fbpx
Skip to main content

Ασφαλιστικές: Κακά μαντάτα για το β' εξάμηνο

Για ποιους λόγους τα στοιχεία της παραγωγής του τρίτου τριμήνου αναμένονται σαφώς χειρότερα από τα αντίστοιχα περυσινά. Πώς αξιολογούνται τα στοιχεία του Ιουλίου. Βαρύ κλίμα και για το τελευταίο τέταρτο του έτους.

Στο δημοσίευμα του Euro2day.gr της 18ης Σεπτεμβρίου με τίτλο «Τι... ψηφίζει ο ασφαλιστικός κλάδος» γινόταν καθαρά λόγος για ένα πτωτικό τρίτο τρίμηνο σε ότι αφορά το ύψος της παραγωγής, καθώς και για ένα προβληματικό τέταρτο.

Ήδη, η χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για την πορεία της παραγωγής του πρώτου επταμήνου, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της Ένωσης, η παραγωγή του πρώτου φετινού επταμήνου υποχώρησε κατά 0,7%, όταν όμως η πτώση του Ιουλίου διαμορφώθηκε στο 14,5%!

Η καθίζηση του Ιουλίου οφείλεται σε αρκετούς λόγους και κυρίως στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, με αποτέλεσμα τον τερματισμό της διάθεσης των επενδυτικών προϊόντων που είχαν ως ουσιαστικό στόχο την προστασία των κεφαλαίων των πελατών από ένα ενδεχόμενο Grexit.

Έτσι, ενώ η παραγωγή «ασφαλιστικών προϊόντων συνδεδεμένων με επενδύσεις» καταγράφει στο επτάμηνο εντυπωσιακή άνοδο 33,7%, τον Ιούλιο υποχώρησε κατά 60%! Και επειδή αναμένεται ότι η μεγάλη πτώση της συγκεκριμένης κατηγορίας συνεχίστηκε και κατά το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, όλα δείχνουν πως το ποσοστό πτώσης της συνολικής παραγωγής στο εννεάμηνο θα υπερβεί αρκετά το -0,6% του πρώτου εξαμήνου.

Υπάρχει όμως και άλλος ένας λόγος για τον οποίον εκτιμάται ότι το τρίτο τρίμηνο θα κλείσει πολύ χειρότερα σε σύγκριση με το εξάμηνο: Η πορεία των ακυρώσεων που παρουσιάστηκε στα παλαιότερα συμβόλαια. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, μετά την επιβολή των capital controls, οι ακυρώσεις συμβολαίων παρουσίασαν ανοδική τάση, καθώς ορισμένοι πελάτες επέλεξαν να μην καταβάλουν τα ασφάλιστρά τους επηρεαζόμενοι και από το γενικότερο κλίμα.

Όμως, οι εταιρείες -λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης- δεν έσπευσαν να καταγράψουν αμέσως τις ακυρώσεις δίνοντας πίστωση χρόνου στους πελάτες τους. Έτσι, μέρος των ακυρώσεων του Ιουλίου και του Αυγούστου θα εμφανιστεί λογιστικά μέσα στο Σεπτέμβριο, γεγονός που θα διαμορφώσει σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα την ασφαλιστική παραγωγή του φετινού εννεαμήνου.

Σ' όλα αυτά βέβαια, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν δύο ακόμη παράγοντες: Ο πρώτος αφορά την υποχώρηση της παραγωγής στον κλάδο των οχημάτων (-17% στο επτάμηνο) που δεν αναμένεται να έχει ανακοπεί κατά το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου και ο δεύτερος, τα δέκα δισ. ευρώ φόρων που θα πρέπει να καταβληθούν από νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα δημόσια ταμεία έως το τέλος του 2015.

Όλα αυτά, διαμορφώνουν τις προσδοκίες για ένα σαφώς πτωτικό δεύτερο εξάμηνο στην ασφαλιστική παραγωγή και δεν είναι τυχαίο ότι παράγοντες του κλάδου πιέζουν για την σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Μάλιστα, ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ σχολιάζοντας χθες τα αποτελέσματα της μελέτης για την πορεία του επταμήνου ανέφερε: «Όπως είχαμε προβλέψει οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και η επιβολή των capital controls επέδρασαν αρνητικά στις εργασίες των ασφαλιστικών εταιριών αναστρέφοντας τη θετική πορεία των προηγούμενων μηνών. Ζητούμενο είναι η νέα κυβέρνηση να εργαστεί εντατικά για την επαναφορά της σταθερότητας και του κλίματος εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς».


Πηγή:euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.