fbpx
Skip to main content

Τράπεζες: Σκιές για την πρόωρη ανακεφαλαιοποίηση

Να προηγηθούν οι τροποποιήσεις στους νόμους Κατσέλη και Δένδια ζητούν οι θεσμοί. Στόχος να διευκολυνθεί η διαχείριση «κόκκινων» δανείων πριν βγει ο λογαριασμός του stress test. Οχι σε bad bank, προστασία πρώτης κατοικίας μόνο για ευπαθείς ομάδες.

Επιφυλακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο να δοθεί προκαταβολή 10 δισ. ευρώ στις εγχώριες τράπεζες εμφανίζονται οι επικεφαλής των θεσμών, ζητώντας να προηγηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνούν ότι οι τράπεζες δεν θα ανακεφαλαιοποιηθούν απευθείας από τον ESM, αλλά από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ που θα δοθεί στο Δημόσιο. Η αποφυγή της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης από τον ESM γίνεται προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα bail in για τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Με δεδομένο, δε, ότι τα χρονικά περιθώρια είναι «απαιτητικά», ο ασφαλέστερος μηχανισμός για τη διοχέτευση κρατικής βοήθειας στις τράπεζες, εφόσον οι ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες δεν καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τους ιδιώτες επενδυτές, παραμένει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ενώ, όμως, υπάρχει συμφωνία για τους βασικούς άξονες της ανακεφαλαιοποίησης, δεν διαπιστώνεται κοινή οπτική και για το θέμα της προκαταβολής 10 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ στις τράπεζες, ως έναντι συμμετοχής σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου, αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εκτιμούν ότι πρώτα πρέπει να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν περαιτέρω αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και εν συνεχεία να κριθεί αν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών είναι διαχειρίσιμο (σ.σ .μπορεί να καλυφθεί από τους ιδιώτες μετόχους), ή είναι σχεδόν βέβαιη η προσφυγή στην κρατική βοήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012, όταν εφαρμόστηκε το μοντέλο της προκαταβολής, οι ζημίες που είχαν οι τράπεζες από το PSI+ ήταν πολύ μεγάλες. Ως εκ τούτου ο επόπτης μπορούσε να υποθέσει με σχετική βεβαιότητα ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα δεν ήταν εφικτό να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές. Υπό το πρίσμα αυτό και προκειμένου να εξασφαλιστεί η αρχή συνέχισης της δραστηριότητας (going concern), επιλέχθηκε η λύση της προκαταβολής.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ακόμη και αν η ΕΚΤ συναινέσει, τελικώς, στο ελληνικό αίτημα για προκαταβολή 10 δισ. ευρώ, δύσκολα θα αποδεχθεί τα εν λόγω κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για άμεση χορήγηση ρευστότητας από τις τράπεζες στην οικονομία.
Αλλαγές στους νόμους Κατσέλη, Δένδια μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζητούν να προωθηθούν άμεσα οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί για την ενεργότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να είναι σε ισχύ πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού και την έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων για τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης.

Προς το παρόν, έχει θεσμοθετηθεί μόνο ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας (πλειστηριασμοί στην εμπορική αξία, παροχή προτεραιότητας στις τράπεζες ως προς το εκπλειστηρίασμα κ.ά.) ,ενώ εκκρεμούν οι συμφωνημένες τροποποιήσεις στους νόμους Κατσέλη και Δένδια καθώς και στον Κώδικα Δεοντολογίας, προκειμένου να απομονωθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να διευκολυνθεί η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των αλλαγών στο πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων θα συζητηθεί και στη σημερινή συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας.

Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε χθες μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων η οποία αφορά σε όλες τις κατηγορίες δανείων και προβλέπει τη δημιουργία Asset Management Company, η οποία θα διαχειρίζεται ή θα εποπτεύει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Οι θεσμοί από την πλευρά τους απέρριψαν το ενδεχόμενο σύστασης bad bank και ζητούν η προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς να περιοριστεί μόνο στις ευπαθείς οικονομικά ομάδες.

Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.