fbpx
Skip to main content

Έτοιμη η διασύνδεση των ταμειακών με το taxis

Έτοιμο είναι όλο το θεσμικό πλαίσιο αλλά και οι τεχνικές προδιαγραφές προκειμένου να προχωρήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών. Η σχετική υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και αναμένεται να υπογραφεί αμέσως μετά τις εκλογές προκειμένου η έναρξη του προγράμματος να μην θεωρηθεί ως προεκλογικό πυροτέχνημα.

Το σημαίνει, όμως, αυτή η διασύνδεση για την οποία πολύς λόγος έχει γίνει κατά καιρούς αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Με τη διασύνδεση τα δεδομένα έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης και τιμολογίων θα μεταβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στο υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο Οικονομικών με βάση αυτά τα δεδομένα θα μπορεί να στοχεύει φορολογικούς ελέγχους.

Για παράδειγμα, αν εμφανίζεται ότι σε ένα εστιατόριο η ταμειακή μηχανή έχει "σιγήσει" ή έχε μειωθεί δραστικά η έκδοση αποδείξεων τότε θα εκδίδεται εντολή φορολογικού ελέγχου. Επίσης, θα παρακολουθείται η έκδοση αποδείξεων τις ημέρες που στην περιοχή βρίσκεται ελεγκτικό συνεργείο σε σχέση με τις ημέρες που δεν υπάρχει ο φόβος του ελέγχου. Όταν διαπιστώνονται διαφορές ο ελεγκτικός κλοιός θα σφίγγει.

Το σχέδιο  υπουργικής απόφασης που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη σταδιακή εφαρμογή της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών. Πιο συγκεκριμένα:

-σε πρώτη δάση το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά από ορισμένα κοσμοπολίτικα νησιά και σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια.

-σε δεύτερη φάση πρόκειται να επεκταθεί σε συγκεκριμένους κλάδους σε όλη τη χώρα

-στην τελική φάση θα υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης με το ΥΠΟΙΚ.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών θα δώσει λύση και στο άλλο μεγάλο πρόβλημα φοροδιαφυγής που διαπιστώνεται ότι έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Είναι το πρόβλημα της έκδοσης αποδείξεων από ταμειακές μηχανές μαϊμού, δηλαδή ταμειακές μηχανές οι οποίες δεν έχουν δηλωθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Με τη διασύνδεση θα είναι εφικτός ο άμεσος έλεγχος των νόμιμων ταμειακών, ενώ θα εντοπίζονται και περιπτώσεις που έχουν εγκατασταθεί αδήλωτες μηχανές. Αυτό θα προκύπτει μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο σε επιχειρήσεις που οι ταμεικές τους εμφανίζονται να… υπολειτουργούν επειδή έχει πάρει φωτιά η αδήλωτη ταμειακή.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.