fbpx
Skip to main content

Δίδακτρα δυο ταχυτήτων για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Μπάχαλο με το ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Όσοι εφήρμοσαν άμεσα το νόμο κόβουν αποδείξεις στο 23% και οι υπόλοιποι περιμένουν. Αν δεν εφαρμοστεί τελικά, θα γίνει συμψηφισμός στη συνέχεια. Οι παλινωδίες και η ΠΝΠ που εκρεμεί.

Συνθήκες αλαλούμ σε φροντιστήρια, σχολές χορού και ωδεία έχουν δημιουργήσει τα μπρος πίσω της προηγούμενης κυβέρνησης και η άρνηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία δεν χρεώνουν ΦΠΑ στους πελάτες τους.

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι, οι οποίοι έσπευσαν να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ, εντός της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου (πριν πάρει παράταση έως τις 8 Σεπτέμβρη και σίγουρα πριν την νέα παράταση έως τις 16 Οκτώβρη), οι οποίοι εκδίδουν τιμολόγια με ΦΠΑ 23%, ενημερώνοντας βεβαίως τους πελάτες τους πως αν... γυρίσουν τα πράγματα και καταργηθεί η επιβολή ΦΠΑ θα συμψηφίσουν τη διαφορά στη συνέχεια.

Άλλοι, κόβουν προσωρινές αποδείξεις για τα ποσά που έλαβαν και ενημερώνουν ότι ενδεχομένως τα δίδακτρα θα προσαρμοστούν αναλόγως ΦΠΑ στη συνέχεια.

Στην παρούσα φάση βέβαια, ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει.

Τα δεδομένα, έχουν ως εξής:

· Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα ενέταξε στο Μνημόνιο την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (η υπαγωγή των φροντιστηρίων έγινε με την πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων για τη συμφωνία τον Ιούλιο και η υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων με την ψήφιση του Μνημονίου τον Αύγουστο), στη συνέχεια κάλεσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να αναστείλει τη εφαρμογή του μέτρου και προανήγγειλε κατάργησή του, εφόσον ξαναγίνει κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας χθες , αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η Ν.Δ ψήφισε το συγκεκριμένο μέτρο, ενέταξε την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στο πλαίσιο του «αναγκαίου συμβιβασμού» με τους εταίρους και των υποχωρήσεων που τον συνόδεψαν. Με σαφήνεια πάντως είπε ότι, στο βαθμό που προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί και θα αναζητηθούν ισοδύναμα.

· Η Ν.Δ από την πλευρά της, επίσης έχει δηλώσει ότι δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο ενώ στη γραμμή της ακύρωσης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση έχουν ταχθεί Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ.

· Παρά τις διακηρύξεις, ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει. Αυτό που έγινε την περασμένη εβδομάδα δεν είναι τίποτε άλλο από μια παράταση της προθεσμίας υπαγωγής των υπόχρεων σε καθεστώς ΦΠΑ έως τις 16 Οκτωβρίου. Το θέμα «καθάρισε» τελικά, η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαϊδου , καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση παρά την προτροπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων να αναστείλει το μέτρο, δεν ανέλαβε την ευθύνη αναστολής μιας διάταξης νόμου η οποία είχε ψηφιστεί μόλις πριν από λίγες εβδομάδες με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αναμένοντας λοιπόν, τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης, όσοι χρεώνουν ΦΠΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης και φροντιστηρίων προφανώς δεν είναι παράνομοι.

Ούτε και αυτοί οι οποίοι δεν χρεώνουν ΦΠΑ. Οι πρώτοι, απλώς εφαρμόζουν τον ισχύοντα νόμο, οι δεύτεροι απλώς κάνουν χρήση της παράτασης που έχει δοθεί από τη ΓΓΔΕ. Θα υπαχθούν έως τις 16 Οκτωβρίου, αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα.

Στο μεταξύ βέβαια, έχει ανοίξει ένα μεγαλύτερο παράθυρο διαπραγμάτευσης του ύψους των διδάκτρων σε σχέση με το εάν θα εκδοθεί ή δεν θα εκδοθεί απόδειξη.


Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.