fbpx
Skip to main content

Φορολόγηση ελεύθερου επαγγελματία ως μισθωτού

Ασκουσα το επαγγελμα του λογιστη εως 14/09/2014, οποτε και εκανα διακοπη στην ΔΟΥ, με ΑΠΥ και πληρω τις προυποθεσεις για να φορολογηθω ως μισθωτος. 15/09/2014 προσληφθηκα σε ΔΕΚΟ ως μισθωτος.

Οταν παω να υποβαλω την δηλωση μου βγαζει μηνυμα οτι δεν δικαιουμαι να φορολογηθω ως μισθωτος για το διαστημα που ασκουσα ελευθεριο επαγγελμα γιατι δηλωνω εισοδημα και ως μισθωτος, παρολο που δεν συμπιπτει το διαστημα που ασκουσα ελευθεριο επαγγελμα με αυτο που προσληφθηκα στην ΔΕΚΟ. Τι μπορω να κανω για να ξεπερασω αυτο το προβλημα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Την 31/8/2015 δόθηκε στη δημοσιότητα το υπ’ αρίθμ. ΔΕΑΦ Α 1107028 ΕΞ 2015/8.8.2015 έγγραφο της Γ.Γ.Δ.Ε. με θέμα «διευκρινίσεις επί της ΠΟΛ.1047/12.2.2015», το οποίο παρόλο που απαντάει σε ερώτημα που αφορά μεταπτυχιακούς ερευνητές απασχολήθηκαν με σύμβαση εργασίας σε ερευνητικά προγράμματα των εποπτευόμενων από το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. ερευνητικών κέντρων, θέτει τον τρόπο αντιμετώπισης περιπτώσεων κατά τις οποίες αποκτάται εντός του ίδιου έτους, αλλά σε διαφορετική περίοδο εισόδημα από μισθωτή εργασία και από επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στην παρ.2 του αρ.12 του Ν4172/2013. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο ισχύουν τα εξής:

  • Εάν οι φορολογούμενοι έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας μετά τη λήξη της σύμβασης μισθωτής εργασίας ή το αντίθετο και εφόσον τηρούνται και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις της περ.στ' της παρ.2 του άρθ.12 ν.4172/2013, τότε δεν υπάρχει παράλληλη απόκτηση εισοδήματος από μισθωτή εργασία και από επιχειρηματική δραστηριότητα και συνεπώς και το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν φορολογείται με την κλίμακα του εισοδήματος από μισθωτή εργασία της παρ.1 του άρθρου 15 του νόμου αυτού.
  • Λόγω του ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 των εν λόγω προσώπων δεν μπορεί να διακρίνει την μη επικάλυψη των χρονικών διαστημάτων που αντίστοιχα αποκτήθηκαν τα παραπάνω εισοδήματα, στην περίπτωση αυτή οι εν λόγω φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλλουν δήλωση με επιφύλαξη ούτως ώστε να διενεργηθεί εκκαθάριση των δηλώσεων τους σύμφωνα με τα ανωτέρω από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.


Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.