fbpx
Skip to main content

Πέντε κινήσεις κατά της φοροδιαφυγής

Ψηλά βάζει τον πήχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κος Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Γνωρίζοντας από μέσα τα πράγματα ως εργαζόμενος στον κλάδο των εφοριακών επιχειρεί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες, να αντιμετωπίσει προβλήματα τα οποία χρονίζουν και αποτελούν βασικούς λόγος για τους οποίους η φοροδιαφυγή σε αυτήν την χώρα έχει αποδειχθεί όχι απλώς επτάψυχη, αλλά και ανίκητη από όλες τις κυβερνήσεις ακόμη και με τη βοήθεια και την πίεση των τροϊκανών.

Οι κινήσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι τέσσερις:

- ενίσχυση με προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό θα γίνει μέσω της ακύρωσης των περισσότερων αποσπάσεων που έχουν γίνει από το υπουργείο και της επιστροφής των υπαλλήλων στις θέσεις τους. Άμεση μετάταξη στο υπουργείο Οικονομικών περίπου 1.000 υπαλλήλων κυρίως οικονομικής κατεύθυνσης από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου και πρόσληψη των υπαλλήλων που έχουν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους. Με την εξασφάλιση περισσότερων υπαλλήλων θα ενισχυθούν ελεγκτικά κυρίως το ΣΔΟΕ και υπηρεσίες όπως το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου.

- διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρόκειται για έργο το οποίο θα ξεκινήσει πιλοτικά από μεγάλα τουριστικά νησιά και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα προκειμένου να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο ο τζίρος των επιχειρήσεων και να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της χρήσης αδήλωτων ταμειακών μηχανών.

- ενίσχυση των τελωνείων με σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως είναι οι γεφυροπλάστιγγες και οι συσκευές ακτίνων Χ προκειμένου να χτυπηθεί το λαθρεμπόριο.

- κινητοποίηση σχεδόν του συνόλου του εργατικού δυναμικού του υπουργείου Οικονομικών για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων στην αγορά. Εντός ή εκτός ωραρίου οι εφοριακοί θα συμμετέχουν σε ελεγκτικά συνεργεία τα οποία θα διαπιστώνουν αν οι επιχειρήσεις εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και πώλησης προϊόντων καθώς και αν έχει καταβληθεί ο οφειλόμενος ΦΠΑ.

- καθιέρωση νέου ποινολογίου για τη φοροδιαφυγή με εξορθολογισμό των προστίμων και σύνδεσή τους με το τζίρο της επιχείρησης που παραβιάζει τη φορολογική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί σοβαρά η θέσπιση της συνυπευθυνότητας του καταναλωτή όταν δεν εκδίδεται απόδειξη.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.