fbpx
Skip to main content

Η εφορία μας περιμένει στη γωνία: Τι θα πληρώσουμε αμέσως μετά τις εκλογές

Αμέσως μετά τις κάλπες φτάνει ο μεγάλος λογαριασμός της εφορίας, που μας αφορά λίγο πολύ όλους.

Τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και εκατομμύρια Έλληνες θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο που η προηγούμενη κυβέρνηση πήγε προς τα πίσω για να μην ξεκινήσει η πληρωμή μαζί με τις κάλπες. Οι πολίτες θα διαπιστώσουν ότι ο φόρος είναι αμετάβλητος, ακθώς αυτό αυτό προβλέπει το νέο μνημόνιο.

Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ η φοροκαταιγίδα θα έρθει με αναδρομικές αυξήσεις φόρων που πέρασαν με το νέο μνημόνιο.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει, αναδρομικά, αυξήσεις συντελεστών προκαταβολής φόρου εισοδήματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης, αναδρομικά για τη χρήση του έτους 2014.

Πιο αναλυτικά:

-620.000 αγρότες και δεκάδες χιλιάδες κάτοχοι αυτοκινήτων κυβισμού άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, δεξαμενών κολύμβησης και σκαφών αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων θα λάβουν, μέσω του συστήματος TAXISnet, ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις για την πληρωμή επιπλέον φόρων.

Επίσης οι επιχειρήσεις θα λάβουν ηλεκτρονικά, μέσω του TAXISnet, νέες ειδοποιήσεις άμεσου προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος, προκειμένου να καταβάλουν επιπλέον προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους.

Ειδικότερα μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, θα τεθούν σε ισχύ οι ακόλουθες διατάξεις:

1) Η διάταξη που προβλέπει διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους αγρότες, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014. Ουσιαστικά με τη διάταξη αυτή προβλέπεται η επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 55%, αναδρομικά για τη χρήση του 2014.

2) Αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% για τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2014 ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και πισίνες, επέκταση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και σε όσους φορολογούμενους κατέχουν σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των πέντε μέτρων.

Ειδικότερα, για όσους κατείχαν το 2014 αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, και για όσους κατείχαν πέρυσι πισίνες, ο συντελεστής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης αυξάνεται από το 10% στο 13% του ισχύοντος, κατά περίπτωση, τεκμηρίου διαβίωσης. Επίσης, σε όσους κατείχαν το 2014 σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης μήκους άνω των 5 μέτρων επιβάλλεται για πρώτη φορά φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογιζόμενος με συντελεστή 13% επί του τεκμηρίου διαβίωσης που ισχύει για το κάθε σκάφος.
Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις θα λάβουν, μέσω του συστήματος TAXISnet, νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος, στα οποία θα αναγράφονται οι επιπλέον χρεώσεις με φόρο πολυτελούς διαβίωσης, οι οποίες προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων αυτών διατάξεων.

3)Θα τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις  σύμφωνα με τις οποίες ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας αυξάνεται από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από τo 0,066 στo 0,200 ευρώ το λίτρο. Με πιο απλά λόγια, από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος του αγροτικού πετρελαίου τριπλασιάζεται.

Την 1η Οκτωβρίου 2016 ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω στο 0,33 ευρώ το λίτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι. Ετσι, η διαφορά φόρου μεταξύ αγροτικού και κανονικού πετρελαίου κίνησης θα μηδενιστεί και δεν θα καταβάλλεται πλέον καμία επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες.

4)Για τις ανώνυμες εταιρείες η προκαταβολή φόρου εισοδήματος αυξάνεται από το 80% στο 100% του κύριου φόρου, αναδρομικά για τη χρήση του έτους 2014.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές, όσες από τις εταιρείες και τις νομικές οντότητες αυτών των περιπτώσεων έχουν ήδη πληρώσει τον φετινό φόρο εισοδήματος με προκαταβολή 80% έναντι του επόμενου έτους θα κληθούν εκτάκτως να πληρώσουν, με νέα τροποποιητική πράξη άμεσου προσδιορισμού φόρου, που θα εκδοθεί ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος TAXISnet, την επιπλέον διαφορά φόρου που αντιστοιχεί στην αύξηση της προκαταβολής από το 80% στο 100%.


Πηγή: news.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.