους

Έκπληκτοι μένουν οι ελεγκτές των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με το μέγεθος της φορολογικής παραβατικότητας αλλά και με το… θράσος ορισμένων παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας. Εντοπίστηκε το φαινόμενο να μην εκδίδονται αποδείξεις ακόμη και σε περιπτώσεις που ο πελάτης έχει πληρώσει με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr ελεγκτές του υπουργείου που πραγματοποίησαν ελέγχους τις τελευταίες ημέρες στην Πάρο εντόπισαν επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που ενώ είχαν πραγματοποιήσει υψηλό τζίρο με πλαστικό χρήμα, δεν είχαν εκδώσει τις αντίστοιχες αποδείξεις.

Ο έλεγχος σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται ως εξής: οι ελεγκτές ζητούν εκτύπωση του ιστορικού συναλλαγών της συσκευής POS από το πρωί έως την ώρα του ελέγχου. Στη συνέχεια ζητούν το αρχείο έκδοσης αποδείξεων από την ταμειακή μηχανή της επιχείρησης, το λεγόμενο "Ζ".

Πραγματοποιούν αντιπαραβολή των χρεώσεων με πιστωτική κάρτα και των αποδείξεων της ταμειακής μηχανής. Σε όλες τις περιπτώσεις που η χρέωση με κάρτα δεν "παντρεύεται" με έκδοση απόδειξης, βεβαιώνεται φορολογική παράβαση. Το πρόστιμο για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται είναι 250 ευρώ εφόσον η επιχείρηση τηρεί απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι στην αγορά επικρατεί κλίμα γενικευμένης φορολογικής παραβατικότητας το οποίο επιχειρείται να χτυπηθεί με σαρωτικούς ελέγχους.

Όλοι στο δρόμο

Ήδη έχουν πέσει στη μάχη της απόδειξης οι εργαζόμενοι στο ΣΔΟΕ και μάλιστα όχι μόνο ελεγκτές αλλά και διοικητικό προσωπικό του κλάδου εφοριακών. Επίσης στη μάχη των ελέγχων έχει πέσει σχεδόν το σύνολο των εργαζόμενων στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (του λεγόμενου και μικρού ΣΔΟΕ) καθώς και εργαζόμενοι στις εφορίες. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών μια ημέρα της εβδομάδας να μην δέχονται οι εφορίες το κοινό προκειμένου οι εφοριακοί να βρίσκονται στο δρόμο για ελέγχους.

Στόχος των ελέγχων είναι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ να μεταφραστεί σε αυξημένα έσοδα για το δημόσιο ταμείο και όχι σε αυξημένα έσοδα για τους φορολογικούς παραβάτες. Εντός της εβδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κος Τρύφωνας Αλεξιάδης και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαϊδου αναμένεται να κάνουν ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των ελέγχων και το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.