fbpx
Skip to main content

Εκπτωση φόρου 2% για συναλλαγές χωρίς μετρητά

Εκπτωση ως 2% στην αξία των συναλλαγών που γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, μείωση φόρου με αποδείξεις 2.100 ευρώ για αγορές αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα, υποχρεωτικά με κάρτες οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών πάνω από 100 ευρώ, λοταρία αποδείξεων με έπαθλα ακίνητα του Δημοσίου και έκπτωση στον τελικό φόρο για όλους όσοι χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κατά της φοροδιαφυγής που παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής».

«Σωστά κίνητρα»
 
 
Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, «το εν λόγω σχέδιο θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2016. Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο προώθησης της χρήσης πλαστικού χρήματος έναντι των μετρητών το οποίο θα βασίζεται σε δύο κύριους άξονες. Αφενός, θα πρέπει να καλλιεργηθεί η κουλτούρα χρήσης πλαστικού χρήματος στον πολίτη, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη. Για τον λόγο αυτόν κρίνεται σκόπιμο να δοθούν τα σωστά κίνητρα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.
 
 
Μερικά από τα κίνητρα που μας έχουν προταθεί είναι η παροχή ενός ποσοστού έκπτωσης από την τελική αξία της κάθε συναλλαγής (όταν αυτή πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο), η σύνδεση του ποσού μείωσης του φόρου εισοδήματος (πρώην αφορολόγητο) σε συνάρτηση με το σύνολο των δαπανών της χρήσης που πληρώθηκαν ηλεκτρονικά, η κλήρωση ακινήτων του Δημοσίου (π.χ., ανά €1.000 πλαστικό χρήμα ένας λαχνός), καθώς και η έκπτωση στον τελικό φόρο εισοδήματος ή μια πιθανή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις συναλλαγές αυτές. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τη μείωση των ανωτάτων ορίων για την πραγματοποίηση συναλλαγών με τη χρήση μετρητών. Η βούληση είναι να μειωθούν αρκετά τα όρια αυτά, ενώ για κάποιες περιπτώσεις συναλλαγών να απαιτείται αποκλειστικά η χρήση ηλεκτρονικής εξόφλησης αυτών».
 

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, η υλοποίηση του μέτρου αυτού θα αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις του φορολογικού μας συστήματος, που σε συνδυασμό με τις λοιπές δράσεις (π.χ., περιουσιολόγιο, διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΠΣ κ.τ.λ.) του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες αναμένεται να  ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα, θα αποτελέσουν αποφασιστικά βήματα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
 

Το σχέδιο δράσης
 
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, για την προώθηση της χρήσης πλαστικού χρήματος θα δοθούν διαφόρων ειδών κίνητρα όπως:
 

1. Πιθανή έκπτωση στην αξία της συναλλαγής (π.χ., 2%) όταν χρησιμοποιείται κάρτα κατά την εξόφληση.
 

2. Συνάρτηση του ποσού μείωσης του φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4172/2013 (2.100 ευρώ με αποδείξεις), με τη χρήση πλαστικού χρήματος από τον φορολογούμενο κατά την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών. Αυτό σε συνδυασμό με το πρόγραμμα διασύνδεσης των Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το οποίο ήδη εφαρμόστηκε πιλοτικά σε περίπου 600 μηχανισμούς, θα αποτελέσουν την αρχή του τέλους τόσο της χρήσης μετρητών όσο και της έκδοσης φορολογικών στοιχείων-αποδείξεων σε φυσική μορφή.
 

3. Πιθανή έκπτωση στον τελικό φόρο εισοδήματος ή κατά περίπτωση μείωση του φορολογικού συντελεστή για συναλλαγές που έγιναν με πλαστικό χρήμα.
 
 
Ολες οι κάρτες
 

Τα κίνητρα θα εφαρμοστούν σε όλους τους τύπους των καρτών. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η μείωση της χρήσης μετρητών θα μειώσει αυτόματα και τις μαύρες συναλλαγές στη χονδρική, διότι η αληθής απεικόνιση των ακαθαρίστων εσόδων των επιχειρήσεων λιανικής θα απαγορεύσει την απόκρυψη των δαπανών-αγορών τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και τα ακαθάριστα έσοδα των προμηθευτών.Επίσης θα σταματήσει να υφίσταται η έννοια των πλαστών και των εικονικών φορολογικών στοιχείων καθώς η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών δεν θα βασίζεται στην έκδοση χειρόγραφων φορολογικών στοιχείων.
 

Η όλη προσπάθεια θα δημιουργήσει ένα θετικό καθαρό αποτέλεσμα αφού οι φόροι ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότεροι από το κόστος των κινήτρων που πρέπει να δοθούν στους χρήστες πλαστικού χρήματος.
 
Παράλληλα εξετάζεται το σενάριο της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής εξόφλησης πληρωμών όταν πρόκειται για συναλλαγές που διενεργούνται αποκλειστικά μεταξύ επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι το όριο των €1.500 για συναλλαγές με μετρητά (όπως ίσχυε) καλύπτει μόλις το 1% των συνολικών συναλλαγών, ενώ ένα όριο της τάξεως των €100 θα κάλυπτε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των συναλλαγών.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.