fbpx
Skip to main content

"Ψήνεται" νέα ρύθμιση για τον ΦΠΑ στα σχολεία

Λύσεις για να βάλει τάξη στο απίστευτο αλαλούμ που έχει προκύψει με την εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Παρά την απόφαση για παράταση στην ένταξη των σχολείων σε καθεστώς ΦΠΑ, το μέτρο ισχύει κανονικά και μάλιστα παρουσιάστηκαν κρούσματα σε εφορίες όπου επιβλήθηκαν πρόστιμα σε ιδιωτικά σχολείο λόγω μη εκπλήρωσης τυπικών υποχρεώσεων που αφορούν στην εφαρμογή του ΦΠΑ.

Για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα και να παγώσει ουσιαστικά για μετά τις εκλογές η εφαρμογή του μέτρου της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα παγώνουν όλες οι προθεσμίες και οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που έχουν να κάνουν με το θέμα του ΦΠΑ.

Το θέμα της εφαρμογής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει παγώσει μόνο στα λόγια και αυτό παρά το γεγονός ότι είναι ξεκάθαρη η δέσμευση και των δυο κομμάτων που διεκδικούν την πρωτιά στην εκλογές ότι θα καταργήσουν το σχετικό μέτρο μετά τις εκλογές με την εξεύρεση των σχετικών ισοδύναμων.

Αυτό που έχει γίνει έως τώρα είναι να δοθεί μόνο μια παράταση έως το τέλος Οκτωβρίου για την υποβολή αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Ωστόσο, αυτό σε καμιά περίπτωση δεν έχει παγώσει το μέτρο. Ήδη περίπου 8.000 επιχειρήσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ και αν δεν εκδίδουν αποδείξεις με ΦΠΑ κινδυνεύουν με πρόστιμα.

Μάλιστα υπήρξαν κρούσματα από εφορίες που επέβαλαν πρόστιμα  σε επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης λόγω της ασάφειας που υπάρχει αναφορικά με το αν και πως εφαρμόζεται τελικά ο ΦΠΑ. Προς το παρόν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το πάγωμα του μέτρου καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν έχει την εξουσιοδότηση να νομοθετήσει  και μάλιστα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.