fbpx
Skip to main content

Παράταση για τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 ζητά το υπ. Οικονομίας

Παράταση για την ολοκλήρωση του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007-2013) διεκδικεί το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απώλειας πόρων.

Παράλληλα, εφαρμόζονται σειρά μέτρων για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων που έχουν ενταχθεί σε αυτό και προετοιμάζονται οι δράσεις του νέου προγράμματος (2014-2020), οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα να προκηρύσσονται.

Η γενική γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι σε συντονισμό με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η ημερήσια ροή πληρωμών για έργα του ΕΣΠΑ έχει φτάσει πλέον τα 10 εκατ. ευρώ και βαίνει αυξανόμενη και, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, θα οδηγήσει στην πλήρη αποκατάσταση των πληρωμών στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως είναι γνωστό, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύναψη νέων δανειακών συμφωνιών που θα χρηματοδοτήσουν έργα του ΕΣΠΑ και θα βελτιώσουν τη ρευστότητα.

Στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της ενίσχυσης της ρευστότητας, συντελούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης σε 100% για την περίοδο 2007-2013 (από 95% που ίσχυε μέχρι τώρα), άμεση απόδοση του 5% του τρέχοντος ΕΣΠΑ που κανονικά θα παρακρατείτο, μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και αύξηση της προκαταβολής για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Τα μέτρα αυτά, εφόσον εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, μπορούν να αποφέρουν άμεσα 2 δισ. ευρώ.

“Καθώς τα ανωτέρω ενδέχεται να μην αποδειχθούν αρκετά για την αποφυγή απώλειας πόρων, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατυπώνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο το εύλογο αίτημα για την παράταση της καταβολής κοινοτικών δαπανών για τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013”, τονίζει το υπουργείο Οικονομίας.

Το υπουργείο ασκεί, εξάλλου, κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση τόσο για την προετοιμασία της περιόδου 2014-2020 όσο και για την απορρόφηση κονδυλίων της περιόδου 2007-2013.

“Το ΕΣΠΑ 2014-2020 τυπικά και μόνο ήταν έτοιμο και προς υλοποίηση στις αρχές του 2015. Στην πραγματικότητα, εξέλειπαν όλοι οι ουσιαστικοί παράγοντες πραγματικής ετοιμότητας και ενεργοποίησης”, τονίζεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται ότι η νέα πολιτική διοίκηση ανέλαβε την επίσπευση των διαδικασιών, στην παρούσα φάση όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες προχωρούν κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος και “εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος θα εκδοθούν οι επόμενες προσκλήσεις”.

Τέλος, για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013 τονίζεται ότι είναι λάθος η εντύπωση περί “καλπάζουσας” απορροφητικότητας των προηγούμενων χρόνων η οποία ανακόπηκε αιφνιδίως και λόγω της “οκνηρίας” της νέας κυβέρνησης. “Ναι μεν η απορροφητικότητα είχε φτάσει, στα τέλη του 2014, κοντά στο 90%, αλλά με εξαιρετικά άνισα ποσοστά, από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, και με 'ακριβό αντίτιμο' μια δυσλειτουργική και επικίνδυνη υπερδέσμευση που φτάνει ακόμα και το 40%. Με λίγα λόγια ούτε οι πόροι έχουν διασφαλιστεί, (λόγω της ανισορροπίας της απορρόφησης από πρόγραμμα σε πρόγραμμα), ενώ η επόμενη προγραμματική περίοδος 2014-2020 έχει υπερφορτωθεί με έργα που δεν θα προλάβουν να υλοποιηθούν, μέχρι τέλους του 2015. Στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη 'ελάφρυνση' του δημοσιονομικού κόστους του αναποτελεσματικού προγραμματισμού των προηγούμενων χρόνων, αλλά και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφύλαξη της προγραμματικής αυτοτέλειας της επόμενης περιόδου 2014-2020”, καταλήγει το υπουργείο.

Πηγή:news.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.