fbpx
Skip to main content

Νέο «κούρεμα» σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ

Νέο «κούρεμα» στις συντάξεις που αθροιστικά (κύρια και επικουρική) υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ τον μήνα θα περιλαμβάνει η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού τον Οκτώβριο, μετά δηλαδή το «μπλόκο» στις πρόωρες και τη χορήγηση βασικής + αναλογικής σύνταξης σε όσους συνταξιοδοτούνται μέσα στο 2015.

Το «ψαλίδι» στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ φέρεται να έχει συζητηθεί με τους δανειστές στο πλαίσιο της περιστολής της συνταξιοδοτικής δαπάνης και ως «αντίβαρο» στην απόφαση του ΣτΕ που πρόσφατα είχε κρίνει ως αντισυνταγματικές τις αντίστοιχες περικοπές που είχαν επιβληθεί, χωρίς προηγούμενη οικονομική μελέτη, από την 1/1/2013 στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ή μερίσματος που το άθροισμά τους υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Οι μειώσεις αυτές είναι σήμερα της τάξης του 5% άνω των 1.000,01 ευρώ έως 1.500 ευρώ (με την πρόβλεψη να μην υπολείπεται, μετά τη μείωση, το εισόδημα το ποσό των 1.000,01 ευρώ), 10% από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ, (και όχι κάτω των 1.425,01 ευρώ μετά την παρακράτηση), 15% από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ (και όχι κάτω των 1.800,01 ευρώ μετά τη μείωση) και 20% από 3.000,01 ευρώ και πάνω (με υπολειπόμενο ποσά τα 2.550,01 ευρώ).

ΝΕΑ ΟΡΙΑ

Τα ποσοστά των μειώσεων θα επανανομοθετηθούν σε νέα βάση, ώστε να μη δημιουργηθεί δημοσιονομικό πρόβλημα από τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ και θα σχεδιαστούν, όπως υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με γνώμονα την «αρχή της αναλογικότητας», δηλαδή θα είναι μεγαλύτερα στις υψηλότερες συντάξεις. Με δεδομένα τα διογκούμενα (λόγω της ύφεσης, της υψηλής ανεργίας, της υποαπασχόλησης και των μειωμένων μισθών) ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και την αδυναμία περιορισμού της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής, επανέρχονται πάντως στο προσκήνιο και άλλα σενάρια, όπως η καθιέρωση νέων χαμηλότερων πλαφόν για τις καταβαλλόμενες συντάξεις (σήμερα είναι 2.774 ευρώ στα ειδικά ταμεία και στο Δημόσιο, 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 3.360 ευρώ για όσους λαμβάνουν δύο συντάξεις) ή ακόμη και η ενοποίηση κύριων και επικουρικών συντάξεων (είχε υποστηριχθεί κατά το παρελθόν, αλλά, είχε εγκαταλειφθεί, αφού η κύρια ασφάλιση στηρίζεται στην τριμερή χρηματοδότηση με υποχρεωτική συμμετοχή του κράτους, ενώ η επικουρική είναι διμερής, δηλαδή συνεισφέρουν ο εργοδότης και ο εργαζόμενος χωρίς καμία κρατική εγγύηση).

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΤΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
Στο τραπέζι με τους δανειστές παραμένει (και συζητείται) η ριζική αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων (περιλαμβανομένου και του ΕΚΑΣ), η εξοικονόμηση μέσω περικοπών 900 εκατ. ευρώ και η υποκατάστασή τους με την εφαρμογή, εντός του 2016, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα στηρίζει τους πραγματικά φτωχούς. Το νέο πρόγραμμα θα στηριχθεί στην εμπειρία από την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που «έτρεξε» η προηγούμενη κυβέρνηση και στις νέες δράσεις τις οποίες έχει αρχίσει να υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (κουπόνια σίτισης, επιδοτήσεις στέγασης κ.ά.).

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.