fbpx
Skip to main content

Στη μέγγενη της τρόικας η Αθήνα - Πρώτα μέτρα, μετά η δόση

Με... άγριες διαθέσεις επιστρέφουν στην Αθήνα οι δανειστές, απαιτώντας ουσιαστικά από την κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν από την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων, να υιοθετήσει, εντός του Αυγούστου, νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων είτε για να δοθεί δάνειο-γέφυρα εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο του ESM, είτε και για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος εάν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στις Συμπληγάδες πρόσθετων προαπαιτούμενων μέτρων, προκειμένου να λάβει δανειακή βοήθεια για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Αυγούστου.

Οι προθέσεις των δανειστών αποτυπώνονται τόσο στις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα όσο και στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρωζώνη, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα για να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος, λέγοντας ότι «περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας θα χρειαστούν προκειμένου να γίνει δυνατή η πρώτη εκταμίευση».

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ στέλνει μήνυμα στην Αθήνα ότι θα τηρήσει άκαμπτη στάση στα θέματα των εργασιακών αλλαγών και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ζητώντας να εφαρμοστούν οι δράσεις που είχαν συμφωνηθεί και να μην ανατραπούν οι ψηφισμένοι νόμοι. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί στον τομέα των εργασιακών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπαναχωρήσεις από την ελληνική πλευρά έναντι των όσων είχαν συμφωνηθεί παλαιότερα.

Όπως αναφέρει, υπάρχει έλλειψη προόδου στο κομμάτι των εργασιακών αλλαγών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιστρέψει πρόσφατες δράσεις που έχουν αναληφθεί, όπως το να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.λπ. Αντιθέτως, κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη νέας νομοθεσίας για το θέμα των ομαδικών απολύσεων και των απεργιών, αλλά και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι «δεν υπάρχει θέμα πρόσθετων προαπαιτούμενων για την κυβέρνηση» και ότι προέχει η υλοποίηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.

«Θα μελετήσουμε και θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά», δήλωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Δάνειο-γέφυρα
Αν και η κυβέρνηση επιθυμεί να έχουν «κλείσει» όλα πριν από τις 20 Αυγούστου, ο στόχος αυτός θεωρείται δύσκολος αν όχι αδύνατος να επιτευχθεί. Το τελευταίο σενάριο που συζητείται είναι να υπάρξει ένα δεύτερο δάνειο-γέφυρα από τους θεσμούς, για το οποίο θα απαιτηθεί ένας νέος μηχανισμός εγγυήσεων από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «μενού» των νέων εγγυήσεων που θα παράσχει η Αθήνα εξετάζεται να είναι τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα, που για το 2015 φθάνουν τα 2,015 δισ. ευρώ, αλλά και μέρος των πόρων που αναλογούν στη χώρας μας από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και η ανταλλαγή στοιχείων σε επίπεδο χαμηλόβαθμων τεχνοκρατών ξεκίνησαν χθες και θα εντατικοποιηθούν από σήμερα, ενώ η κ. Αντρέεβα ανέφερε ότι οι επικεφαλής διαπραγματευτές θα βρίσκονται στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι την Πέμπτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συναντήσεις θα γίνονται στο ξενοδοχείο που θα διαμένουν οι εκπρόσωποι της τρόικας (κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας), ενώ θα έχουν πρόσβαση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Οικονομίας. Πάντως, οι θεσμοί επιμένουν να έχουν πρόσβαση και στα άλλα υπουργεία, καθώς και οι επικεφαλής τους να συναντούν τους υπουργούς. Στην κορυφή της ατζέντας των διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησε η Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, βρίσκονται η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών μετά την επιβολή των capital controls, η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν μονομερώς, όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι επαναπροσλήψεις απολυμένων στο Δημόσιο, καθώς και ο προσδιορισμός ισοδύναμων μέτρων ώστε να καλυφθούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνονται οι μειώσεις του 2012 στις συντάξεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η ύφεση αναμένεται να κυμανθεί από 2,5% έως 4%.

Στο τραπέζι συντάξεις και εργασιακά

Ασφαλιστικό και εργασιακά μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές. Σε πρώτη φάση ζητείται να προωθηθούν ασφαλιστικές ρυθμίσεις που εξειδικεύουν και διορθώνουν μέτρα που πέρασαν με το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται οι... εκπλήξεις, αφού οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά. Οι επίμαχες διατάξεις για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τη σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων - ειδικών ορίων ηλικίας αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση, εκτός απροόπτου εντός του Αυγούστου. Στο τραπέζι βρίσκονται και τα εργασιακά, με τους δανειστές να ζητούν αλλαγές στα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, των απεργιών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ θέλουν να βάλουν στον «πάγο» τα σχέδια για αύξηση του κατώτατου μισθού. Το πρώτο «κύμα» των αλλαγών που αφορούν στο συνταξιοδοτικό αναμένεται να δίνει χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους στα επικουρικά Ταμεία που τελούν υπό ένταξη στο ΕΤΕΑ να ενταχθούν στο υπερεπικουρικό ή να επιλέξουν αυτόνομη πορεία ως επαγγελματικά Ταμεία. Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων είχε ενταχθεί ρύθμιση που έκανε λόγο για αναδρομική ένταξη όλων από 1/1/2015. Ο Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς, υποστήριξε πως «έχουν γίνει λάθη στον νόμο» και πως οι «Βρυξέλλες ζητούν να τα διορθώσουμε». Με τις «διορθώσεις» που προωθούνται αναμένεται να αλλάξει και η ρύθμιση που προέβλεπε πως από τον ερχόμενο Γενάρη παγώνουν μέχρι το 2021 οι εγγυημένες συνταξιοδοτικές εισφορές προς τα Ταμεία, καθώς η ρύθμιση φέρεται να αφορά σε «πάγωμα» για τα ίδια έτη των κατώτατων ορίων συντάξεων. Αξιώνουν την πλήρη εφαρμογή των νόμων 3863 και 3865 του 2010 που προβλέπουν βασική και αναλογική σύνταξη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και την επανεξέταση όλων των συντάξεων που αντιστοιχούν σε αιτήσεις από την 1η Ιανουαρίου φέτος. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πως βάζουν στο τραπέζι και άλλα ζητήματα με «όχημα» τον νόμο 3863 όπως η μεταβολή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και πέραν του 67ου έτους από το 2021 και μετά σύμφωνα με το προσδόκιμο ζωής αλλά και νέες αλλαγές για όσους φεύγουν από 1/1/2015 ώστε να παίρνουν την αναλογία της βασικής σύνταξης, αφού συμπληρώσουν τα 67.

ΔΝΤ
Το ΔΝΤ στέλνει μήνυμα στην Αθήνα ότι θα τηρήσει άκαμπτη στάση στα θέματα των εργασιακών αλλαγών και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων

Κομισιόν
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα για να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος.

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.