fbpx
Skip to main content

Προς ξήλωμα των εκπτώσεων από τα τεκμήρια

Το ξήλωμα φορολογικών ρυθμίσεων που πέρασαν μετά τον Ιανουάριο, κατά την αντιμνημονιακή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα πέσει στο τραπέζι αμέσως μετά τις εκλογές.

Πρόκειται για ρυθμίσεων που ουσιαστικά μείωσαν το φόρο εισοδήματος για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι πιάνονταν στα τεκμήρια διαβίωσης.

Η σχετική πρόβλεψη έχει περιληφθεί στο μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα και αναφέρεται με τη φράση "επανεξέταση ή κατάργηση μονομερών μέτρων στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος.
 

Ας δούμε όμως μερικές από αυτές τις "ρυθμίσεις:

Κάτοικοι εξωτερικού

 Όσοι ελληνικής καταγωγής φορολογούμενοι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό αλλά έκαναν το λάθος να έχουν  κάποιο μικρό εισόδημα στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι εξωτερικού οι οποίοι εισέπρατταν ένα μικρό ενοίκιο στην Ελλάδα, τότε ενεργοποιούνταν το σύνολο των τεκμηρίων και συγκεκριμένα το τεκμήριο διαβίωσης (3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο). Το αποτέλεσμα ήταν να επιβάλλεται επί του τεκμαρτού εισοδήματος φόρος 11% από το πρώτο ευρώ και να καλείται ο φορολογούμενος μαζί με την προκαταβολή φόρου να
 καταβάλει μερικές εκατοντάδες ευρώ φόρο εισοδήματος

Εκμίσθωση αγρών

Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση ενεργοποίησης των τεκμηρίων για μηδαμινό πραγματικό εισόδημα είναι αυτή της εκμίσθωσης αγρών από τα παιδιά στους γονείς. Στην ουσία επρόκειτο για δωρεάν παραχώρηση αγρών από τους οποίους δηλωνόταν έναν εικονικό μίσθωμα. Ωστόσο, με τη δήλωση του μισθώματος ενεργοποιούνταν τα τεκμήρια διαβίωσης και ο φορολογούμενος καλούνταν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για εισόδημα που δεν εισέπραξαν ποτέ.

Οι παραπάνω παγίδες είχαν απενεργοποιηθεί με την κατάργηση της επιβολής τεκμηρίων σε περιπτώσεις που υπήρχε εισόδημα για κατοίκους εξωτερικού μόνο από ακίνητα ή στις περιπτώσεις παραχώρησης αγρών.

100 δόσεις

Στο απόσπασμα μπαίνει και η ρύθμιση των 100 δόσεων με τη θέσπιση κριτηρίων για όσους έχουν ενταχθεί σε αυτήν. Αυτό στο οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο μνημόνιο είναι να επανεξεταστεί η δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών όσων έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση. Αυτό θα γίνει με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα έχουν σαν αποτέλεσμα είτε να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει οι οφειλέτες, είτε να απενταχθούν από τη ρύθμιση και να κληθούν να πληρώσουν άμεσα όλη την οφειλή τους.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.