fbpx
Skip to main content

Πώς γλιτώσαμε από το χαράτσι του ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Πλούσιο παρασκήνιο κρύβει το θρίλερ πίσω από το πάγωμα, τελικά, της επιβολής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ένα παρασκήνιο που παίχτηκε κατά κύριο λόγο μεταξύ της Κουμουνδούρου, του υπουργείου Οικονομικών, του Μεγάρου Μαξίμου  και των Βρυξελλών.

Το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση άνοιξε στα μέσα Αυγούστου όταν και ψηφίστηκαν οι σχετικές διατάξεις  και μάλιστα με διακομματική συναίνεση.

Η επέκταση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προβλεπόταν να αυξήσει τα κρατικά έσοδα  ετησίως κατά περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ και επελέγη από το τότε οικονομικό επιτελείο (Τσακαλώτος, Χιουλιαράκης) ως το βασικό ισοδύναμο προκειμένου να επιστρέψει ο ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας από το 23% που είχε αυξηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο προαπαιτούμενων της νέας συμφωνίας με τους δανειστές, στο 13%. Όπως και έγινε.

Μόνο που οι ιθύνοντες που πήραν τις σχετικές αποφάσεις λογάριαζαν χωρίς τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων και τα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια. Εκδηλώθηκε κύμα αντιδράσεων όταν έγινε αντιληπτό ότι αντί να επιβαρυνθεί η ανώτερη εισοδηματική τάξη στην Ελλάδα, θα επιβαρύνονταν και η μεσαία τάξη αλλά και η κατώτερη μέσω των φροντιστηρίων.

Αν και αρχικά το οικονομικό επιτελείο πίστευε ότι το θέμα αφορούσε μόνο στα ιδιωτικά σχολεία, τελικά επηρέαζε και φροντιστήρια ή ακόμη και υποτροφίες που κατέβαλαν ιδρύματα για τη φοίτηση παιδιών σε ιδιωτικά σχολεία.

Το θέμα άδραξε αμέσως η Νέα Δημοκρατία ζητώντας από την κυβέρνηση να το παγώσει άμεσα. Υπήρξε κινητοποίηση και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως χτύπησε σε τοίχο. Υπέρ του παγώματος του μέτρου βγήκε ανοικτά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ωστόσο, η πρότασή του προσέκρουσε στην Κουμουνδούρου που θεωρούσε το μέτρο ταξικό και ότι επιβαρύνει τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ως τέτοιο μέτρο περιγράφεται η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στο σχέδιο προγράμματος που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν πριν από 48 ώρες όταν η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της Κομισιόν ή κάποιου άλλου θεσμού στην τρόικα.  Και η καθοριστική εξέλιξη για την μεταβολή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι δημοσκοπήσεις που πήρε στα χέρια της η Κουμουνδούρου, σύμφωνα με τις οποίες η επιβολή τελικά του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προκαλούσε έντονη δυσφορία στους πολίτες και κόστιζε εκλογικά.

Το αποτέλεσμα ήταν το βράδυ της Τρίτης από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινωθεί ουσιαστικά το πάγωμα του μέτρου έως τις 16 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπισθεί και ισοδύναμα μέτρα που θα τεθούν υπόψη των δανειστών αμέσως μετά τις εκλογές. Είναι κυρίως περικοπή καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.