fbpx
Skip to main content

Στην... «κακή τράπεζα» ποντάρει τώρα η αγορά ακινήτων

Οι δύο προϋποθέσεις προκειμένου μέσα στο επόμενο έτος η εγχώρια αγορά των επαγγελματικών ακινήτων να αρχίσει να παίρνει ανάσες. Παράγοντες-κλειδιά το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό και το απαιτούμενο κούρεμα των δανείων.

Η σταθεροποίηση της οικονομίας μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις των κεφαλαιακών ελέγχων, σε συνδυασμό με τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και τη λειτουργία μια «κακής τράπεζας» (bad bank), αποτελούν τις δύο προϋποθέσεις για μια διατηρήσιμη ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς επαγγελματικών ακινήτων.

Αυτό δηλώνουν στο Euro2day.gr γνωστοί παράγοντες του κλάδου, οι οποίοι συμπληρώνουν: «Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να αποκατασταθεί η ομαλότητα και να πειστούν οι επενδυτές πως κάπου εδώ βρίσκεται ο πάτος της ύφεσης (και αυτό γιατί είναι γνωστό πως σε περιόδους πτωτικού ΑΕΠ, ανάλογα επηρεάζονται οι τιμές τόσο των ενοικίων όσο και των ακινήτων).

Σε μια καλή περίπτωση αυτό θα μπορούσε να γίνει κάπου στα μέσα του 2016, ωστόσο ας μην ξεχνούμε πως η αγορά πολύ συχνά προεξοφλεί τις εξελίξεις και αντιδρά κάπως νωρίτερα».

Πολύ σοβαρός ωστόσο ανασχετικός παράγοντας για την αγορά των επαγγελματικών ακινήτων είναι ο πολύ υψηλός δανεισμός από τον οποίο συχνά συνοδεύονται.

«Η μόνη λύση είναι να προκύψει αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Τέτοια funds έχουν έρθει εδώ και καιρό, έχοντας ήδη εξετάσει αρκετές περιπτώσεις ελληνικών ακινήτων. Η αλήθεια όμως είναι πως κατά τους τελευταίους μήνες τηρούσαν στάση αναμονής, την οποία εξακολουθούν να τηρούν ακόμη και σήμερα, ένα μήνα μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Το ζητούμενο ωστόσο είναι για το πόσο ακόμη μπορούν να περιμένουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Γίνεται φανερό λοιπόν πως η αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία δεν φαίνεται να είναι το μοναδικό εμπόδιο. Έτσι, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «τα περισσότερα εμπορικά ακίνητα δεν θα μπορέσουν να πουληθούν αν οι τράπεζες δεν βάλουν νερό στο κρασί τους και δεν προχωρήσουν σε αξιοσημείωτα κουρέματα δανείων. Και αυτό γιατί μέχρι τώρα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχωρούν μεν αρκετά εύκολα σε ρυθμίσεις, ωστόσο με τον τρόπο αυτό απλώς μεταφέρουν το πρόβλημα σε κάποια μελλοντική περίοδο».

H ίδια πηγή σημειώνει: «Η αποτελεσματική ίδρυση και λειτουργία μιας band bank θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά και την αγορά ακινήτων. Αν όπως λένε, οι Ευρωπαίοι βάλουν τα 15 δισ. ευρώ, τότε μπορούν να βρεθούν επιπλέον 30 δισ.: 15 δισ. από ιδιώτες επενδυτές και άλλα 15 δισ. από δανεισμό.

Έτσι η bad bank των 45 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αγοράσει τα επισφαλή δάνεια των 90-95 δισ. ευρώ, και η διαφορά που θα προκύψει για τις τράπεζες να μπορέσει να καλυφθεί: α) Από τα 45 δισ. ευρώ που οι τράπεζες θα εισπράξουν σε μετρητά, β) Από τις προβλέψεις που ήδη έχουν σχηματίσει στα λογιστικά τους βιβλία και γ) Από τηn επανακεφαλαιοποίησή τους που θα χρηματοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Μέσα από μια τέτοια διαδικασία, τα ακίνητα θα μπορούσαν να αλλάξουν χέρια ξεκινώντας από ένα εύλογο και υποσχόμενο για άνοδο επίπεδο τιμών, ενώ ταυτόχρονα οι τράπεζες θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα, την οποία θα διοχετεύσουν σε άλλους επενδυτές, μέρος των οποίων θα τοποθετηθεί και στα ακίνητα».

Επί του παρόντος πάντως, στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων φαίνεται να μην... κουνιέται φύλλο και μάλιστα εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις και για τις «εύλογες αξίες» που προκύπτουν από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. «Σε περιβάλλον τόσο έντονης αβεβαιότητας και με τον όγκο των συναλλαγών να είναι ιδιαίτερα χαμηλός, πώς να προκύψουν αξιόπιστες εύλογες αποτιμήσεις;» αναρωτιούνται.


Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.