fbpx
Skip to main content

Οι φορο-νάρκες που περιμένουν τη νέα κυβέρνηση

Να πάρει στα χέρια πολύ καυτές φορολογικές πατάτες είναι καταδικασμένη η κυβέρνηση που θα προκύψει αμέσως μετά τις εκλογές. Πρόκειται για ζητήματα με τεράστιο πολιτικό και οικονομικό κόστος που θα επηρεάσουν άμεσα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των φορολογούμενων.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Πρώτο και κυριότερο θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι αυτό της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση - το μέτρο έχει ανασταλεί επί της ουσίας, αλλά δεν έχει ακόμη ανασταλεί τυπικά. Με βάση τη δεδηλωμένη πρόθεση των δυο μεγαλύτερων κομμάτων να παγώσει το θέμα, δόθηκε παράταση έως τις 16 Οκτωβρίου για την ένταξη των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο καθεστώς ΦΠΑ. Ωστόσο τυπικά το μέτρο ισχύει κανονικά και απειλεί με πρόστιμα τις επιχειρήσεις που δεν θα επιβάλλουν ΦΠΑ στους πελάτες τους.

Η κατάργηση του μέτρου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει με τους δανειστές ότι το μέτρο θα φέρει στο δημόσιο ταμείο το ποσό των περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ και για να καταργηθεί θα πρέπει να βρεθεί ισοδύναμο μέτρο. Ήδη η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναζητεί ισοδύναμα μέτρα στην περικοπή δαπανών.

Το δεύτερο καυτό θέμα που θα κληθεί να χειριστεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές είναι αυτό της φορολόγησης των αγροτών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το ειδικό φορολογικό καθεστώς των αγροτών και θα τους εξισώσει με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ (από 13% σήμερα) και θα καταβάλλουν προκαταβολή φόρου έως 100% ( από 27,5% που πληρώνουν σήμερα).

Το τρίτο καυτό θέμα είναι αυτό της λήψης πρόσθετων φορολογικών μέτρων προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί ότι θα αυξήσει τη φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια με αύξηση του συντελεστή 11% στο 15% (για εισόδημα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ). Επίσης έχει υποσχεθεί ότι θα αυξήσει το φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων από το 28% στο 29%. Πρόκειται για ακόμη μια φοροκαταιγίδα στην οικονομία που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.