fbpx
Skip to main content

Θέατρο παραλόγου για έναν στους πέντε φορολογούμενους

Στη σέντρα βγάζει το υπουργείο Οικονομικών περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους, σχεδόν τον έναν στους πέντε, μέσω του περιβόητου "καταθεσιολογίου”.

Πρόκειται για το πρόγραμμα μαζικών διασταυρώσεων μεταξύ των τραπεζικών καταθέσεων των φορολογούμενων και των φορολογικών τους δηλώσεων σε βάθος δεκαετίας το οποίο είχε "συλλάβει” ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, για πρώτη φορά είχε εξαγγελθεί από την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη και προχωρά η εφαρμογή του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Οικονομικών θα παραλάβει από τις τράπεζες με ηλεκτρονικό τρόπο τα στοιχεία καταθέσεων των τελευταίων δέκα ετών περίπου 1,3 εκατομμυρίων φορολογούμενων οι οποίοι είχαν έστω και μία ημέρα τραπεζικό υπόλοιπο άνω των 300.000 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός για τις διασταυρώσεις.

Η διασταύρωση θα γίνει ως εξής: Στο ποσό της προσαύξησης των τραπεζικών καταθέσεων κάθε έτους θα εφαρμοστεί ένας αλγόριθμος που βασικά του στοιχεία θα είναι οι δαπάνες που δικαιολογείται να έχει πραγματοποιήσει κάθε φορολογούμενος (αγορές ακινήτων, οχημάτων, δαπάνες διαβίωσης κλπ).

Το ποσό που περισσεύει θα συγκρίνεται με την φορολογική δήλωση του έτους στο οποίο προκύπτει η προσαύξηση της τραπεζικής κατάθεσης και εφόσον το ποσό του εισοδήματος που δηλώθηκε είναι χαμηλότερο από το ποσό της προσαύξησης της τραπεζικής κατάθεσης τότε ο φορολογούμενος θα καλείται στην εφορία για να δικαιολογήσει τη διαφορά. Αν δεν μπορεί να την δικαιολογήσει τότε θα του βεβαιώνεται πρόσθετος φόρος και προσαυξήσεις.

Όλα αυτά στη θεωρία, διότι στην πράξη τα πράγματα αναμένεται να οδηγηθούν σε τραγελαφικές καταστάσεις, ανάλογες με αυτές που συνέβησαν όταν πριν από περίπου δυο χρόνια το υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει στη διασταύρωση των ποσών των τραπεζικών εμβασμάτων με τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων. Περισσότεροι από 60.000 φορολογούμενοι είχαν βρεθεί τότε απέναντι στον απόλυτο παραλογισμό να καλούνται να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα για συναλλαγές οι οποίες είχαν γίνει πριν από πολλά χρόνια, με  δικαιολογητικά που δεν ήταν δυνατόν να βρεθούν και με την έκδοση ενός κάρου εγκυκλίων για διορθώσεις αφού είχαν πιαστεί στη διασταύρωση ακόμη και εισαγωγικές επιχειρήσεις  που έστελναν εμβάσματα στο εξωτερικό για την εισαγωγή προϊόντων!

Ο νέος παραλογισμός, όπως σημειώνουν έμπειροι φοροτεχνικοί, βρίσκεται ενόψει και θα εμπλακεί σε αυτόν όχι ένας ή δυο, αλλά περισσότερο από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι. Ο αριθμός των φορολογούμενων που θα προκύψει από τη διασταύρωση θα είναι πολύ μεγάλος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χωρίς όμως να μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς. Και το αποτέλεσμα θα είναι ότι μαζί με τα ξερά θα καίγονται και τα χλωρά. Μαζί με όσους έκρυβαν πραγματικό εισόδημα θα μπουν στη μαύρη λίστα του εφόρου και φορολογούμενοι που δεν έχουν κρύψει ούτε ευρώ, και θα κληθούν να αποδείξουν στην εφορία ότι δεν είναι... ελέφαντες. Αναφέρουμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις που δεν είναι οι εξαιρέσεις, αλλά μάλλον ο κανόνας. Θα βγουν στη... σέντρα όσοι:

- πούλησαν απλώς ένα ακίνητο και δεν το δήλωσαν στην εφορία χωρίς όμως να αποφύγουν την πληρωμή φόρου. Η δήλωση της πώλησης ενός ακινήτου ήταν ουσιαστικά προαιρετική αφού κάλυπτε μόνο την ανάγκη δικαιολόγησης τεκμηρίων στο μέλλον. Είναι πολύ πιο διαδεδομένη η περίπτωση φορολογούμενων που πούλησαν ένα ακίνητο στην αντικειμενική τιμή και εισέπραξαν πολύ μεγαλύτερο εμπορικό τίμημα. Δήλωσαν, ως όφειλαν την αντικειμενική τιμή ως έσοδο, ενώ στον τραπεζικό τους λογαριασμό κατατέθηκε το τίμημα της εμπορικής τιμής. Δεν είχαν  δόλο, δεν γλίτωσαν φόρο, δεν εξαπάτησαν την εφορία. Θα βγουν όμως στη σέντρα.

- πούλησαν μετοχές και αποκόμισαν κέρδη τα οποία όμως δεν ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν στη φορολογική τους δήλωση καθώς δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια φόρος υπεραξίας στις μετοχές. Ούτε αυτοί απέφυγαν τη φορολογία, δεν παρανόμησαν και θα κληθούν να δικαιολογήσουν ποσά που βρίσκονται στις τραπεζικές τους καταθέσεις. Πώς όμως θα βρουν πινακίδια, παραστατικά και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο για συναλλαγές που έγιναν ακόμη και πριν από δέκα χρόνια, όταν χρηματιστηριακές και ΕΛΔΕ έχουν κλείσει και άλλες έχουν εκκαθαρίσει τα  αρχεία τους αφού δεν ήταν πλέον υποχρεωμένες να τα διατηρήσουν.

-παιδιά που προχώρησαν στην αγορά ακινήτου με κάλυψη του τιμήματος από τους γονείς τους. Στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κατατέθηκαν τα ποσά πριν την αγορά του διαμερίσματος από τους γονείς. Ωστόσο, τότε που έγιναν αυτές οι αγορές δεν ίσχυε το πόθεν έσχες (δεν παρανόμησαν δηλαδή) και πλέον θα κληθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

-επιχειρηματίες που μέσω δικών τους τραπεζικών λογαριασμών διακίνησαν ποσά από επιταγές πελατών τους και η κατάθεση των σχετικών ποσών θεωρείται προσαύξηση περιουσίας. Μόνο που οι επιχειρήσεις τους έχουν φορολογηθεί για αυτά τα έσοδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και η ίδια η αναδρομικότητα του ελέγχου έχει προσβληθεί στα δικαστήρια από φορολογούμενους που στο πλαίσιο ελέγχου πόθεν έσχες  άνοιξαν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί για κινήσεις ακόμη και πριν από δέκα χρόνια. Μάλιστα υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις ακόμη και σε εφετεία που ακυρώνουν τα αποτελέσματα σχετικών ελέγχων και ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει προσφύγει στον ανώτατο βαθμό για να καθορίσει τη στάση του απέναντι στους αναδρομικούς ελέγχους.

Μεγάλες ενστάσεις για το όλο σχέδιο εκφράζουν και τραπεζικοί παράγοντες οι οποίοι τονίζουν με νόημα ότι "πρώτα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι οι καταθέσεις θα μείνουν και θα αρχίσουν να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα και μετά να ασχοληθείς με το αν αυτές οι καταθέσεις είναι προϊόν φοροδιαφυγής...”. Και μάλιστα σε μια περίοδο που το τραπεζικό σύστημα διψά για καταθέσεις.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.